Přeskočit na hlavní obsah

NA ROZHLEDNU VELKÝ JAVORNÍK

Cestu na rozhlednu Velký Javorník jsem měl plánovanou dlouho dopředu a proto pro mě nebyl vůbec radostný pohled ráno z okna ven. Všude mokro a hlavně všude mlha. Přesto sedám ráno na vlak, v Opavě nabírám kamaráda a s přestupem v Ostravě dojíždíme o půl desáté do Frenštátu pod Radhoštěm. 

Ve Frenštátu p.R. zajíždíme do centra a pak již začínáme stoupat na Velký Javorník, který spatřujeme na vrcholu kopce ještě před vjezdem do lesa. Po vjezdu do lesa se kvalita asfaltu mění, ale přesto je ještě velice dobrá. Průměrné cca 9% stoupání dává zabrat a po 6,5 km od odbočky z hlavní silnice přijíždím k turistické chatě na Velkém Javorníku. Vyfotím krásné výhledy směrem na Lysou horu a pokračuji kousek za chatu k rok staré rozhledně (otevřena 15.8.13).

Rozhledna Velký Javorník na stejnojmenném kopci, v nejzápadnějším podcelku Beskyd zvaném Hodslavický Javorník v nadmořské výšce 918 m.n.m. Rozhledna je volně přístupná a je pojata jako originální dřevostavba navazující na typickou místní Frenštátsko-Rožnovskou architekturu. Vertikálně se člení na devět podlaží, přičemž první podlaží je obloženo ve stylu Valašské roubené stavby tvořící provozní místnost. Celková výška rozhledny je 25,915 m, má dvě vyhlídkové plošiny - první ve výšce 15,295 m a druhá ve výšce 20,245 m nad okolním terénem. Z rozhledny jsou pěkné výhledy na Frenštátskou brázdu, masiv předních hor Beskyd až po Lysou horu, Ondřejník, Poodří, Štramberk, Veřovické vrchy. (Zdroj)


Z rozhledny poté pokračujeme na druhou stranu směrem Veřovice. Cesta vede lesem po lesní asfaltové cestě, která je frekventovanější jak ta po které jsme přijeli od Frenštátu p.R. Dále vede naše cesta na Kopřivnici, kterou ale

objíždíme od Vlčovic na Příbor po cyklostezkách v blízkosti řeky Lubina, kterou ještě během naší cesty překřížíme několikrát. V Příboru se zastavujeme na prázdném náměstí a po krátké zastávce u rodného domu Sigmunda Freuda míříme po vedlejších cestách do Staré Vsi nad Ondřejnicí. Po focení krásné radnice pokračujeme po romantické cestě mezi rybníky Bezruč a Křivý, která je lemována alejí vrb.

Od Jistebníku po vedlejších cestách pokračujeme, se zastávkou na občerstvení, přes Bílovec, odkud nás čeká stoupání na Skřípov. Za obcí pak odbočujeme ze silnice na šotolinovou cestu a kousek ještě stoupáme lesem. Z vrcholu kopce se nám pak otevírají pěkné výhledy do okolí. Dále následuje prudší sjezd lesem až do Hradce nad Moravicí, odkud po cyklostezce dojíždíme do Opavy. Zde se s kamarádem loučíme a já po cyklotrase č.55, Slezské magistrále dojíždím až do Krnova.


Fotogalerie: https://goo.gl/photos/...

Video:
1) Pohled z rozhledny Velký Javorník


2) Video z cesty


Trasa:


PhotoSpheare - 360°záběr 
Frenštát p.R.



Rozhledna Velký Javorník

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .