Přeskočit na hlavní obsah

SVETI JURE - BIOKOVO

Sveti Jure (Svatý Jiří), nejvyšší vrchol Biokova (1 762 m) a druhým největší v Chorvatsku.
Vydat se na něho můžete z různých míst Makarské riviéry, např. z Makarské, cca 31,5 km (ze severu), nebo Podgory, cca 29 km (z jihu). Obě cesty se spojují nad Podgorou (cca 8 km z Makarské a 6,5 km z Podgory), na silnici z Makarské na Vrgorac. Zhruba po 500 m. co se napojí cesta z Podgory, trasa zatáčí ostře doleva. Odbočku určitě neminete, u cesty jsou tabule např. Biokovo (Sv.Jure). Za zatáčkou je hlavní brána do chráněné krajinné oblasti Biokovo (chorvatsky Park prirode), která je otevřena mezi 7.00 a 20.00 hod. (noční zákaz je kvůli divokému kempování a nebezpečí požáru).
Po zaplacení vstupného 25 kun, se stoupá 7 km serpentinami lesem a poté ještě kousek k jediné restauraci na trase Vrata Biokovo. Ze sedla Staza (880 m.n.m.), se otevírají výhledy na část Makarské riviéry a přilehlé ostrovy. Po 12 km od vstupní brány a 11 km pod vrcholem v lokalitě Ravna Vlaška (1228 m.n.m. ) se nachází v malém kamenném domku informační středisko, vedle kterého je také vyhlídka na pobřeží a ostrovy. Dále už cesta nemá takový sklon a vede většinou po náhorní plošině. Na cestě můžete potkat volně pasoucí se koně, krávy, i Vás zdrží auta které se jen těžko vyhýbají mezi sebou.


Zhruba 16 km od brány, lze spatřit poprvé v dáli vrchol Sv.Jure s vysílačem a po dalším kilometru se za rozcestím začíná zvedat sklon cesty k 8 %. Na rozcestí (1344 m.n.m.) najdete dřevěný ukazatel, Sv.Jure 6 km a Vošac 800 m (horská chata Pod Vošcom, odkud lze podniknout tůry s krásnými vyhlídkami). Po jediném klesání na trase se trasa se sklon trasy opět zvedne. Podél cesty se objeví svodidla s tyčemi, mezi kterými vede lano (na jedné straně silnice je příkrý sráz, ale spíše je to zde na zimu).

Dva kilometry pod vrcholem se nachází parkoviště (1577 m.n.m.) a také závora, za kterou Vás čeká posledních pět ostrých serpentin. Na 2 kilometrech je průměrné stoupání 9 % s maximem 14,5 % a nastoupáte zde 174 m..
Z vrcholu Sveti Jure jsou nádherné výhledy do chorvatské a bosenské vnitrozemí, pohoří a na okolní ostrovy.
Od hlavní brány parku Biokovo je to na vrchol 22,7 km a 1390 nastoupaných metrů, s průměrným stoupáním 6,9 %. Pokud pojedete přímo od moře nastoupáte těch 1762 metrů co má vrchol Biokova. Počítejte také s tím, že u moře může být krásně, ale nahoře se může počasí rychle změnit.
Celkově cesta i se zastávkami a focením trvala z Makarské 6:30 hod, čistý čas pak byl 4:40 hod. pohodovým tempem s prům. rychlostí cca 14 km/hod.
FOTO:
2007 poprvé: https://photos.app.goo.gl/wKqi4ucBdvoiXg2N8
2007 podruhé: https://goo.gl/photos/sDKHhKjhESpFVKZm8
2012 potřetí: https://goo.gl/photos/4GrmsxGXpLL3HLs78
MAPY:
SEGMENT  NA STRAVA.COM
VIDEO:
VIDEO Z VRCHOLU:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Když se snažíme dosáhnout svých sportovních cílů, chceme se cítit odměněni za své úsilí. Odznaky Garmin Connect přinášejí rychlý a snadný způsob, jak sledovat svůj pokrok, získávat body a uznání za své aktivity. Díky bodům můžete soutěžit se svými známými, stoupat v žebříčku a dosahovat vyšších úrovní. Čím více aktivit dokončíte, tím více bodů získáte.  Úrovně odznaků se pohybují od 1 do 10.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE, ODPOJUJE SE BLUETOOTH, HODINKY NEJDOU SPÁROVAT

Jedním z největších problému Garmin je, že doplácí na to, že každý výrobce telefonu, někdy i model má jiné nastavení. Např. některé nastavení automaticky uspávají Connect (a jiné aplikace) a tím pak vaše zařízení, např. hodinky nedostávají potřebné informace z telefonu.

ROZDÍLY MEZI: GARMIN FENIX 8 & EPIX 2 PRO & FENIX E. JAKÉ AMOLED HODINKY VYBRAT ?

⌚ Hlavní vlajkovou lodí Garmin je nyní Fenix 8 Amoled, který postupně více a více poráží verze s MIP ( transflektivním)  displejem. Fenix 8 Amoled, není nejlevnější, přesto si najde mnoho příznivců. Pro ty, kteří hledají jinou variantu s Amoled displejem, se pokusím přijít s menším srovnáním.