Přeskočit na hlavní obsah

VILLACHER ALPENSTRASSE

Horská silnice Villacher Alpenstrasse vede z Villach-Möltschach (550 m), kde začíná u skokanských můstků (Villacher Alpen Arena) na Dobratsch (Rosstratte 1732 m)

Hned za mýtnou bránou vede trasa první dva kilometry serpentinami, přitom již v druhé se octnete již na vrcholu věže skokanského můstku. Po 3,4 km lze z parkoviště č.2 (862 m.n.m.) spatřit nádherný pohled na celý Villach a okolní jezera. Dále však lesní porost na delší dobu znemožňuje další výhledy. Po 6 km na parkovišti č.3 ( 965 m.n.m.) lze spatřit zříceninu hradu Finkenstein a Julské Alpy. 



Pohled z 2. parkoviště


Další parkoviště č.5 (1307 m.n.m.) s výhledem se nachází na 10,3 km a nabízí výhledy Rakousko , Slovinsko a Itálii. 

Po 13 km Vás pak čeká nejlepší místo na výhledy u parkoviště č.6 (1483 m.n.m.). Vyhlídková plošina "Red Wall", která se nachází nad strží, a nabízí dech beroucí panoramatický výhled na Julské Alpy, Karavanky a Karnské Alpy a také do údolí na klikatící se řeku Drávu. 






Také zde můžete navštívit alpskou zahradu se zaměřením na alpskou flóru a rostliny z jiných horských oblastí na světě. Kousek pod cílem na 15,3 km (1650 m.n.m.) na parkovišti č. 8 projedete kolem Aichingerovy chaty. 

Cíl této trasy a konec asfaltové silnice je na parkovišti Rosstratte (1732 m.n.m.) u horské chaty Rosstrattenstüberl, odkud máte výhled takřka na celé Korutany.


Od chaty je i výchozí bod pro pěší túry na vrchol Dobratsch (2167 m.n.m).

Za chatou je závora i značka zákaz vjezdu, při mé návštěvě jsem nevěděl zda dále mohou jen pěší a tak jsem se zeptal místního farmáře zda můžu s kolem dál po šotolinové cestě nahoru a ten mi odpověděl kladně. Na vrchol je to od chaty ještě cca 4 km. Kousek za chatou je sklon kopce místy až 16 % a povrch cesty nic moc. Bohužel moc daleko jsem se nedostal, protože začala bouřit a tak jsem se raději vrátil k chatě u parkoviště. 




Villacher Alpenstrasse má délku 16 km a nastoupáte zde 1170 m., průměrný sklon je 6,8 %

Info: http://www.villacher-alpenstrasse.at
Webkamery: http://dobratsch.it-wms.com

FOTOGALERIE:
https://goo.gl/photos/JFQTJH8TVGSrYCjE7




SEGMENT:


VÝŠKOVÝ PROFIL:


VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=VWGE4P4tae8 - Villach z 2 park
https://www.youtube.com/watch?v=eyE_Ut0f5BQ - vrchol
http://youtu.be/qiB_bCdJgFk - zrychlená cesta (z auta)


PLÁNEK TRASY:

FOTO:










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .