Přeskočit na hlavní obsah

ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO: 4) DEN: VYSOKÁ LÍPA - DRÁŽĎANY - BASTEI - VYSOKÁ LÍPA

Tento den patřil cestě podél Labe do Drážďan. Na zpáteční cestě jsem se zastavil na snad nejnavštěvovanější turistické atrakcí v Saském Švýcarsku, na skalním útvaru s vyhlídkovými plošinami Bastei, která je vzdálená cca 15 kilometrů od hranic s Českem.
Nový, rozšířený cestopis z Českosaského Švýcarska ↣ 2011
(Kvalita fotografií, je ovlivněna tehdejšími možnostmi)

4) VYSOKÁ LÍPA - DRÁŽĎANY - BASTEI - VYSOKÁ LÍPA ⤵
Ráno vyrážím již v 6:45 hod., protože mě dnes čeká dlouhý den. V plánu jsem měl převoz na druhou stranu řeky Labe v Hřensku, ale ten ještě nefungoval a tak jsem využil až ten následující, v prvním německém městě Schmilka. Platím 1,7 eur i za kolo (V Hřensku by to bylo 30 Kč - 2,1 Eur).
Přívoz v obci Shmilka.
Po levé straně Labe mě čeká cesta až do Drážďan. 
Před obcí Königstein, kde se Labe pěkně kroutí, lze pěkně vidět stejnojmennou pevnost, kterou jsem navštívil druhý den mého pobytu v Českosaském Švýcarsku.
Z levé strany řeky, lze na protější straně, pěkně vidět skalní útvar Bastei, který jsem navštívil na zpáteční cestě.
Po levé straně Labe vede také železniční trať, která je položená o něco výše, takže jsem se s ní až na pár výjimek nesetkal.
Čím více se blížím Drážďanům, tím více přibývá cyklistů, ale i chodců a bruslařů. 
Před Drážďany mi padne do oka neoklasicistní panské sídlo a jeden ze tří elbských zámků.
V 10:30 přijíždím do Drážďan. Více než polovina města byla zbombardována během druhé světové války, ale při návštěvě města si ničeho nevšimnete, protože město bylo kompletně zrekonstruováno do původního stavu. Drážďany jsou čtvrté největší město v Německu, v žebříčku před ním jsou ještě Berlín, Hamburk a Kolín nad Rýnem.

Do Starého města (Altstadt) vede podél řeky Labe půl kilometru dlouhá vystavěná terasa (Brühlsche Terrasse), které se říká “balkón Evropy
Budova vrchního zemského soudu.
Na náměstí Schlossplatz se také nachází tato nádherně zdobená budova s městskou bránou Georgentor / Georgenbau, která kdysi sloužila jako panovnické sídlo, ale také jako původní městský výjezd z Drážďan na tehdy jediný labský Augustův most (Augustusbrucke).
Z náměstí k zámku vede Procesí princů, kterého si nelze nevšimnout. Zobrazuje historií knížat rodu Wettingů a měří neuvěřitelných 102 metrů. Jedná se o největší porcelánové dílo na světě, které je vytvořeno z přibližně 25.000 porcelánových destiček porcelánu z Meissenu (Míšně).
Největší dominantou tohoto náměstí je Hofkirche, katedrála Nejsvětější Trojice, která je největší chrámovou stavbou Saska. Ve výklencích katedrály je umístěno 74 soch apoštolů a církevních hodnostářů od sochaře Lorenze Mattielliho. Kromě nich zde naleznete i 4 alegorické postavy, které zobrazují Víru, Naději, Lásku a Spravedlnost.
360° FOTO náměstí
Hned "za rohem" se nachází náměstí Theaterplatz s budovou Semperovy opery a sochou saského krále a kurfiřta Johanna.
Další má cesta vede ke galerii Zwinger, přezdívanou „německý Louvre“. Jedná se o komplex barokních budov, které dnes z většiny slouží muzeím a obsáhlým obrazárnám.
360° FOTO
Od Zwinger pokračuji na další významné náměstí Drážďan.
Procházím kolem rezidenčního zámkunazývaného také jako Královský palác, jelikož v minulosti sloužil jako sídlo saských králů, kurfiřtů a vévodů. Součástí budovy je také jedna z nejnavštěvovanějších památek Procesí princů a malé nádvoří Stallhof.
Přicházím na náměstí Neumarkt kde se nachází kostel Frauenkirche (Panny Marie). Jedná se o symbol Drážďan a jednu z nejvýznamnějších barokních staveb celého Německa. Přestože byl za války zničen a téměř 50 let ponechán jako troska, v roce 1994 začala jeho nákladná kompletní obnova. V roce 2005 byl kostel poté vysvěcen. Přestože je kostel v podstatě zcela nový, je tomu původnímu věrnou kopií. Za poplatek lze vystoupat na věž a kochat se pohledem na panorama města.
360° FOTO
Z náměstí se vracím zpátky k Labi kolem budovy Lipsius-Bau, která se svou skleněnou kopulí, v podobě lisu na citrony, významně ovlivnila siluetu Drážďan.
Nedílnou součástí budovy je Umělecká hala s výstavami především současného umění
Památkou je také Augustův most (Augustusbrucke), který spojuje historické centrum Altstadt (Staré město) s částí Neustadt (Nové město). Byl důležitou obchodní cestou, protože byl jedním z prvních mostů na Labi vůbec.
Na protější straně řeky se nachází budovy saského ministerstva školství a kultury a saského ministerstva pro regionální rozvoj.
Po necelé dvouhodinové obhlídce Starého města v Drážďanech (10:30 - 12:15 hod.) se vydávám na cestu zpátky. Provoz na cyklotrase ještě zhoustl, takže se místy ani nedalo předjíždět a k tomu mi fouká protivítr. Převozů na Labi je několik, já ale tentokrát využívám most v Pirně.
Na obhlídku města Pirna bohužel nemám čas. Oproti cestě do Drážďan, dále pokračuji po druhé, pravé straně řeky Labe, přes obec Stadt Wehlen.
V obci Rathen si odkládám kolo, protože mám namířeno na skalní útvar Bastei.
Kdysi dávno zde loupeživí baroni páchali své neplechy. Pak přišli romantici a místo se stalo jedním z nejoblíbenějších míst v Sasku.
Ze skalních útvarů se otevírají jedinečné panoramata s výhledem na údolí Labe nebo na četné památky, jako je Lilienstein nebo Königstein.
Skalním útvarem vede 76,5 m dlouhý most.
Další působivé vyhlídkové body, jako jsou Ferdinandsfels a Kanapee, nabízejí nádherný výhled do údolí Labe a na Labské pískovce.
Některé vyhlídky jsou zde placené.
Původně jsem zde chtěl strávit více času, ale kvůli nedostatku času se musím vrátit.
Přes Bad Schandau, Hřensko pak přijíždím v 19:00 do kempu ve Vysoké Lípě.
INFO
Vzdálenost: 138 km + 5 km pěšky
FOTOGALERIE
1 část do Drážďan: https://goo.gl/photos/...
2 část zpět přes Bastei: https://goo.gl/photos/...

TRASA
Poznámka: V dnešní době, už jsou vybudovány nové úseky, tak trasu berte jen orientačně.
MAPA

ZDROJE / ODKAZY
- www.cksen.cz/blog/drazdany-pruvodce-pamatkami-za-1-den

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

ITALSKÉ DOLOMITY - 3 DEN: Lanovkou na Punta Rocca (3265 m), Punta Serauta (muzeum bojů o její ledovce v 1. světové válce)

↝ Třetí den jsme si trochu odpočinuli. Využili jsme pěkného počasí a vyjeli lanovkou na hřeben Marmolady  Punta Rocca (3265 m). Panoramatická terasa nám nabídla nádherný 360° vyhled. Na mezistanici  Serauta (2950 m), jsme navštívili muzeum bojů za 1. světové války.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.