Přeskočit na hlavní obsah

KRAKOW - 3) WAWEL

Ҝ - Po největším krakovském bulváru a hlavním náměstí přišla na řadu návštěva hradního komplexu Wawel. Na stejnojmenném návrší nad řekou Vislou se nachází Královský hrad a katedrála sv. Stanislava a Václava.
ITINERÁŘ KRAKOV 2023
1) Informace, ubytování, cesta, doprava, informační centra
2) Staré město - od nádraží Královskou cestou (ul. Floriánská, ul.Grodzka), přes hlavní náměstí, pod Wawe
3) WAWEL A OKOLÍ ⤵

3) WAWEL A OKOLÍ 
Největší lesk získal hrad Wawel v 16. století, v době „zlatého období“ polské kultury, kdy byl přeměněn podle Hedviky I. a Vladislava II. Jagellaonského na velkolepé renesanční sídlo.
Královský hrad je zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, patří k hlavním symbolům celé země a mezi nejnavštěvovanější místa v celém Polsku.

Hlavní vstupy na hrad jsou dva: ze severu od Starého města a z jihu. Královská cesta (ul.Floriánská, náměstí, ul Grodzka a ul. Kanoniczna) mě přivádí přímo ke vstupu od severu.
Než ale vstoupím do hradního komplexu, procházím se kolem hradu, podél řeky Wisly. Je to nejdelší řeka v Polsku a také největší řeka, která ústí do Baltského moře.
Na promenádě kolem řeky, se nachází také solárně napájená multimediální lavička pojmenovaná po Zbigniewu Wodeckém, která přehrává jeho písně a zároveň lze z ní nabít telefony kolemjdoucích.
O něco dál upoutá snad všechny kolemjdoucích socha wawelského draka (Smok Wawelski). Socha vrhá oheň, každých 5 minut a proto je také jednou z nejvýznamnějších turistických atrakcí v Krakově.

> Vznik města Krakova je spojován se skálou, kterou najdete pod hradem. Z dávných časů tam totiž byla obrovská jeskyně (Smocza Jama, vstup z hradu, od Zlodějské věže), ve které se usadil drak. Podle legendy se drak živil lidskými oběťmi a byl zodpovědný za mnoho ztrát na životech a majetku. Rytíř Krakus se rozhodl draka zabít tím, že mu nabídl ovcí naplněných sírou. Drak se na ně s chutí vrhl a zemřel na otravu. Krakus se stal prvním knížetem Krakova a město bylo pojmenováno po něm.
Video (Shorts) Drak Wawel (Smok Wawelski)
> Obranný systém hradu vznikl v průběhu 11. století. Nejvýznamnější obranné věže nicméně vznikly teprve v druhé polovině 15. století za Jagellonců.
Na Wawelu se dodnes zachovaly tři mohutné obranné hradní věže - Senátorská (Senatorska), Sadoměřská (Sandomierska) a Zlodějská (Złodziejska). 

Do hradu vstupuji z jižní strany. Napravo mám Senátorskou věž (Senatorska), známou také jako Lubranka, která je spojena s čtyřkřídlovým královským palácem. Jedná se 
o nejvyšší věž a také jednu z nejstarších dochovaných staveb na hradě Wawel (r.1480).
Nalevo mám samotný vstup do hradního komplexu, přes Bernardýnskou bránu (Brama Bernardyńska), která byla postavena během 2. světové války.
Za ní se nachází Sadoměřská věž (Sandomierska). Je nazývána také “Ohňová bašta” kvůli tomu, že byla používána jako sklad střelného prachu. Věž byla postavena v letech 1499-1536. V létě je otevřená od soboty do pondělí. Dnes je ale pátek, tak se tam bohužel nepodívám.

Pohled zpátky přes Bernardýnskou bránu na Senátorskou věž a palác.
Podél obranné zdi přicházím k Zlodějské věži (Złodziejska), kudy se dá projít na nádvoří hradu.
Já ale pokračuji vedle věže, kde je pěkné vyhlídkové místo na řeku Vislu a okolí.
Video (Shorts) ze zámku Wawel na okolí řeky Wisly.
Otevírací doba i ceny vstupenek se liší podle jednotlivých částí, turistických okruhů a muzeí. Zdarma je přístupné hlavní nádvoří mezi hradem Wawel a katedrálou sv. Stanislava a sv. Václava.
360° Foto
> WAWEL
Lze zde vidět mnoho zajímavých památek. Kromě Královského hradu a katedrály svatého Stanislava a svatého Václava se zde nachází také např. Královský zvon Zikmund (Królewski Dzwon Zygmunt), katedrální muzeum, muzeum královských komnat, muzeum orientálních umění a další.
Video (Shorts) hradního komplexu s katedrálou.
Od roku 2008 stojí na vstupní straně do katedrály památník polského papeže sv. Jana Pavla II.
Plným názvem Katedrální bazilika svatého Stanislava a svatého Václava, je polské posvátné místo velkého národního a historického významu a je i polskou kulturní památkou. Tradiční místo korunovací polských králů, z nichž mnozí jsou tu pohřbeni, včetně dalších významných osobností Polska a svatých. Katedrála je také bohatě zdobena a obsahuje mnoho uměleckých děl.
Katedrála má tři věže. Wieża Zygmuntowska vznikla přestavbou z obranné bašty v 15. století. V této věži je pět největší zvonů, a to Královský zvon Zygmunt, což je největší zvon wawelské katedrály, pochází z roku 1520. Další věží je Wieża Srebrnych Dzwonów, která je nejstarší zvonicí katedrály, její spodní část pochází z 12. století. Třetí věží je Wieża Zegarowa, věž na které jsou věžní hodiny.
360° fotografie
Je třípatrová budova se čtyřmi křídly: Katedrální , Královské, Senátorské a Kancléřské. Byl postaven v letech 1504-1536 a jeho interiér a exteriér pochází z dob renesance, baroka a klasicistní doby. Patří mezi nejvýznamnější památky v Polsku.
V současnosti na hradě najdete muzeum s několika různými expozicemi. Za návštěvu určitě stojí soukromé apartmány nebo reprezentační královské komnaty či zbrojnice a pokladnice. Na hradě je dokonce k vidění Szczerbiec – korunovační meč polských králů, který je ukryt v pokladnici.

Vstup do každého z těchto výstavních expozic je zvlášť zpoplatněn.
Já si kupuji vstupenku do Reprezentativní královské komnaty (30 Zl), které
byly dějištěm nejvýznamnějších státních událostí a soudních ceremonií. Expozice v prvním patře paláce zahrnuje soukromé komnaty krále a královny, stejně jako místnosti používané dvořany. V těchto pokojích se nachází mnoho uměleckých děl, mezi nimiž jsou například tapisérie z 16. století.
Přes bránu Vasů (Brama Wazów), která pochází z roku 1634 a bránu Erbů (Brama Herbowa), scházím na severní stranu, ve směru na Staré Město.
Pohled zpátky na hradní komplex.
Cestou z hradu si kupuji "Obwarzanek krakowski"Tradiční krakovské pečivo tu prodávají na každém rohu (3-3,5 Zl).
Je to kruhový chléb s otvorem uprostřed, který se před pečením uvaří a posype solí a sezamem nebo mákem. Má bílou, nasládlou, vlhkou a žvýkací střídku pod křupavou zlatohnědou kůrkou. 
Tradiční pečivo z Krakova má chráněnou značku původu (BOB) od roku 2010. Jedná se o označení pro zeměpisné označení produktu, který má specifické vlastnosti nebo kvalitu, které jsou zcela nebo převážně důsledkem geografického prostředí, včetně přírodních a lidských faktorů.
» FOTOGALERIE
- Foto Album

» Trasy a místa, kterou jsem si vytvořil před odjezdem.
www.krakow.pl/odwiedz_krakow/......

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .