Přeskočit na hlavní obsah

SVETI JURE - BIOKOVO

Sveti Jure (Svatý Jiří), nejvyšší vrchol Biokova (1 762 m) a druhým největší v Chorvatsku.
Vydat se na něho můžete z různých míst Makarské riviéry, např. z Makarské, cca 31,5 km (ze severu), nebo Podgory, cca 29 km (z jihu). Obě cesty se spojují nad Podgorou (cca 8 km z Makarské a 6,5 km z Podgory), na silnici z Makarské na Vrgorac. Zhruba po 500 m. co se napojí cesta z Podgory, trasa zatáčí ostře doleva. Odbočku určitě neminete, u cesty jsou tabule např. Biokovo (Sv.Jure). Za zatáčkou je hlavní brána do chráněné krajinné oblasti Biokovo (chorvatsky Park prirode), která je otevřena mezi 7.00 a 20.00 hod. (noční zákaz je kvůli divokému kempování a nebezpečí požáru).

Po zaplacení vstupného 25 kun, se stoupá 7 km serpentinami lesem a poté ještě kousek k jediné restauraci na trase Vrata Biokovo. Ze sedla Staza (880 m.n.m.), se otevírají výhledy na část Makarské riviéry a přilehlé ostrovy. Po 12 km od vstupní brány a 11 km pod vrcholem v lokalitě Ravna Vlaška (1228 m.n.m. ) se nachází v malém kamenném domku informační středisko, vedle kterého je také vyhlídka na pobřeží a ostrovy. Dále už cesta nemá takový sklon a vede většinou po náhorní plošině. Na cestě můžete potkat volně pasoucí se koně, krávy, i Vás zdrží auta které se jen těžko vyhýbají mezi sebou.


Zhruba 16 km od brány, lze spatřit poprvé v dáli vrchol Sv.Jure s vysílačem a po dalším kilometru se za rozcestím začíná zvedat sklon cesty k 8 %. Na rozcestí (1344 m.n.m.) najdete dřevěný ukazatel, Sv.Jure 6 km a Vošac 800 m (horská chata Pod Vošcom, odkud lze podniknout tůry s krásnými vyhlídkami). Po jediném klesání na trase se trasa se sklon trasy opět zvedne. Podél cesty se objeví svodidla s tyčemi, mezi kterými vede lano (na jedné straně silnice je příkrý sráz, ale spíše je to zde na zimu).

Dva kilometry pod vrcholem se nachází parkoviště (1577 m.n.m.) a také závora, za kterou Vás čeká posledních pět ostrých serpentin. Na 2 kilometrech je průměrné stoupání 9 % s maximem 14,5 % a nastoupáte zde 174 m..
Z vrcholu Sveti Jure jsou nádherné výhledy do chorvatské a bosenské vnitrozemí, pohoří a na okolní ostrovy.

Od hlavní brány parku Biokovo je to na vrchol 22,7 km a 1390 nastoupaných metrů, s průměrným stoupáním 6,9 %. Pokud pojedete přímo od moře nastoupáte těch 1762 metrů co má vrchol Biokova. Počítejte také s tím, že u moře může být krásně, ale nahoře se může počasí rychle změnit.

Celkově cesta i se zastávkami a focením trvala z Makarské 6:30 hod, čistý čas pak byl 4:40 hod. pohodovým tempem s prům. rychlostí cca 14 km/hod.

FOTO:
2007 poprvé: https://photos.app.goo.gl/wKqi4ucBdvoiXg2N8
2007 podruhé: https://goo.gl/photos/sDKHhKjhESpFVKZm8
20123 potřetí: https://goo.gl/photos/4GrmsxGXpLL3HLs78

MAPY:

SEGMENT  NA STRAVA.COM
VIDEO:


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .