Přeskočit na hlavní obsah

NA KOLE DO HORNÍCH HOLČOVIC K ROZHLEDNĚ "NA SKALCE"

Rozhledna "Na skalce" stojí nad obcí Horní Holčovice od loňského listopadu a po mé loňské návštěvě rozhledny se na ní vydávám i letos.


Z Krnova nejdříve jedu po Staré Ježnické a poté přes Ježnícký les po tzv. staré tankové cestě na Húrku (tzv. Tři kaštany). Po sjezdu do Hošťálkovy stoupám po klidné asfaltové cestě do Starých Purkartic, kde zatáčím a pokračuji po rozbité cestě na Dlouhou Ves. Na vrcholu stoupání před sjezdem do obce je pěkný pohled na protější stráň s rozhlednou. Po sjezdu do Dlouhé Vsi pokračuji opět po cestě do Jelení, odkud stoupám do Horních Holčovic.
Před vjezdem do obce mě vítají tři postavy z balíků slámy, v samotné obci ještě fotím starou dřevěnou zvoničku a pokračuji podél obory.




Bohužel mám smůlu, tentokrát zubry, jeleny a další zvířata nevidím. Za posledním domkem v obci odbočuji doprava a poté hned doleva. Po chvíli najíždím již na kamenitou cestu. Kamení je ale dost hrubé a nejede se po něm moc dobře.


Rozhledna se nachází na jižním nezalesněném svahu v nadmořské výšce výšce cca.752 m.n.m. Je zde výhled na vrcholky Jesenických hor, Beskyd, Nízkých Tater, a také na polskou nížinu. Dřevěná rozhledna je vysoká 20 metrů a byla postavena na základě dnes již neexistující rozhledny, která stála do roku 1946 na nejvyšší hoře Jizerských hor – Smrku. Rozhledna stojí na skalním podloží proto také dostala název "Na Skalce".


Po návštěvě rozhledny sjíždím na cestu a pokračuji dále na západ. Po chvíli vjíždím do lesa a klesám do Sokolího Dolu. Po asfaltové cestě projíždím příjemným prostředím této chatové osady do obce Spálené u Holčovic. Z Holčovic mě čeká poslední dnešní stoupání do České Vsi, kde opouštím silnici a po chvíli vjíždím na vrstevnicovou lesní cestu, z které na pár místech lze vidět na Město Albrechtice. Za odpočívadlem "U boroviček" (538 m.n.m.) mě čekal sjezd do Vraclávku a poté cesta po silnici přes Hošťálkovy do Krásných Louček. Po cyklotrase č.55, Slezské magistrále pak přijíždím zpátky do Krnova.

Cesta z roku 2013: http://petmikeska.blogspot.cz/...l

FOTOGALERIE:
https://plus.google.com/photos/...


VIDEO:


MAPA


MAPA NA CYKLOSERVER.CZ
(Kliknutím na mapu se Vám zobrazí celá on-line mapa)




MAPA S VYZNAČENÝM POVRCHEM TRASY
Modrá - asfalt, 
fialová - horší asfalt, hnědá - štěrk, nezpevněný povrch, černá - kamenitá


PHOTOSPHEARE - 360 ° SNÍMKY






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .