Přeskočit na hlavní obsah

Z KRNOVA PŘES POKRZYWNA, PRUDNIK, BIALA, GLOGOWEK, GLUBCZYCE

Další sobota a další vyjížďka s Petrem Mazúrem, tentokrát míříme na sever do Polska.
Nejdříve se vydáváme po Slezské magistrále do M.Albrechtic a poté z Třemešné do Jindřichova, kde nás čeká premiéra po nové cestě na Pokrzywnou, která je součástí historické cesty Via Montagna.



Po chvíli co se dostáváme na polské území, přijíždíme do obce Pokrzywna k parku Rosenau - Ztracené město. Tento park s více jak 20 atrakcemi by měl být místem odpočinku, zábavy a vzdělávání pro celou rodinu, s nabídkou zaměřenou na lidi všech věkových kategorií. Hned naproti parku se nachází velmi pěkná rybí restaurace - Lowisko na wyspie.


Z Pokrzywne se kousek vracíme a po opravených cestách pokračujeme přes Debowiec do Prudniku. Zde zajíždíme do centra s pěknou radnicí, městskou věží, či věží p.Voka.

Po liduprázdné vedlejší silnici pak míříme dále na sever do Biale. Zajíždím k židovskému hřbitovu, ale jak vidím je v žalostném stavu, ale aspoň zde zkouknu kousek MTB závodu. Poté sjíždíme zpět na hlavní silnici, projíždíme kolem městské věže (bašty) a jsme v Biale na náměstí.


Z Biale opět po vedlejší, klidné silnici pokračujeme na Glogówek. Obce jsou zde těsně za sebou, s dvojjazyčnými nápisy - polsky, německy. K německé národnosti se tu hlásí kolem 40% obyvatel. Hlavní činností je zde zemědělství, což je vidět na častých hospodářských dvorech domů.

V Glogówku míříme opět na náměstí s pěknou radnicí a poté se podívat, jak pokročila oprava zámku. Ale co jsem tu nebyl pár roků, tak se bohužel moc nezměnilo.


Dále měníme směr na jih a míříme po nezáživných cestách na Glubczyce. Opět nemůžeme vynechat místní radnici, která je sice novějšího data, ale moc pěkně udělaná. Zajíždíme ještě k Františkánskému klášteru a míříme dále dál na jih na Branice.

Já jsem mohl jet už z Glubczyc přímo do Krnova, ale rozhodl jsem se, že Petra doprovodím až do Branic. Doma jsem zjistil, že to bylo rozumné rozhodnutí, protože tak bych zmokl. Ale proto že jsem pokračoval dál na jih do Branic, tak nás zasáhlo jen pár
kapek. Podotknu, že ten déšť zasáhl Glogowek a těsně po našem odjezdu i Glubczyce.

Na křižovatce u Branic se loučím s Petrem a přes Branice přijíždím zpět na české území do Úvalna. Po Slezské magistrále pak přijíždím zpátky do Krnova.

Info:
Vzdálenost: 131,7 km
Čas: 6:50:48 hod. (celkový 9:18:37)
Nastoupáno: 957 m.
Fotogalerie:
- maxi album: https://goo.gl/photos/... (51 fotek)
- výběrové album: https://goo.gl/photos/... (28 fotek)
- fotky ze zábavního parku v Pokrzywna: https://goo.gl/photos/...
Video:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .