Přeskočit na hlavní obsah

KRAKOV - ZNÁMÉ I NEZNÁMÉ MÍSTA

Ҝ - Do Krakova jsem se vydal, protože je jedním z nejvýznamnějších a nejkrásnějších měst v Polsku. Láká návštěvníky z celého světa svým bohatým kulturním dědictvím, historickým odkazem a malebnou atmosférou. Při procházce jeho ulicemi se lze ponořit do bohaté historie a poznat kouzlo tohoto města, které bylo kdysi hlavním městem Polska.
ITINERÁŘ KRAKOV 2023
1) ÚVOD: INFORMACE, UBYTOVÁNÍ, CESTA, DOPRAVA, INFORMAČNÍ CENTRA 

1) ÚVOD: INFORMACE, UBYTOVÁNÍ, CESTA, DOPRAVA, INFOCENTRA ⤵

A) ÚVOD
Krakow se jedním z nejnavštěvovanějších a nejmalebnějších částí Krakova je jeho historické jádro, známé jako Staré Město. Tato oblast je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO a nabízí úchvatné architektonické skvosty. Rynek Glówny, největší středověké náměstí v Evropě, je srdcem Starého Města. Obklopený historickými budovami a nádhernými kostely, jako je Mariánský kostel nebo Bazilika svatého Vavřince, náměstí Rynek Glówny představuje živoucí centrum města. Zde si návštěvníci mohou prohlédnout také historickou věž Sukiennice a navštívit Podziemia Rynku, fascinující podzemní muzeum, které odkrývá tajemství minulosti.

Další neodmyslitelnou součástí návštěvy Krakova je návštěva královského hradu Wawel, ležící na kopci nad řekou Vislou. Wawel je významným symbolem polského dědictví. Tato impozantní stavba, která sloužila jako rezidence polských králů, nabízí nádherné výhledy na město. V rámci prohlídky Wawelu mohou návštěvníci navštívit královský palác, katedrálu a také slavnou Wawelskou kryptu, kde jsou pohřbeni významní polští panovníci.

Další zastávkou, kterou byste neměli vynechat při návštěvě Krakova, je Kazimierz. Kazimierz se pyšní bohatým židovským dědictvím, což je patrné z jeho synagog a unikátní atmosféry, která zde panuje. Při procházce ulicemi Kazimierze můžete objevovat také malebné uličky, živé trhy, neotřelé restaurace, bary, fastfoody. Můžete zde také ochutnat židovskou kuchyni. 

B) UBYTOVÁNÍ
Přes Booking, jsem našel ubytování:
Pokoje Leonardo
www.booking.com/hotel/pl/apartament-leonardo-krakow.cs.html
ul. św. Krzyża 3/5, Old Town, 31-028 Krakov, Polsko
Krzysztof
+48 607 206 576
cracowleonardo@gmail.com
Pokoje Leonardo se nachází 280 metrů od náměstí, 700 metrů od vlakového nádraží Kraków Główny a 900 metrů od královského hradu Wawel. Asi nejlepší lokalita pro návštěvu Krakova.
Pokoj v apartmánu má Wi-Fi zdarma a je vybaven satelitní TV s plochou obrazovkou. V elegantní koupelně je prosklený sprchový kout.
Na Booking má známku 9,5 (naprosto výjimečné)
C) CESTA
KRNOV - OSTRAVA - KRAKOW
VLAK + BUS 127 + 269 = 396 Kč, Cesta 4:34 hod.
* VLAK - ČD / 127 Kč - 1:34 hod. 
Krnov 4:31 hod.
Opava východ 5:11 / 5:15
Ostrava střed 6:05 hod.
* BUS - Flixbus / 269 Kč - 2:45 hod.
Ostrava UAN 6:20 hod.
Krakow,,MDA Bosacka 9:05 hod. (u vlakového nádraží)

> CESTA DO KRAKOVA
Původní plán byla cesta do Krakowa přes Ostravu vlakem. Cenově to vycházelo stejně jako cesta s přestupem v Ostravě na autobus. Nakonec vyhrál čas příjezdu do Krakowa, kdy Flixbus nabízel příjezd do Krakowa už v 9 hodin, zatímco vlakem bych zde byl až v jednu hodinu.
Z Ostravy do Krakowa jsem kupoval lístek asi 14 dní předem za 269 Kč (jiné spoje ten den byly i dražší). Díval jsem se i na cestu před odjezdem a to už stála jízdenka 379 Kč.

Z Krnova jsem vyjížděl již o půl páté, lehce nervózní jsem byl ale z přestupů na trase. Vlak do Ostravy byl naštěstí bez zpoždění, na přestup na autobus jsem měl dostačujících 15 minut (přechod trvá cca 7 minut). Autobus plný spících lidí, který jel až z Puly, dorazil do Ostravy tak, že vyjížděl bez zpoždění a díky tomu že v Katowicích, kde měla být 20 minutová přestávka, nikoho nenabíral, přijeli jsme do Krakowa o 15 minut dříve. 
Autobusové nádraží MDA je dvoupodlažní a nachází se hned vedle hlavního vlakového nádraží a nákupního centra Galerie Krakowska.

Při cestě z nádraží jsem volil cestu pod nákupním centrem na západ, protože jsem se jako první chtěl zastavit na tržnici Kleparz.
Další variantou je cesta pod vlakovým nádražím (od jihu),  kterou jsem volil při návratu.
Značení je zde velmi dobré, takže se tu neztratíte.
> CESTA Z KRAKOVA

Z Krakova do Ostravy jsem opět využil společnost Flixbus. Protože jsem měl koupenou jízdenku na třetí hodinu, ale prakticky všechno, co jsem chtěl jsem už viděl, stornoval jsem tuto jízdenku a koupil na ranní spoj.
BUS - Flixbus (do Vídně)/ 269 Kč - 2:20 hod.
Krakow,,MDA Bosacka 7:25 hod. (u vlakového nádraží)
Ostrava UAN 9:45 hod.
Při cestě nazpátek na autobusové nádraží jsem oproti příjezdu, zvolil cestu mezi nákupní galerií Krakowska a železničním nádražím (od jihu).

A jelikož jsem měl ještě čas, po podchodu vlakového nádraží, se zastavuji na kávu u rychlého občerstvení "U Szwagra 24", který je otevřený nonstop.

D) DOPRAVA
Krakov má dobře vyvinutý systém veřejné dopravy. Zde je několik informací o dopravě v Krakově:
1) Městská doprava: Veřejná doprava v Krakově je provozována dopravním podnikem MPK Kraków. Systém zahrnuje tramvaje, autobusy a vlaky
Tramvaje jsou velmi populární a rozsáhlá tramvajová síť pokrývá většinu města.
Autobusy jsou také běžným prostředkem dopravy a dosahují i oblastí, kam tramvaje nejezdí. 
Vlaky jsou především využívány pro delší vzdálenosti a propojují Krakov s dalšími městy v Polsku.
2) Jízdenky: Jízdenky lze zakoupit na zastávkách, ve specializovaných prodejnách nebo pomocí mobilních aplikací. V Krakově se používá jednotný systém jízdenek pro tramvaje, autobusy a vlaky. Existují jednorázové jízdenky, jízdenky na časové období (např. denní, týdenní) nebo jízdenky pro specifické zóny.
- Prodejní automaty: Na mnoha zastávkách tramvají a autobusů v Krakově najdete prodejní automaty, kde si můžete zakoupit jednorázové jízdenky. Tyto automaty přijímají mince a bankovky, a některé z nich akceptují také bezkontaktní platební karty.
- Prodejní místa MPK Kraków: Dopravní podnik MPK Kraków provozuje také prodejní místa, kde si můžete zakoupit jízdenky. Tyto prodejny se nacházejí například na hlavním nádraží Kraków Główny, na některých důležitých zastávkách v centru města nebo v obchodních centrech. V prodejnách MPK Kraków budete mít možnost zakoupit různé typy jízdenek a získat další informace o veřejné dopravě v Krakově.
- Mobilní aplikace: Kraków má také mobilní aplikace (viz níže), které umožňují nákup jízdenek přímo z vašeho mobilního zařízení. Stačí si aplikaci stáhnout a následovat instrukce pro nákup jízdenky. Po zakoupení jízdenky ji můžete předvést při kontrole na zařízení s QR kódem.
3) Doprava na letiště: Krakov má mezinárodní letiště Kraków-Balice, které se nachází asi 11 kilometrů západně od centra města. Z letiště je možné se dostat do centra Krakova autobusem, vlakem nebo taxíkem. Nejpopulárnější je autobusová linka, která je spojená s hlavním nádražím a dalšími důležitými zastávkami v centru města.
4) Cyklistická doprava: Krakov se také snaží podporovat cyklistickou dopravu. V městské části se nachází cyklostezky a cyklisté mají právo jet na některých tramvajových tratích. V rámci městského systému veřejné dopravy je také možné převážet kola ve vlacích a tramvajích.

MOBILNÍ APLIKACE NA NÁKUP JÍZDENEK
V Krakově existuje několik mobilních aplikací, které umožňují nákup jízdenek na tramvaje, vlaky a autobusy. Zde jsou některé z nejpopulárnějších aplikací pro nákup jízdenek v Krakově:
- SkyCash: Populární mobilní aplikace pro nákup jízdenek v Krakově. Tato aplikace umožňuje zakoupit jízdenky na tramvaje, autobusy a vlaky včetně různých tarifních možností. Můžete si vybrat jednorázovou jízdenku, jízdenky na časové období nebo speciální jízdenky pro konkrétní zóny. SkyCash také poskytuje informace o jízdních řádech, jízdních řádech a další užitečné informace o veřejné dopravě v Krakově.
- Jakdojade: Není pouze plánovací aplikace, ale také umožňuje nákup jízdenek. Přes aplikaci Jakdojade můžete zakoupit jízdenky na tramvaje, autobusy a vlaky v Krakově.
- mPay: Další mobilní aplikace, která nabízí možnost nákupu jízdenek na veřejnou dopravu v Krakově. Aplikace umožňuje snadný nákup jednorázových jízdenek nebo jízdenek na časové období. mPay také obsahuje další funkce, jako je platba parkovného nebo nákup vstupenek na kulturní akce.

Já jsem v Krakově použil mobilní aplikaci "Jakdojade"
Mobilní aplikace "Jakdojade" není konkrétně určena pro Krakov, ale je rozšířená v Polsku a obsahuje informace o veřejné dopravě v mnoha polských městech, včetně Krakova. Tato aplikace je velmi užitečná pro plánování tras a získávání aktuálních informací o veřejné dopravě. 
Zde je návod, jak používat aplikaci "Jakdojade" pro cestování v Krakově:
Stáhněte si aplikaci: Nejprve si stáhněte a nainstalujte aplikaci "Jakdojade" ze správného zdroje (např. Google Play pro Android nebo App Store pro iOS).
A) Zvolte Krakov: Po spuštění aplikace vám bude nabídnut seznam polských měst. Vyberte "Kraków" jako váš cílový region.
B) Plánování trasy: Vyberte počáteční a konečnou zastávku nebo adresu, mezi kterými chcete plánovat trasu. Aplikace vám zobrazí nejlepší spojení včetně časů odjezdů, přestupů a předpokládaných dob příjezdu.
C) Nastavení preferencí: Můžete si přizpůsobit své preference pro trasu, jako je například priorita na tramvaje, autobusy nebo vlaky. Můžete také zvolit nejrychlejší nebo nejméně přestupovou trasu.
Podrobné informace o spojení: Pro každé spojení zobrazuje aplikace podrobné informace, včetně mapy trasy, seznamu zastávek, časů odjezdů a příjezdů na každou zastávku a dalších případných upozorněních nebo změnách v jízdním řádu.
Je důležité mít na paměti, že při používání aplikace "Jakdojade" byste měli mít připojení k internetu, abyste mohli získat nejnovější informace o veřejné dopravě.
E) INFOCENTRA
V Krakově najdete několik infocenter, kde můžete získat informace, mapy a tipy ohledně města. Tato infocentra jsou běžně provozována místními turistickými organizacemi a jsou k dispozici pro turisty i místní obyvatele. 
V blízkosti centra Krakova a Wawelu se nacházejí některá infocentra, která poskytují informace a služby turistům. Zde jsou některá infocentra v těchto oblastech:
- Infocentrum Kraków na náměstí Rynek Główny: Hlavní infocentrum města se nachází na náměstí Rynek Główny, v budově Radnice, které je centrálním bodem Krakova. Je to v docházkové vzdálenosti od Wawelu. Zde můžete získat podrobné informace o památkách, turistických trasách, kulturních akcích, dopravě a dalších zajímavostech. Infocentrum nabízí také mapy a průvodce.
Adresa: Rynek Główny 1/3, 31-042 Kraków
- Infocentrum Wawel: Přímo na Wawelu se nachází také infocentrum, které je vhodné pro turisty, kteří navštěvují toto historické místo. Zde získáte informace o Wawelu, včetně prohlídek, otevíracích hodin a vstupného. Infocentrum Wawel vám také poskytne informace o dalších atrakcích v okolí.
Adresa: Wawel 5, 31-001 Kraków
- Infocentrum na ulici św. Jana: Toto infocentrum se nachází nedaleko od historického centra a v blízkosti Wawelu. Poskytuje informace o turistických atrakcích, kulturních akcích, gastronomii a dalších službách v této oblasti.
Adresa: ul. św. Jana 2, 31-017 Kraków
Zde jsou některá známá infocentra v Krakově:
- Infocentrum na náměstí Szczepański: Další infocentrum se nachází poblíž historického centra Krakova. Zde získáte informace o turistických atrakcích, akcích, kulturním dědictví a dalších zajímavostech v Krakově.
Adresa: Plac Szczepański 8, 31-011 Kraków
- Infocentrum na letišti Kraków-Balice: V mezinárodním letišti Kraków-Balice se nachází také infocentrum, které poskytuje informace o dopravě, ubytování, turistických atrakcích a dalších službách v Krakově. Je to skvělé místo pro turisty, kteří přímo přilétají do města a chtějí získat potřebné informace.
Adresa: Letiště Kraków-Balice, Terminal T1, ul. Kapitana Mieczysława Medweckiego 1, 32-083 Balice

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .