Přeskočit na hlavní obsah

PO HŘEBENI JAVORNÍKŮ A NA ROZHLEDNU MILOŇOVÁ

Využívám dovolené a ve středeční den mířím opět s Petrem Mazúrem a opět na východní Moravu, tentokrát do Javorníků a na rozhlednu Miloňová.

Výchozím a také koncovým bodem dnešní trasy je obec Karolinka. Nejdříve naše trasa vede po cyklotrase Bečva za Velké Karlovice, kde odbočujeme na rozhlednu Miloňová. Po další odbočce začíná prudší stoupání po lesní asfaltové cestě. 


Na prvních 1,5 km je prům. stoupání 9,5 %., poté se je sklon trasy přeci jenom menší. Od další odbočky, kdy trasa pokračuje prudce doleva od silnice po kamenité cestě se stoupání opět zvyšuje. K rozhledně je to 1,2 km s 8,3 % stoupáním. Celkem je to od začátku stoupání 3,9 km s 7,4 % průměrným stoupáním.



Rozhledna Miloňová se nachází na vrchu Miloňová (846 m n. m.) patřící k Vsetínským vrchům. Otevřena byla v říjnu 2012. Dřevěná rozhledna se šindelovou střechou je vysoká 24 m, vyhlídková plošina je umístěná 20 metrů nad okolním terénem a umožňuje kruhový výhled do okolní krajiny.

Za dobrého počasí lze spatřit z rozhledny Miloňová Vsetínské vrchy s krásnými loukami v okolí rozcestí Benešky i s nejvyšším vrcholem Vysoká, část Moravskoslezských Beskyd v okolí Radhoště (Lysá hora bohužel vidět není), Javorníky a dohlédnout lze i na další valašskou rozhlednu Vartovna či blízkou rozhlednu Súkenická.



Z rozhledny sjíždíme do obce Lesková a vracíme se kousek na Velké Karlovice. Od rozcestí Podťaté ale za kapličkou odbočujeme doleva a pokračujeme na Kasárne. Od rozcestí Podťaté - Světlá začíná prudší 3 km stoupání s 9,3 % sklonem do Slovenského lyžařského střediska Kasárne
Slovenská hranice překračujeme těsně před vyústěním silnice z lesa. Poté se cesta přes Kasárne točí ve svahu a na jeho konci dále stoupáme za hotelem Fran až pod Velký Javorník.

Jméno lokality souvisí s ubikacemi vojáků, kteří zde roku 1833 bránili šíření epidemie asijské cholery z Uher na Moravu.


V roce 1993 při rozdělení společného státu došlo k majetkovým sporům, u hranic se objevili i zátarasy. Naštěstí dnes je již spor zřejmě vyřešen, a Kasárne opět fungují převážně pro moravskou klientelu.
Jednou z příčin je, že místo toho, aby hranice kopírovala rozvodní horský hřbet, vede rovnoběžně pod ním v lese. Tuto hraniční linii stanovila dohoda v roce 1734, která byla výsledkem 200 let trvajících sporů o moravsko-uherskou hranici. Ke krátké změně došlo v době Slovenského štátu v letech 1939–45, kdy se hraniční patníky stěhovaly nahoru na hřeben. Po válce se však hranice opět vrátila dolů na původní místo.
Více...

První polovina mírně zvlněné hřebenovky s pěknými výhledy na moravskou stranu vede z Kasárne, po kamenitých, travnatých a bohužel také po podmáčených lesních cestách, kterých je více hlavně v druhé polovině hřebenovky. 


Asi v půli cesty na Kohútku se zastavujeme kousek pod plochým vrcholem hory Stratenec (Ztracenec) (1055 m.)
Dominantou místa je památník odboje z II. světové války ve tvaru tří křížů - na počest tří vojáků, kteří 3. května 1945 padli při osvobozování Velkých Karlovic. Postaven tu byl v roce 1969.
Vedle památníku se nachází i malá dřevěná rozhledna postavená v roce 2008, která je vysoká 8 m. a zastřešená vyhlídková plošina je ve výšce 5 m. Na rozhlednu vede 24 strmých schodů. Z rozhledny je především výhled na českou stranu a z menší části na slovenskou stranu. Je to vlastně jediné místo, odkud jde vidět z hřebene aspoň část Slovenska. V blízkosti rozhledny je krytý přístřešek a dřevěné lavičky se stolem. Za rozcestím Malý Javorník dále vede hřebenovka již po Česko-slovenské hranici.


Druhá polovina hřebenové cesty již není moc zajímavá, vede převážně lesem a a často po podmáčených cestách. Po 11 km naší hřebenové cesty přijíždíme k horskému hotelu Portáš (960 m.), který se nachází pod vrcholem Stolečný, kde měli podle legend své stanoviště valašští strážci hranic "Portáši". Za pěkného počasí je odsud nádherný výhled na panorama Moravskoslezských Beskyd (od Radhoště přes Pustevny až k Lysé hoře).


Po dalším kilometru přijíždíme k turistické a hlavně lyžařské centrum Kohútka. Od parkoviště stoupáme ještě kousek k horskému hotelu a Skicentru Kohútka, kde si pochutnáme na zdejších vyhlášených borůvkových knedlíkách.
Z Kohútky pak prudce sjíždíme do Nového Hrozenkova, odkud se po cyklotrase Bečva vracíme zpátky do Karolinky.




Javorníky jsou jsou geomorfologický celek na hranicích Moravy a Slovenska. Nejvyšším vrcholem je slovenský Veľký Javorník (1071 m.), nejvyšším českým vrcholem Malý Javorník (1019 m.). Táhnou se od Lyského průsmyku na jihozápadě po Makovský průsmyk na severovýchodě v délce cca 30km. Hluboké Papajské sedlo odděluje na jihu hlavní hřeben od izolovaného vrcholu Makyta (923m), na severu je součástí Javorníků skupina Lemešné (950m).
Javorníky patří k vyhledávaným turistickým oblastem. Je zde celá řada pěších tras, několik naučných stezek a cyklotrasy pro horská kola. V zimě je hlavní hřebenová trasa s dalekými rozhledy oblíbeným cílem běžkařů. K hlavním střediskům sjezdového lyžování patří Kasárne pod Veľkým Javorníkem, Portáš a Kohútka. Více...


Info:
Vzdálenost: 50,70 km
Nastoupáno: 1174 m.
Čas: 4:01:19 hod. (celkový 7:32 hod.)

Fotogalerie: https://goo.gl/photos/CjgAptqHdNVSLcx27

Trasa:


Trasa na : Cykloserver.cz, Strava.com, Garmin Connect

Video:


PhotoSpheare - 360°záběr:
























  Foto:

















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .