Přeskočit na hlavní obsah

GOOGLE SPOUŠTÍ NOVÉ - MOJE MAPY

Po skončení klasických Google map a přechodu na nové Google mapy, se starší klasické Moje mapy zobrazovali dál již jen na starších mapách. V nových mapách se objevila služba Google Maps Engine Lite, která ale zdaleka nedosahovala úrovně klasických Moje mapy.

Před pár dny ale Google oznámil, že aktualizoval svou dlouho zapomenutou službu Moje Mapy a přichází také s novou aplikací Moje mapy pro Android, který je nyní k dispozici ke stažení na Google Play. Nyní si můžete svou mapu např. zobrazit na cestách nebo na ni provést změnu, ale také se můžete podívat na mapy druhých uživatelů. 

K svým mapám budete mít nadále přístup v aplikaci Moje mapy Google pro Android. Nebude je však možné zobrazit v Mapách Google pro Android nebo v aplikaci Google Earth iOS.


Pokud jste vytvořili nějaké mapy ve starších klasických mapách tak budou automaticky přesunuty do služby Moje mapy Google (dříve nazývané Google Maps Engine). Původní starší "klasické Moje mapy" na adrese maps.google.cz již nebudou dále dostupné. Nemusíte podnikat žádné kroky, váš obsah bude automaticky do konce roku upgradován na novou službu.


Nechcete-li však ale dále čekat a chcete-li začít novou službu Moje mapy Google používat okamžitě, můžete začít s migrací svých map okamžitě.
1. Otevřete novou službu Moje mapy.

2. Začněte kliknutím na Upgradovat. (Více o upgrade zde...)
 

Nově si lze vytvořit novou mapu také z prostředí Google disku

Stejně jako s původní funkcí Moje mapy i v nové službě můžete:
- Spolupracovat na vytváření map s ostatními. např. můžete s přáteli přidávat do mapy své oblíbené restaurace a přidávat poznámky co se Vám zde líbí či naopak.
- Přidat značku místa, u které lze vybrat její barvu nebo tvar. (Bohužel oproti starší verzi nemůže přidat vlastní ikony, ty jdou nyní jen ve verzi PRO)
- Ukládat popisy tras.
- Ručně vykreslit čáru, trasu nebo obrazec.
- Přidávat fotky (ne Photo Sphere - 360° záběr)
- Videa z Youtube


S novou službou Moje mapy Google dále můžete:
- Sdílet svoji mapu podobně jako Dokument Google,
- Používat různé barvy a zvýraznit konkrétní části vaší mapy.
- Označit své objekty přímo na mapě.
- Importovat seznam míst z tabulky.
- Organizovat svá místa pomocí vrstev.


Na mapě lze přidat ikonku místa, nakreslit čáru nebo obrazec přidat trasu, kterou vám vygeneruje Google (pro pěší, cyklisty (u nás nefunkční) a auta) a nástroj pro měření vzdálenosti a ploch. 



Video: 
- Návod k novým mapám



Foto:
- Krátká ukázka vytváření nových map:
1) Místo na mapu můžete přidat přímo kliknutím do mapy, nebo ho vyhledat ve vyhledávacím řádku a poté kliknout na "přidat do mapy"

2) K místu můžete přidat název, popis místa a vložit fotky

3) Můžete také vyznačit čáru nebo obrazec 


4) Na mapě funguje i vyhledávání trasy (a je zde i nástroj pro ruční měření trasy)


5) Na mapě lze změnit barvy a tvary ikonek, čar a obrazců 

Pro pokročilé uživatele - ať už obchodní nebo osobní - Google nabízí službu Moje mapy Pro . Ta stojí 5 dolarů za měsíc a nabízí např. další nástroje pro tvorbu mapy.

Upgradované mapy najdete nyní v sekci Moje místa nebo kliknutím na vyhledávací pole nových Map Google (viz foto).





Vytvořenou mapu můžete vytisknout, exportovat do souboru .kml, sdílet nebo vložit na své stránky - to lze jen pokud je mapa veřejně sdílená. Sdílení můžete změnit kliknutím na zelené tlačítko v pravém rohu s nápisem "Sdílet"


Trasa vložená na web:


Google také oznámil rozšíření své Google Maps galerie, kde jsou dostupné veřejně sdílené vlastní mapy. Google definuje jeho Mapy Galerie jako interaktivní, digitální atlas, kde může kdokoliv najít mapy od vlád, firem, neziskových organizací a škol atd..

V nové verzi "moje Mapy" oproti dřívějším klasickým mapám nejde přidávat vlastní ikony (ty jdou jen ve verzi PRO). Pokud jste ale měli vlastní ikony na klasických mapách, lze je při upgrade u patřičné trasy převést do nové mapy (viz ukázka).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.