Přeskočit na hlavní obsah

PO SLEZSKÉ MAGISTRÁLE DO KRAVAŘ A PŘES MILOSTOVICE ZPĚT DO KRNOVA

Čtvrteční sváteční den jsem měl sice jiné plány, ale nejistá předpověď počasí rozhodla, že jsem se letos poprvé vydal na cestu po nové části cyklotrasy č.55, Slezské magistrále mezi Krnovem, Opavou a Kravařemi. 
Na konci Krnova najíždím na cyklotrasu a pokračuji kolem Petrova rybníka s pěkným výhledem na Cvilínský kopec s kostelem a rozhlednou na Úvalno. Za Úvalnem vede trasa po zajímavé úzké šotolinové cestě mezi stromy na Skrochovice a dále cesta rychle ubíhá po asfaltových cyklostezkách, vyjma průjezdů obcí Holasovice na Držkovice. Na zdejším ranči se lze občerstvit či povozit na koních. 



Poté pokračuji pro mě po trochu nudném úseku po vedlejší silnici na Vávrovice. Za obcí se ale ráz trasy mění a po šotolinové cestě a podél řeky Opavy pokračuji do Opavy směrem k Stříbrnému jezeru. Dnes ale nemám v plánu si zde udělat zastávku a od jezu pokračuji po trase přes hlavní silnici do městských sadů. Průjezd Opavou je bezproblémový. Cyklostezky mě doprovodí až k mostu do Malých HošticDo zahrady k zámku ve Velkých Hošticích přijíždím opět po cyklostezce. 



Vlastní zámek je barokní budova s bohatým rokokovým dekorem, dnes ve tvaru písmene T, z poloviny 18. stol. V 19. stol. byl zámek přestavěn do klasicistní podoby. V zámku se nyní nachází výstavní expozice archeologických vykopávek provedených na katastru obce, ale také restaurace a vinárna. Krásný zámek je situován do rozlehlého krajinářského parku. U vchodu do zámku se nachází také dětské hřiště. 

Hned za zámkem projíždím kolem pěkného barokního kostela sv.Křtitele a za obcí již mě čeká šotolinový úsek do Kravař. Poslední část projíždím zámeckým parkem kolem golfového areálu až k místnímu zámku. 
Dnešní podoba kravařského zámku pochází z doby vrcholně barokní přestavby v l. 1721 – 28. Přestavbu realizoval zednický mistr Georg Gabriel Gans z Krnova. Výsledkem jeho práce je čtyřkřídlá budova se suterénem a vnitřním obdélným nádvořím s arkádovou lodžií. 
Zámek byl důsledně koncipován na podélnou osu, v níž jsou umístěny obě dominanty stavby – střední rizalit v průčelním křídle a oválný rizalit v parkovém průčelí, který tvoří kapli. Napravo a nalevo od ní vystupují dvě stejně vysoké čtyřboké věžice s lucernou, které ukrývají točité schodiště. Kaple zůstala jako jediná ušetřena ničivého požáru, takže můžeme dodnes obdivovat její bohatou výzdobu, dokončenou roku 1730. Na zámku probíhají pravidelné prohlídky a kulturní akce. 


Zámek obklopuje historicky anglický park o současné rozloze 19 ha s rybníky, potůčky a romantickými průhledy na zámeckou budovu. V parku si můžete zahrát golf na osmnácti jamkovém hřišti, jež spravuje Zámecký Golf Club Kravaře. Celý areál zámku s přilehlým parkem je prohlášen kulturní památkou.

Objíždím zámek, udělám pár fotek a pokračuji zpět po druhé straně parku v blízkosti řeky Opavy a podél golfového areálu. Cestou ještě fotím jezírka a splav nakonec z parku vyjíždím až na kraji obce Velké Hoštice. 

Další část cesty už není tak zajímavá. Přes hlavní cestu pokračuji jižněji od Opavy přes Kylešovice s pěkným kostelem na Otice. Ve Slavkově opět přejíždím přes hlavní silnici a pokračuji na sever do Milostovic.


Jsou zde tří pevností a dvě pevnůstky opevnění ze 30. let 20. století., já zajíždím k tomu největšímu, pěchotnímu srubu OP-S 25 Trigonometr. Interiér této pevnosti se blíží stavu v roce 1938 a bývá otevřen každou neděli od 14.00 - 18.00 hod.. Jedná se o mimořádně zachovalé objekty a celý areál se řadí mezi nejlepší pevnostní muzea v ČR. 

Od pevnosti pokračuji do Vávrovic a domů se vracím opět po cyklotrase č.55, Slezské magistrále.
FOTOGALERIE: 
https://goo.gl/photos/...
VÝŠKOVÝ PROFIL:
Trasa: www.strava.com/activities/138866881
VIDEO:

MAPA NA CYKLOSERVER.CZ
(Kliknutím na mapu se Vám zobrazí celá on-line mapa)




PHOTOSPHEARE - 360 ° SNÍMKY





FOTO:









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .