Přeskočit na hlavní obsah

GARMIN FENIX 2

V nové generaci hodinek - Garmin Fenix 2 - došlo k rozšíření funkcí původního modelu (např. možnost měření plavání v bazénu i v přírodě), byly použité novější, vylepšené materiály (vypouklé krycí sklo, matná tlačítka a zadní kryt…) a v neposlední řadě došlo k výraznému posunu v jednoduchosti ovládání (použito jiné rozvržení funkčnosti tlačítek).
Výsledkem jsou univerzální GPS hodinky, které se hodí pro outdoorové aktivity, multisportovní využití a extrémně dlouhé aktivity (ultra dlouhé běhy, maratonské závody, triatlon/Ironman).

Hodinky mají barometrický výškoměr s automatickou kalibrací podle GPS, elektronický 3-osý kompenzační kompas a jsou vhodné i pro plavání (norma IPx7). Bezdrátové připojení zajišťuje technologie ANT+ a Bluetooth.




Články - Garmin
#návody #funkce #trénink #aplikace #Connect/Connect IQ #bezpečnost/zdraví #Garmin Edge #recenze

Černobílý displej s úhlopříčkou 1.2” (3.1 cm) má bílé číslice na černém podkladu, tudíž je tmavší ale dobře čitelný. Samotný displej má tři řádky, na kterých jde zobrazit jiná funkce. Na středovém displeji lze zobrazit 2 údaje, celkem na jedné obrazovce tak můžete mít až 4 údaje.
Součástí balení je snímač tepové frekvence HR RUN s vestavěným akcelerometrem

Při záznamu trasy si můžete vybrat z aktivit:
- běh na lyžích 
- skiboarding 
- horolezectví
- turistika 
- navigace
- běh v terénu
- běh
- cyklistika
- plavání
- tréninkové plány - ty lze vytvořit (nebo vybrat z nabízených) a poté stáhnout z programu Garmin Connect
- sport uvnitř budovy - běh, cyklistika, tréninkové plány
- a vlastní sport



PLAVÁNÍ
Hodinky nabízejí dva druhy měření plavecké aktivity. První je plavání v interiéru tedy v bazénu, kde hodinky využívají akcelerometr k určení nárazu a poté k akceleraci a otočení směru. 
Druhý druh měření je plavání na volném prostranství jako je jezero či moře, kde hodinky využívají GPS signálu pro určení vzdálenosti.

Osobně jsem testoval hodinky v 25 m. bazénu a během pár tréninku se hodinky zmýlili zhruba o 25 m tedy jeden bazén na 1 km, příčinou je asi že hodinky nerozeznají doplavání. Aby hodinky započítali i chybějící bazén je třeba při doplavání udělat změnu směru a odrazit se, aby akcelerometr zaznamenal i poslední bazén. Tahle skutečnost se nestávala pravidlem a ne každý trénink jsem zaznamenal tuhle chybu. 
V bazénu dokážou hodinky rozeznat i plavecký styl (foto níže). To je pak zobrazeno v Garmin Connect do barevného grafu. I v této funkci se hodinky sem tam zmýlili ale to mohlo být zapříčiněno nečistým stylem plavání ;)
U plavání jsem zaznamenal pocitově velikost a váhu hodinek,  jelikož při této aktivitě dochází k častému pohybu rukou. Hodinky při plavání jsem si byl zvyklí dotáhnout o jeden dílek, ať se na ruce nehýbou. U Fenixu to byl trošku problém, protože hodinky mají měkčí řemínek s gumy a při dotažení a pohybu ruky tahal řemínek za ochlupení ruky. Což nebylo moc příjemné. Na druhé straně povolení hodinek nebylo taky moc dobré řešení z důvodu pohybu hodinek po ruce. Zde sem se tedy dostal trošku do slepé uličky. Na webu jsem četl doporučení vyzkoušet nylonový pásek se suchým zipem, ale tuto verzi jsem netestoval. 


BĚH
U běhání si na větší hodinky rychle zvyknete už to není takový problém jako u plavání a i když používám na běhání hodinky o polovinu lehčí a menší, než je Fénix 2, tak sem si po pár kilometrech ani neuvědomil co mě na ruce tíží. 
U hodinek zde lze nastavit jak zvukové upozornění, tak vibrace nebo obojí. Vibrace uvítají ti, kteří běhávají s muzikou. Upozornění lze nastavit jak na časový úsek, tak i na vzdálenost a i třeba tepové rozhraní. Škála nastavení je hodně velká.
Přenos informací z hrudního pásu je výborný, při testování jsem nezaznamenal výpadek zobrazení tepu během běhu ani jednou a GPS chodí taky výborně.
Hodinky skrze hrudní pás (HRM-Run) měří pohyb vašeho těla a vypočítává 3 údaje o běhu - kadenci, vertikální oscilaci a dobu kontaktu se zemí (foto níže).



Běžci najdou v hodinkách také VO2 maximální, která představuje maximální objem kyslíku (v mm.), který můžete spotřebovat za minutu na kilogram tělesné hodnoty při maximálním výkonu. Zjednodušeně řečeno je to ukazatel sportovní zdatnosti. Se zvyšující se kondicí, by se měla tato hodnota zvyšovat. Pro zobrazení této hodnoty je třeba mít spárovaný pás tepové frekvence a aspoň 10 min. po běhu. 
Levým dolním tlačítkem u ukazatele VO2 max. se dostanete k podstránce Race Predictor (foto 2) - který na základě vašeho VO2 max., věku a pohlaví poskytuje odhad Vašeho času pro trasy 5km, 10 km, půlmaratón a maratón
A také regeneračního asistenta. Pokud máte tepový pás spárovaný s Fenixem, můžete si zobrazit za jak dlouho můžete začít s novým tréninkem. Doba regenerace se objeví hned po dokončení běhu. Při testování se mi zdálo, že mě chce tento asistent trochu šetřit.

KOLO
Další disciplína je jízda na kole. V balení najdete tepový pás, který je již spárovaný s hodinkami. Jednoduše lze ale i spárovat jiný tepový pás, měřič kadence nebo další kompatibilní externí ANT+ snímače jako je PowerTap, GarminVector,...
Pokud jezdíte jenom na kole, hodinky vám nenabídnou až takové možnosti jako specializované zařízení přímo na kolo. Hodinky mají celkem malý displej a musíte zaostřovat na displej pro odečtení hodnot z řídítek.
Co se mi nelíbilo bylo, že při zastavení, kdy se mi čas na Edge 800 zastaví ihned, tak u Fénix 2 jsem si všiml, že se to děje postupně, během cca 5 sek., kdy rychlost klesá postupně k nule. To samé se dělo při rozjetí, kdy se rychlost navyšovala postupně až k aktuální rychlosti. Hodinky tak ukazovali delší čas trvání aktivity.

MULTISPORT (Triatlon)
Spojuje plavání, běh a kolo do jedné aktivity. Po ukončení jedné aktivity stisknutím tlačítka "Lap" hned zahajuje druhou a dává tak výborný záznam triatlonového závodu.

LYŽOVÁNÍ
Tuto funkci jsem netestoval, ale co jsem vyčetl na webu, tak po zapnutí stopek se zapne funkce automatického běhu. Tato funkce automaticky zaznamenává nové jízdy na lyžích na základě vašeho pohybu. Pokud je zapnutá funkce AutoPause stopky se pozastaví, když se přestanete pohybovat z kopce, např. když nasednete na sedačku vleku.

NAVIGACE
U Edge 800 jsem zvyklý, že když zapnu záznam trasy, můžu mít spuštěnou i souběžně navigaci. Zde mám na výběr buď vybranou aktivitu nebo navigaci. Pokud jsem např. ukončil navigaci a poté vybral jinou, trasa se mi rozdělila do dvou tras.
Hodinky nabízejí navigaci 
- K waypointům navigace k bodům zájmů, které jste nahráli do hodinek
Tracks (stopy) - zde si můžete zaznamenané trasy importovat z historie (z projetých tras), nebo si trasu také lze připravit v PC. Na hodinkách je znázorněna čára, která Vám ukazuje vaši trasu a šipka která značí váš pohyb. Hodinky Vám neukážou ani neupozorní kdy a kam zabočit, musíte se jen držet čáry (stopy) na displeji.
Routes (trasy) - navigace podle naplánovaná trasy z PC po které se chcete nechat vést. Na hodinkách máte jako u tracks (stopy) vykreslenou čáru, která znázorňuje Vaši plánovanou trasu. Na routovatelných křižovatkách (některé menší nepozná) je u čáry také nápis směru jízdy, hodinky Vám taky na křižovatce zavibrují a tím upozorní, na změnu směru. Bohužel to nefunguje na všech cestách. Nejlépe tato funkce funguje ve větších městech či důležitých silnicích, naopak v terénu je takřka nevyužitelná. 
- Coordinates (souřadnicím GPS) - pokud do hodinek zadáte GPS souřadnice,hodinky na displeji zobrazí přímou čáru k tomuto místu. Tato čára nekopíruje silnici jako u tras či stop, ale ukazuje Vám jen směr cílovému bodu.
Sight N Go (zadej směr a jdi) - zde si hodinky můžete nasměrovat na vybrané místo, směr a pak se již nechat vést pomocí šipky na kompasu, která ukazuje směr Vašeho cíle.
- History (historie) - navigace podle dříve projetých tras. Navigace zde probíhá jak u Tracks (stop), tzn. že sledujete čáru, která Vám ukazuje Vaši trasu.
Cities (navigace na nejbližší město) - hodinky Vám nabídnou nejbližší města (do 100 km) z kterých vám dají vybrat a ukáží Vám, jak jsou vzdálené (hodinky znají jen ty větší města). Nečekejte zde navigaci podél cesty. Na vybrané město směřuje jen přímka, která znázorňuje, v jakém směru se město nachází.

Další možností je funkce TrackBack (zpětná navigace) - pokud máte zapnutou aktivitu nebo navigaci, tak po zastavení záznamu je jednou z možností právě funkce TrackBack. Tu můžete využít např. pokud se dostanete někam kde to neznáte a nevíte si rady kam se vydat zpět, jednoduše použije tuto funkci, která Vás navede pomocí šipky a trajektorie trasy zpět po cestě kterou jste šli/jeli. K této funkci se dostanete při zmáčknutí tlačítka pauza a to jak při aktivitě, tak u navigace.
Pokud chcete přiblížit/oddálit mapu podržte tlačítko Menu a zvolte tuto funkci. Na přiblížení/oddálení pak použijte tlačítka Up a Down.

TURISTIKA / BĚH V TERÉNU
Zde lze využít  další funkce hodinek,  jako graf reliéfu terénu, nadmořskou výšku, kompas,.... 

Při déle trvajících aktivitách (Garmin uvádí trvající více jak 8 hodin) lze využít funkci UltraTrac. Tuto funkci využijí především sportovci na ultra dlouhé běhy, maratonské závody, Ironman, 24hodinovky apod.
GPS snímá polohu a data ze snímačů méně často a to podle Vašeho nastavení (lze nastavit libovolný čas). Funkcí UltraTrack se sice zvýší výdrž baterie, ale zato sníží kvalita zaznamenaných tras (foto níže).
Čím více chcete aby Vám hodinky vydržely, tím nastavíte větší časové rozpětí, mezi kterým budou hodinky sbírat informace z GPS. Ale tím také budou data také méně přesná.
Garmin doporučuje přepnout na mód UltraTrac u aktivit delších jak 8 hodin. 
Při sběru dat co 15 sekund se uvádí výdrž 20 hodin, při 20 sekundách více jak 24 hodin a při 1 minutě až 50 hodin. Při používání sporttestru jako hodinek pak 50 dní.
Na výdrži má ale vliv např. zapnuté bluetooth (např. při Live přenosu, přenosu dat do Garmin Connect Mobile), počet snímačů (např. měřiče tepové frekvence, kadence, výkonu,...), místa se špatným signálem GPS (stromy, budovy,...)


VÝDRŽ
Hodinky lze také dobíjet pomocí externí baterie, přičemž se Vám uchová i záznam trasy.
Garmin doporučuje u aktivit přesahující 8 hodin, přepnout na UltraTrac mód (viz výše).
Při používání sporttestru jako hodinek se uvádí výdrž 50 dní.
Při záznamu aktivity mi hodinky vydrželi na jedno nabití 13 hodin.
Pokud se Vám hodinky vypnou, nebo je vypnete samy a aktivitu neuložíte, nemusíte se obávat o Váš záznam. Hodinky si Vaši aktivitu zapamatují a vy pak můžete tuto aktivitu samy uložit.
Nabití vybitých hodinek Fenix 2 trvá cca 2.15 min.

K nabíjení slouží USB kabel, který je zakončen plastovou kolíbkou s malou klipsnou, která se nasadí na zadní stranu hodinek (do nabíjecích kolíků na boku hodinek) a drží zde velmi dobře. Byli zde použity nabíjecí kolíky pro lepší hydroizolaci místo standardních micro-USB nebo mini-USB portů jako u jiných zařízeních. 

Vzhled hlavní obrazovky s hodinami se dá v nastavení upravit jak graficky tak přidat některé informační údaje jako je datum, výčet sekund v minutě, východ a západ slunce a jiné.

Pro připojení s počítačem je třeba mít nainstalovaný program Garmin Express. Díky tomuto programu provedete registraci hodinek a můžete automaticky posílat údaje do programu Garmin Connect.
Připojení přes Bluetooth
Po spárování hodinek s chytrým telefonem nabízí Fenix2 několik funkcí přes aplikaci Garmin Connect Mobile, např.
- LiveTrack - tato funkce umožnuje vašim přátelům sledovat vaši aktivitu on-line
- Odesílání aktivit do Garmin Connect 


Plusy
+ Výdrž baterie
+ Inverzní displej
+ Rychlost nalezení GPS
+ Přesnost
+ Vnitřní akcelometr (hodinky lze použít i ve vnitřních prostorách)
+ Barometrický výškoměr
+ Využití pro širou škálu sportů, není nutnost tak používat více zařízení
+ Vynikající červené podsvícení
+ Vzhled

Mínusy
- Inverzní displej (v některých podmínkách bych využil i jinou možnost)
- Nemožnost nastavit sílu vibrací (při silnějším oblečení ji nemusíte cítit)
- Nejde zaznamenávat aktivitu a přitom navigovat. Při navigování se sice trasa také zaznamenává, ale pokud během aktivity zvolíte jinou trasu, tak se každá trasa zaznamená zvlášť.

Používání hodinek mimo aktivity je i přes větší rozměry hodinek pohodlné. Na velikost si člověk rychle zvykne. Jediné připomenutí je, že pokud máte hodinky na ruce při oblékání oblečení s dlouhým rukávem a pak v zimě při vrstvení oblečení, jdou hodinky těžce převléknout a oblečení se o ně zasekává. Svým designem hodinky neurazí a jsou v hodné i k saku, tak běžnému oblečení. 

Během testování Garmin několikrát aktualizoval software, takže je možné, že některé uvedené informace se mohly změnit.

Celou recenzi najdete na www.cyklistikakrnov.com/...
Fotky z průběhu recenze - https://plus.google.com/...

Přístroj mi byl zapůjčen společností Garmin Czech s.r.o.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .