Přeskočit na hlavní obsah

SOLNÁ KOMORA 4/5: ZE ST.WOLFGANG NA SCHAFBERG (1782 M.) A ZPĚT KOLEM JEZERA MONICHSEE

Čtvrtý den jsem měl velké dilema, jestli jet s ostatními na jih Solné komory k jezerům Grundlsee a Altausseer See nebo si vyjít pěšky na horu Schafberg (1782 m.). Nakonec rozhodlo počasí, kdy obloha byla bez mráčků. 
Do Solné komory bych se chtěl určitě ještě vrátit, protože je tu toho na projetí ještě hodně a není jisté, jestli bych měl příště takové počasí na výstup, zatímco na kole se dá jet v horších podmínkách.

ITINERÁŘ
1. den Bad Ischl - Saint Wolfgang a zpět
2. den Bad Ischl - jezero Gosausee - Hallstatt - Bad Ischl
3. den Kolem jezer Wolfgangsee, Mondsee, Attersee a zpět do Bad Ischl
4. den ZE ST.WOLFGANG NA HORU SCHAFBERG (1782 M.) A ZPĚT KOLEM JEZÍRKA MÖNICHSEE
5. den Bad Ischl - Hallstatt - Hallstatter See + Závěr

4. den ZE ST.WOLFGANG NA HORU SCHAFBERG (1782 M.) A ZPĚT KOLEM JEZÍRKA MÖNICHSEE
Ráno po osmé hodině vyrážím na kole do St.Wolfgang u jezera Wolfgangsee, kde jsem po 18 km pár minut po deváté. V obci uzamykám kolo v jedné v méně rušných ulic a vyrážím již pěšky vzhůru na vrchol.
Nad obcí ještě v dálce stihnu projet zubačku a po 1 km jsem na kraji lesa u rozcestníku. Mám na výběr dvě trasy, přičemž u obou je odhadovaný čas 3 hodiny. Vybírám tu, která vede v blízkosti dráhy parní zubačky na Schafgerg. 
Nejdříve scházím kolem opuštěné budově přes říčku Ditlbach a o něco dál již přecházím přes dráhu zubačky k horské chatě Aschinger, kde nabízejí domácí rakouské speciality. 
Za chatou se ještě poohlédnu na jezero a dále již procházím v příjemném lesním stínu, který v tomto vedru přijde vhod. Na cestě jsou prudší úseky, které mi dávají zabrat. 
V druhé polovině cesty se pak na lesní cestě začínají objevovat i stále více kamenů. Po cca 5,5 km přecházím po schůdcích přes ohradu...
...a po chvíli už vycházím z lesa u cesty ze severo-západní části jezera (od St.Gilgen). Cesta dále na vrchol už vede v otevřeném terénu.
Cesta se na chvíli narovnává a podle rozcestníku zjišťuji, že jsem tu o 20 min. rychleji. Opatrně procházím kolem stáda horských krav, které si to šinou po cestě a tak mě minou jen v těsné blízkosti. 
Poprvé se nahoře kochám pohledy na vrcholky Alp a okolní jezera.
U hostince Gasthof Schafberg Alpe, kde se nachází i zastávka zubačky,...
 ...procházím mostkem nad železnicí právě v době kdy tu lokomotiva s dvěma vagóny projíždí. 
Za hostincem začíná cesta opět prudce stoupat, já ještě jednou přecházím dráhu zubačky...
 ...a o kousek dál už vidím vrchol hotelu na kopci. 
Na poslední části výstupu se opakovaně otáčím a nemůžu se vynadívat na okolní jezera a alpské vrcholky, např. ledovec Dachstein s pokrývkou sněhu za jezerem Wolfgangsee. A to nejlepší má teprve přijít.
Po 8,5 km a 2,40 hodinách ostřejší chůze jsem u vrchní stanice zubačky. Oproti ukazateli (3,20 hod.) mám tak 40 minut náskok.
Dráha Schafberbahn je nejstrmější zubačkou v Rakousku. Zubačka má dvě zastávky, kdy nabere vodu. Ve vozovém parku jsou jednak historické parní lokomotivy na uhlí, tak moderní lokomotivy na naftu či dieselové lokomotivy (v případě poruchy). Zubačka jezdí co 50 minut, v případě pěkného počasí, ale bývají každých 20 minut vypravovány zvláštní vlaky. Cena jízdenky je 24 E, zpáteční 34 E. Více zde... (v češtině).
Schafberg je významná hora v pohoří Salzkammergut (Solná komora) v příhraničním regionu Salzburg a Horním Rakousku . Jeho vrchol se nachází v Salcburku.

Pohled z vrcholu Schafberg (1783 m) je nejvelkolepější ve světoznámé Solné komoře (Salzkammergut).

Za jasného dne je 360 ​​° panoramatický výhled na okolní jezera Wolfgangsee, Fuschlsee, Mondsee, Attersee, Irrsee, ale i další menší jezera v dáli, např. jezero Chiemsee v Německu.

Všude kolem se také vztyčují majestátně hory, od Höllengebirge přes ledovcem pokrytý vrch Dachsteinu až po horský masiv Watzmann.

Procházím vlastně celý hřbet Schafbergu až na západní stranu, kde se nachází dřevěný kříž, pod kterým se nachází "díra" kde vyúsťuje cesta Himmelspforte, z které můžete přijít jednak od jezer na severní straně (od obce Unterach) tak od jezera Mönichsee, ke kterému budu scházet ale druhou cestou...

Zpátky procházím kolem restaurace, stánku až za hotel, kde se nachází nejvyšší bod této hory.
Po 2,40 hodinách pak začínám sestupovat kolem dráhy zubačky a dále po hřbetu hory, abych se ale po chvíli vrátil na sestupovou cestu.
Zpáteční cesta je náročnější, nejdříve kamenitá po hraně kopce...
...a po 2 km přijdou na strmé stěně na řadu také řetězy. Nakonec to není tak hrozné, i když na fotkách to vypadá daleko horší :).
Cesta poté pokračuje nejdříve po pěšince s výhledem na část jezera Wolfgangsee a asi po kilometru scházím již lesem.
Po 3,5 km z Schafbergu jsem v lese ukrývajícího se jezírka Mönichsee...
...,před kterým je také již dříve zmíněná odbočka k druhé cestě na vrchol hory z této strany. U rozcestníku také zjišťuji, že je tu napsané že tato moje cesta - Purtschellersteig, je jen pro zkušené a trvá na vrchol 1,5 hodiny, zatímco ta méně náročná cesta po Himmelspforte 2 hodiny.
Po dalším lesním příkřejším sestupu jsem na větší lesní cestě, po které jsem po půl hodině jíž u svého kola v St. Wolfgang. Celkem sestupová cesta měřila 8,5 km a se zastávkami trvala 2,5 hodiny.
INFO:
Cesta nahoru k zubačce:

Vzdálenost 8,4 km, nastoupáno 1163 m., prům. stoupání 14,5 %, 
hrubý čas 2:40 hod., čistý čas 1:55 hod. Šel jsem rychlejší tempo, se zastávkami na focení.

Zpáteční cesta kolem 
jezera Mönichsee
Vzdálenost 8,2 km, sestoupáno 1128 m., prům. klesání 15%, 
hrubý čas 2:26 hod, čistý čas 1:42 hod.

CELKEM: (i s cestou na samotný vrchol a po hřbetu hory)

Vzdálenost: 19,1 km, nastoupáno 1300 m., celkový čas 6:47 hod., čistý čas 4:06 hod.

FOTOGALERIE
- Google foto
- Zonerama foto
- film z fotek
Aktualizovaný panoramatický snímek z vrcholu


MAPA:
- www.strava.com/activities/620264364

VIDEO

360° FOTO



FOTO




































Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .