Přeskočit na hlavní obsah

KRAKOV - 6) ZA BRANAMI STARÉHO MĚSTA

Ҝ - Všechny místa, které jsem měl v plánu navštívit v Krakově jsem prakticky navštívil a tak jsem se ještě vydal za hranice Starého města, kde už žádní turisté nechodí.  Neplatí to samozřejmě o koupališti Zakrzowek nebo nábřeží řeky Visly.
Ráno sedám na tramvaj a vydávám se ke koupališti Zakrzówek ve stejnojmenné krakovské čtvrti Zakrzówek.
Na koupališti Zakrzowek se v době mé návštěvy probíhaly ještě dokončovací práce (6.5.23), ale otevření tohoto nového koupaliště v bývalém lomu se čekalo v nejbližší době.
Vstup na koupaliště je zdarma , počet osob je omezený. 
Ve vodní nádrži je 5 velkých bazénů s různou hloubkou pro ty, kteří plavat mohou a nemohou: 40 cm s brouzdalištěm pro děti, 80 cm, 120 a 350 cm. Slunit se můžete na širokých dřevěných molech, které usnadňují pohyb mezi bazény.
Koupaliště je jen v jedné části vodní nádrže Zakrzówek, která vznikla v roce 1992 zatopením opuštěného vápencového lomu. Jezero s křišťálovou vodou leží v nadmořské výšce kolem 200 metrů nad mořem a je hluboké až 32 metrů.
Část, kde je koupaliště, je spojena šíjí z druhou, větší nádrží, která slouží např. k potápění.
Zdroj mapy.cz
Kolem nádrže najdete také běžecké trasy, můžete ji obejít nebo objet na kole.
Já obcházím nádrž z jedné strany k místu s pěkným výhledem na Staré město.
Při cestě zpátky přicházím k řece Visla. Nejdříve procházím kolem ICE kongresového centra s patrovým sálem pro až 2100 lidí, divadlem, výstavní síní a zasedacími místnostmi.
> Bulwar Wołyński
Pokračuji po pěkné promenádě "Bulwar Wołyński", která se táhne po pravém břehu řeky Visly ve čtvrti Podgórze. Promenáda je oblíbeným místem místních obyvatel i turistů a nabízí nádherný výhled na řeku. 

Jedná se o klasické vyhlídkové kolo. V krytých kabinkách se za 35 zl. (děti pod 8 let 25zł a děti pod 2 roky jsou zdarma) se kolo s vámi třikrát zatočí.
Za vhodných povětrnostních podmínek se balonem, který je lanem spojený se zemí, dostanete na 15 minut do výšky 150 m. Běžná cena je 99 zl, pro děti 4 - 12 let 65 zl. Balón nabízí pěkný výhled na celé město (z jednoho místa).
Nachází se zde také několik restaurací, kaváren, barů nebo kolotoče, což z ní činí ideální místo pro relaxaci a odpočinek. Ale také se zde můžete ubytovat v moderním hotelu New Port na břehu řeky.
Z bulváru se pak stáčím do centra města....
...odkud pak pokračuji za hranice Starého města.
Začínám mít už trochu hlad, a tak se zastavuji v restauraci Lunch bar Marco. Objednávám si "placki po węgiersku", což jsou bramborové placky s vepřovým gulášem a zeleninovou oblohou. Jedná se o klasickou polskou "domácí" restauraci. 
> Kościół Opieki św. Józefa
Římskokatolický farní kostel a konventní kostel bosých karmelitánek. Současný komplex církevních a klášterních budov byl postaven v modernistickém stylu v letech 1903–1905.
To už jsem se ale dostal až k hlavní silnici, proto beru zpátečku do města.
> Małopolski Ogród Sztuki
Malopolská zahrada umění nabízí místo pro sympozia, diskusní panely, divadlo, kino, literární festivaly, konference...
Procházím jenom okolo, ale architektura mě hned zaujme.
O kousek dál procházím kolem Street Food Parku MURAL, nabízející např. hamburgery, tacos, hranolky, indická jídla.
Tento pěkný kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova byl postaven v letech 1898-1900. Průčelí zdobí sochy Jana Tombińského znázorňující Ježíše obklopeného anděly, Matku Boží a sv. Josefa.
Hned naproti procházím kolem další pěkné budovy, kde má sportovní klub Gymnastický spolek Sokol gymnastickou halu.
> Pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego i Legionistów
Pomník věnovaný významné postavě polských dějin Józefu Piłsudskému, generála polské armády během první světové války, který je považován za hlavní osobu zodpovědnou za nezávislost Polska.
Kolem muzea Jagellonské univerzity Collegium Maius se vracím do centra města.
Oblíbeným místě v okolí Krakova je také Solný důl Wieliczka. Důl náleží do západní části podkarpatských solných ložisek, jejichž stáří se odhaduje na cca 15 milionů let. Důl byl v provozu nepřetržitě od 13. století až do 30. června 1996.
V okolí Krakova se nachází také čtyři mohyly věnované polským národním hrdinům. Nejznámější je Kościuszkova mohyla nesoucí jméno polského národního hrdiny Tadeusze Kościuszka, bojovníka za svobodu Polska a USA. Kopec slouží jako rozhledna a zároveň je součástí městského mohutného opevnění. V kapli na nádvoří je minimuzeum. Z kopce je výhled na město a řeku Vislu.

FOTOGALERIE

ZDROJE/ODKAZY

» Trasy a místa, kterou jsem si vytvořil před odjezdem

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .