Přeskočit na hlavní obsah

ROSENAU - ZTRACENÉ MĚSTO

V polské obci Pokrzywna se v roce (2014) otevřel nový Interaktivní vzdělávací a zábavní park ROSENAU - Ztracené město (Zaginione Miasto, Lost City).

Název Rosenau odkazuje na legendu o osadě, která údajně existovala již ve středověku v Opavských horách. Legenda mluví o hradu obklopené mohutnými hradbami, který patřil jednomu germánskému kmeni, prchajícímu před rozvojem křesťanství.



Polská obec se nachází v příhraničí, severovýchodně od Zlatých Hor v údolí Złotego Potoku (česky Zlatého potoku) a protínající Góry Opawskie (Opavské hory, česky Zlatohorská vrchovina). Správně patří do Opolském vojvodství (kraji), powiatu (okresu) Nysa , gminy (správní celek) Głuchołazy.

Před válkou u obce Pokrzywna fungovaly věhlasné lesní lázně, dnes ale nemá tento region turistům co

nabídnout a proto podnikatel Marian Gorzelanny s pomocí Evropské unie investoval do tohoto parku přibližně 50 mil.korun. Investoři čekají návštěvnost přes 100 000 tisíc návštěvníků ročně. Nereálný by neměl být ani počet 200 000 návštěvníků.

Tento park s více jak 20 atrakcemi by měl být místem odpočinku, zábavy a vzdělávání pro celou rodinu, s nabídkou zaměřenou na lidi všech věkových kategorií.




V parku se hodně zaměřili na vzdělávání hrou, kdy spojení zábavy a atraktivního trávení volného času mají zajistit seskupené exponáty, které mohou návštěvníci otáčet, tlačit, tahat, stát na nich, nebo si sednout a všechno jen proto, aby pochopili to, co je obtížné vysvětlit ve škole, a to principy optiky, akustiky, mechaniky a chemie. Formou hry se návštěvníci sami naučí také zákony fyziky a přírody ze čtyř elementů, které řídí přírodu: země, voda, vzduch a oheň.
Jedním z nejzajímavějších je i interaktivní vodní zahrada, sdružující téměř 20 vodní zařízení - včetně ruční čerpadla, nádrže, fontány a mlýnskými koly. Návštěvníci zde mohou přelívat vodu, stříkat,... aby lépe pochopili složité zákony vědy.

V parku najdete "jeskyni divokých zvířat" a o kousek dále ve "zlatém dole - Rosenau", se zase můžete projít po chodbách strašidelné štoly (tunelu), kde se dostanete do místnosti, v které se dějí opravdu podivné věci. Dále můžete navštívit kamenný kruh a vykopávky města Rosenau.


V lese u jezera také najdete velké lanové centrum (univerzální a extrémní), které je tu pro menší, ale ve větvích stromů i pro ty větší děti nebo dospělé.
U vstupu se nachází řetízkový kolotoč, interaktivní 7D kino, kdy filmový zážitek Vám obohatí vůně, pachy, poryvy větru, dotek bubliny, vnímání vody, a díky polohovaným sedadlům i vibrace a změny polohy.

Na severní straně jezera najdete obrovský nafukovací hrad, kde si můžou děti zaskákat a pro zájemce především rekreačních zařízení je k dispozici: 50 metrový olympijský bazén (hloubka od 2,30 m. do 3,80 m.), skluzavky, tobogán, nebo umělé kluziště. Zde si můžete zabruslit, díky speciálnímu povrchu i v největším horku. Navíc se můžete projet po jezeře na šlapadlech. Čas od času se ve vodách jezera objeví také hrozivé monstrum.
Celý park si můžete projet turistickým vláčkem.

V parku se nachází také restaurace (více), kde si můžete objednat ryby vylovené přímo v rybníku u restaurace: pstruha, jesetera, sumce nebo z rychlého občerstvení kebab, hamburger, párek v rohlíku, hranolky...

Legenda o Rosenau
Legenda mluví o hradu obklopené mohutnými hradbami, který patřil jednomu germánskému kmeni, prchajícímu před rozvojem křesťanství z jihu.

Obyvatelé Rosenau žili z obchodu, a prosperovali z toho, že zde probíhala jedna z cest spojujících severní skandinávské země se středomořskými. Obchodování jim přinášelo velké výhody, město rostlo a bylo větší a bohatší. Přestože obyvatelé Rosenau nebyli žádní bojovníci, vzbuzovali strach a hrůzu mezi nové příchozími a obyvateli v okolí.

Téměř každý večer, kdy nad okolními lesy a poli svítil jen měsíční svit, se v Rosenau otevřely brány a ve světle pochodní obyvatelé tohoto města mířili na okolní kopce uctívat neznámé síly. Noční klid rušilo praskání

plamenů a modlitby, kterými obyvatelé Rosenau uctívali svého boha. Tento rituál skončil za úsvitu, kdy první paprsky slunce rozjasnili nebe.
Čas utíkal, obchod vzkvétal a jeho obyvatelé se těšili ze života a pod rouškou noci uctívali démonické síly. Ale jednoho letního rána, přišla apokalypsa na spící město. Z nebe se zahřmělo a pod rouškou černých mraků se zvedl se silný vítr a země se zatřásla. Věže a hradby začali praskat a začali drtit hříšný lid. Pod městem se rozestoupila země, která pohřbila nelegitimní místo a jejich obyvatele.


Katastrofu města Rosenau přijeli místní lidé s úlevou. Dokud vzpomínky na Rosenau byli stále živé, snažili se místní co nejrychleji zničit poslední zbytky tohoto města. Nikdo se neodvážil toto místo obnovit.
Ze země byly často vyorané kameny a rezavé předměty. Jednou mladý pastýř našel v dutině, kde bývalo město velké množství zlata. To je taky důvod proč se tomuto místu říká zlatá jáma (Złotą Jamą).
Legenda praví, že na slunné velikonoční ráno, můžete slyšet zvuky přicházející z místa, kde kdysi byla Rosenau. Některým se podaří pravděpodobně spatřit i věže zničeného města.

Do parku nesmí psy ani jiné zvířata, park je nekuřácký, kromě vymezených prostorů, nesmí se zde jezdit na in.line bruslích a skateboardu, vstup na atrakce je jen na vlastní nebezpečí, více v pravidlech parku (Pl)


Více: http://www.gorzelanny.pl/zaginione-miasto/cz/index.html (CZ)

nebo www.gorzelanny.pl/zaginione-miasto/index.html (PL - více informací)

Ceník: http://www.gorzelanny.pl/zaginione-miasto/oferta_indywidualna.html
Ceny 2016: 
Normální (část atrakcí: bazén, nafukovací hrad, kamenný kruh, vykopávky, Jacuzzi Zew):
1 osoba 15 zl., 3 osoby 36 zl., 4 osoby 48 zl., 5 osob 60 zl. Rodinné vstupné (3-8 osob) po 24 zl.
Se vstupy na všechny atrakce
1 osoba 28 zl., 3 osoby 72 zl., 4 osoby 96 zl., 5 osob 120 zl. Rodinné vstupné (3-8 osob) po 12 zl.
Pozor ! Úplně zvlášť jsou vstupenky na lanové centrum, zorbing, na balóně a zapůjčení plaveckého vybavení
1 zloty cca 6,40 Kč.
Atrakce - jeskyně divokých zvířat, kamenný kruh, vodní zahrada, snowtubing, park prvků, strašidelná štola (tunel), rýžování zlata, vykopávky, velký nafukovací hrad, 7D kino, kolotoč, celoroční kluziště, venkovní plavecký bazén a projížďky vláčkem. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .