Přeskočit na hlavní obsah

ROSENAU - ZTRACENÉ MĚSTO

V polské obci Pokrzywna se v roce (2014) otevřel nový Interaktivní vzdělávací a zábavní park ROSENAU - Ztracené město (Zaginione Miasto, Lost City).

Název Rosenau odkazuje na legendu o osadě, která údajně existovala již ve středověku v Opavských horách. Legenda mluví o hradu obklopené mohutnými hradbami, který patřil jednomu germánskému kmeni, prchajícímu před rozvojem křesťanství.

Polská obec se nachází v příhraničí, severovýchodně od Zlatých Hor v údolí Złotego Potoku (česky Zlatého potoku) a protínající Góry Opawskie (Opavské hory, česky Zlatohorská vrchovina). Správně patří do Opolském vojvodství (kraji), powiatu (okresu) Nysa , gminy (správní celek) Głuchołazy.

Před válkou u obce Pokrzywna fungovaly věhlasné lesní lázně, dnes ale nemá tento region turistům co

nabídnout a proto podnikatel Marian Gorzelanny s pomocí Evropské unie investoval do tohoto parku přibližně 50 mil.korun. Investoři čekají návštěvnost přes 100 000 tisíc návštěvníků ročně. Nereálný by neměl být ani počet 200 000 návštěvníků.

Tento park s více jak 20 atrakcemi by měl být místem odpočinku, zábavy a vzdělávání pro celou rodinu, s nabídkou zaměřenou na lidi všech věkových kategorií.



V parku se hodně zaměřili na vzdělávání hrou, kdy spojení zábavy a atraktivního trávení volného času mají zajistit seskupené exponáty, které mohou návštěvníci otáčet, tlačit, tahat, stát na nich, nebo si sednout a všechno jen proto, aby pochopili to, co je obtížné vysvětlit ve škole, a to principy optiky, akustiky, mechaniky a chemie. Formou hry se návštěvníci sami naučí také zákony fyziky a přírody ze čtyř elementů, které řídí přírodu: země, voda, vzduch a oheň.
Jedním z nejzajímavějších je i interaktivní vodní zahrada, sdružující téměř 20 vodní zařízení - včetně ruční čerpadla, nádrže, fontány a mlýnskými koly. Návštěvníci zde mohou přelívat vodu, stříkat,... aby lépe pochopili složité zákony vědy.

V parku najdete "jeskyni divokých zvířat" a o kousek dále ve "zlatém dole - Rosenau", se zase můžete projít po chodbách strašidelné štoly (tunelu), kde se dostanete do místnosti, v které se dějí opravdu podivné věci. Dále můžete navštívit kamenný kruh a vykopávky města Rosenau.


V lese u jezera také najdete velké lanové centrum (univerzální a extrémní), které je tu pro menší, ale ve větvích stromů i pro ty větší děti nebo dospělé.
U vstupu se nachází řetízkový kolotoč, interaktivní 7D kino, kdy filmový zážitek Vám obohatí vůně, pachy, poryvy větru, dotek bubliny, vnímání vody, a díky polohovaným sedadlům i vibrace a změny polohy.

Na severní straně jezera najdete obrovský nafukovací hrad, kde si můžou děti zaskákat a pro zájemce především rekreačních zařízení je k dispozici: 50 metrový olympijský bazén (hloubka od 2,30 m. do 3,80 m.), skluzavky, tobogán, nebo umělé kluziště. Zde si můžete zabruslit, díky speciálnímu povrchu i v největším horku. Navíc se můžete projet po jezeře na šlapadlech. Čas od času se ve vodách jezera objeví také hrozivé monstrum.
Celý park si můžete projet turistickým vláčkem.

V parku se nachází také restaurace (více), kde si můžete objednat ryby vylovené přímo v rybníku u restaurace: pstruha, jesetera, sumce nebo z rychlého občerstvení kebab, hamburger, párek v rohlíku, hranolky...

Legenda o Rosenau
Legenda mluví o hradu obklopené mohutnými hradbami, který patřil jednomu germánskému kmeni, prchajícímu před rozvojem křesťanství z jihu.

Obyvatelé Rosenau žili z obchodu, a prosperovali z toho, že zde probíhala jedna z cest spojujících severní skandinávské země se středomořskými. Obchodování jim přinášelo velké výhody, město rostlo a bylo větší a bohatší. Přestože obyvatelé Rosenau nebyli žádní bojovníci, vzbuzovali strach a hrůzu mezi nové příchozími a obyvateli v okolí.

Téměř každý večer, kdy nad okolními lesy a poli svítil jen měsíční svit, se v Rosenau otevřely brány a ve světle pochodní obyvatelé tohoto města mířili na okolní kopce uctívat neznámé síly. Noční klid rušilo praskání

plamenů a modlitby, kterými obyvatelé Rosenau uctívali svého boha. Tento rituál skončil za úsvitu, kdy první paprsky slunce rozjasnili nebe.
Čas utíkal, obchod vzkvétal a jeho obyvatelé se těšili ze života a pod rouškou noci uctívali démonické síly. Ale jednoho letního rána, přišla apokalypsa na spící město. Z nebe se zahřmělo a pod rouškou černých mraků se zvedl se silný vítr a země se zatřásla. Věže a hradby začali praskat a začali drtit hříšný lid. Pod městem se rozestoupila země, která pohřbila nelegitimní místo a jejich obyvatele.


Katastrofu města Rosenau přijeli místní lidé s úlevou. Dokud vzpomínky na Rosenau byli stále živé, snažili se místní co nejrychleji zničit poslední zbytky tohoto města. Nikdo se neodvážil toto místo obnovit.
Ze země byly často vyorané kameny a rezavé předměty. Jednou mladý pastýř našel v dutině, kde bývalo město velké množství zlata. To je taky důvod proč se tomuto místu říká zlatá jáma (Złotą Jamą).
Legenda praví, že na slunné velikonoční ráno, můžete slyšet zvuky přicházející z místa, kde kdysi byla Rosenau. Některým se podaří pravděpodobně spatřit i věže zničeného města.

Do parku nesmí psy ani jiné zvířata, park je nekuřácký, kromě vymezených prostorů, nesmí se zde jezdit na in.line bruslích a skateboardu, vstup na atrakce je jen na vlastní nebezpečí, více v pravidlech parku (Pl)
Více: http://www.gorzelanny.pl/zaginione-miasto/cz/index.html (CZ)
nebo www.gorzelanny.pl/zaginione-miasto/index.html (PL - více informací)
Ceník: http://www.gorzelanny.pl/zaginione-miasto/oferta_indywidualna.html
Ceny 2016: 
Normální (část atrakcí: bazén, nafukovací hrad, kamenný kruh, vykopávky, Jacuzzi Zew):
1 osoba 15 zl., 3 osoby 36 zl., 4 osoby 48 zl., 5 osob 60 zl. Rodinné vstupné (3-8 osob) po 24 zl.
Se vstupy na všechny atrakce
1 osoba 28 zl., 3 osoby 72 zl., 4 osoby 96 zl., 5 osob 120 zl. Rodinné vstupné (3-8 osob) po 12 zl.
Pozor ! Úplně zvlášť jsou vstupenky na lanové centrum, zorbing, na balóně a zapůjčení plaveckého vybavení
1 zloty cca 6,40 Kč.
Atrakce - jeskyně divokých zvířat, kamenný kruh, vodní zahrada, snowtubing, park prvků, strašidelná štola (tunel), rýžování zlata, vykopávky, velký nafukovací hrad, 7D kino, kolotoč, celoroční kluziště, venkovní plavecký bazén a projížďky vláčkem. 
Mapa:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Když se snažíme dosáhnout svých sportovních cílů, chceme se cítit odměněni za své úsilí. Odznaky Garmin Connect přinášejí rychlý a snadný způsob, jak sledovat svůj pokrok, získávat body a uznání za své aktivity. Díky bodům můžete soutěžit se svými známými, stoupat v žebříčku a dosahovat vyšších úrovní. Čím více aktivit dokončíte, tím více bodů získáte.  Úrovně odznaků se pohybují od 1 do 10.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE, ODPOJUJE SE BLUETOOTH, HODINKY NEJDOU SPÁROVAT

Jedním z největších problému Garmin je, že doplácí na to, že každý výrobce telefonu, někdy i model má jiné nastavení. Např. některé nastavení automaticky uspávají Connect (a jiné aplikace) a tím pak vaše zařízení, např. hodinky nedostávají potřebné informace z telefonu.

ROZDÍLY MEZI: GARMIN FENIX 8 & EPIX 2 PRO & FENIX E. JAKÉ AMOLED HODINKY VYBRAT ?

⌚ Hlavní vlajkovou lodí Garmin je nyní Fenix 8 Amoled, který postupně více a více poráží verze s MIP ( transflektivním)  displejem. Fenix 8 Amoled, není nejlevnější, přesto si najde mnoho příznivců. Pro ty, kteří hledají jinou variantu s Amoled displejem, se pokusím přijít s menším srovnáním.