Přeskočit na hlavní obsah

ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO: 6) DEN: VYSOKÁ LÍPA - PRAVČICKÁ BRÁNA - BAD SCHANDAU - VYSOKÁ LÍPA

Poslední den ve Vysoké Lípě, resp. v Českosaském Švýcarsku, jsem navštívil Pravčickou bránu. Kvůli špatnému počasí jsem pak zbytek dne strávil v lázních Toscana Therme v Bad Schandau.
Nový, rozšířený cestopis z Českosaského Švýcarska ↣ 2011
(Kvalita fotografií, je ovlivněna tehdejšími možnostmi)

6) VYSOKÁ LÍPA - PRAVČICKÁ BRÁNA - BAD SCHANDAU - VYSOKÁ LÍPA ⤵
Počasí je čím dále horší, v kempu ale nezůstávám. V 10:30 vyjíždím k Pravčické bráně. Kolo nechávám schované za autobusovou zastávkou a vyrážím pěšky nahoruVýstup nepatří mezi ty nejlehčí, převýšení je kolem 200 metrů na  2,4 km. 
 Po chvíli se začne cesta klikatit a stoupat
Po zhruba půlhodině dorážím k bráně. Vypadá to, že bude pršet, takže výhledy nejsou nic moc. 
Pravčická brána je nejznámějším a nejobdivovanějším skalním útvarem Českého Švýcarska a symbol celé oblasti. Pod samotným pískovcovým masivem se nachází výletní zámeček Sokolí hnízdo.
Dno Pravčické brány leží v nadmořské výšce 415 m. Její rozměry jsou úctyhodné, s rozpětím oblouku u dna 26,5 m., je největším přírodním kamenným obloukem v pevninské Evropě. Výška otvoru je 16 m., šířka 7-8 m. a minimální tloušťka 3 m. Vrcholová plošina brány je 21 m nad jejím dnem.
Součástí areálu Pravčické brány je i několik vyhlídek, které se rozprostírají na okolních skalách a úpatí brány. 
Tyto skalní vyhlídky nabízí krásný pohled nejen na Pravčickou bránu samotnou, ale i na další dominanty Českého a Saského Švýcarska.
Malý Pravčický kužel.
360° FOTO
Po návratu, beru kolo a pokračuji podél Labe, za mírného deště, do Bad Schandau. Mířím zde do termálních lázní Toskana Therme, kde strávím příjemné 4 hodiny (tehdy 14 Euro, dnes  26 Euro (r. 2024)). Lázně nabízí wellness programy a Liquid Sound. Jedná se o tekoucí zvuk, koupání při barvách, vůních, tónech a světle. V bazénu i nad bazénem s teplou slanou vodou jsou umístěny reproduktory. Já využívám hlavně saunový svět, kde se nachází např. finská, se studenou párou, laconium, bylinná, potní, rudná jeskyně. O víkendu jsou lázně otevřené až do 24 hodin.
Po dobré relaxaci, se po 20 km zpáteční cestě, vracím do kempu  v 19:00 hod.
INFO
Vzdálenost: 41 km + pěšky 8,5 km
FOTOGALERIE
TRASA
MAPA
ODKAZY/TRASY

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

ITALSKÉ DOLOMITY - 3 DEN: Lanovkou na Punta Rocca (3265 m), Punta Serauta (muzeum bojů o její ledovce v 1. světové válce)

↝ Třetí den jsme si trochu odpočinuli. Využili jsme pěkného počasí a vyjeli lanovkou na hřeben Marmolady  Punta Rocca (3265 m). Panoramatická terasa nám nabídla nádherný 360° vyhled. Na mezistanici  Serauta (2950 m), jsme navštívili muzeum bojů za 1. světové války.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.