Přeskočit na hlavní obsah

TIP NA VÝLET - S POHÁDKOU KE KRTEČKOVĚ STUDÁNCE


Naučná stezka s pohádkou ke Krtečkově studánce byla vybudována jako společný projekt Lesů ČR s.p. a města Město Albrechtice. Slavnostně byla otevřena 1.5.2016, ale co bylo kdysi nové, začalo vyžadovat péči a v roce 2019 tak proběhla větší oprava. 

Naučná stezka je bohužel jednosměrná, ale provedení je velmi nápadité, v souladu s přírodou a přitom atraktivní pro děti. Na své si zde přijdou nejen malé a velké děti, ale i rodiče.

Tam i zpátky měří trasa cca 3,6 km, ale díky tomu, že jednotlivé stanoviště jsou i kousek od cesty, počítejte spíše něco přes 4 km. Někomu se to může zdát hodně, ale díky atraktivnosti se zde děti zabaví. Kromě toho že se projdou na čerstvém vzduchu, protáhnou na různých přírodních atrakcích, budou také objevovat jednotlivá stanoviště a přiučí se díky informačním tabulím.

Na trase se děti mohou např. svézt na hřbetu jelena Větroplacha, odskočit si za trpaslíky, kteří mají pro návštěvníky připraveny zábavné úkoly a otázky, projít kolem skřítka Měcháčka, strážce mechu, a Hejkala, zaházet šiškou na terč, pohoupat se na houpačce, navštívit tůňku žabího prince, odskočit si na netradiční bludiště na kamenném vršku s vílou Bludičkou a v cíli vidět krtečka hlídající studánku.







ZASTAVENÍ
1. Svačina u Dr. Voštěpa
2. Krmelec jelena větroplacha
3. Trpasličí lesní hrátky
4. Království skřítka Mecháčka
5. Vyhlídka u Hejkala
6. U Křemenáče a Mochomůrky
7. Tůňka žabího prince
8. Na kamenném vršku
9. Ztracený výhled na hrad Burkvíz
10. Krtečkova studánka
11. Zazvonil konec

V roce 2019 zde proběhla větší údržba, Jan Vojkůvka z Linhartov, si zde poradil nejen s očištěním herních prvků a jejich opatření nátěrem, ale řešil i různé technické detaily např. na houpacím jelenovi, srneček dostal nové parůžky a trpaslíci prokoukli díky novým barvičkám. Více...

Nedaleko můžete ještě navštívit zajímavou rozhlednu Hraniční vrch.

JAK SE ZDE DOSTAT
- Od nádraží nebo centra Města Albrechtic cesta stoupá 3,1 km ke kapličce směr Piskořov
- Můžete zaparkovat přímo u kapličky

VZDÁLENOST
- Trasa měří tam i zpátky 3,6 km po rovinaté trase, spíše ale počítejte více, protože jednotlivé stanoviště jsou i vedle cesty a některé i na svahu.

DOBA TRVÁNÍ
- Počítejte 2-3 hodny, kvůli zastávkám u hřišť.

POVRCH TRASY
- Trasa vede po zpevněné cestě rovným terénem, kterou zvládnete na kole, pěšky, s kočárkem (ne ty s menšíma kolečkami). Na některé stanoviště, se ale dostanete jen pěšky.

OTEVÍRACÍ DOBA
- Stezka je volně přístupná

FOTOGALERIE
- https://photos.app.goo.gl/...

MAPA









Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .