Přeskočit na hlavní obsah

ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO: 5) DEN: VYSOKÁ LÍPA - GRENZPLATTE - TISKÉ STĚNY - RŮŽOVÁ VYHLÍDKA - BELVEDER - VYSOKÁ LÍPA

Na pondělní, pátý den, jsem měl naplánovaný volný den, ale kvůli kazícímu se počasí jsem se rozhodl přeložit ho na následující den. Tento den patřil návštěvě skalního města Tiské stěny a několika labských vyhlídek - Grenzplatte, Růžová vyhlídka, vyhlídková terasa Belveder a Kamenická vyhlídka.
Nový, rozšířený cestopis z Českosaského Švýcarska ↣ 2011
(Kvalita fotografií, je ovlivněna tehdejšími možnostmi)

5) VYSOKÁ LÍPA - GRENZPLATTE - TISKÉ STĚNY - RŮŽOVÁ VYHLÍDKA - BELVEDER - VYSOKÁ LÍPA 
Ráno vyjíždím z kempu v 7:30 hod. Je brzo ráno, takže převoz v Hřensku ještě není otevřený a proto opět využívám až ten na německé straně v obci Schmilka.
Od Přívozu se vracím po druhé straně řeky Labe. Když mám naproti řeky Labe obec Hřensko, odbočuji a začínám nejdříve stoupat po kostkové cestě. Pozvolna pak stoupám, cca 30 kilometrů, po dobře sjízdných německých lesních cestách, než se opět vrátím do Česka.
Před hraničním přechodem se ještě zastavuji na vyhlídce Grenzplatte (Hraniční deska), která se zvedá jako kazatelna ze strmé severovýchodní skalní stěny na hranici s Českem. Náhorní plošina vysoká 525 metrů poskytuje pohled na údolí Bielatal, vesnici Ostrov a na nezaměnitelnou siluetu Sněžníku.
Po pěší stezce se vracím do Česka (později zjišťuji, že jsem to mohl objet po cestě).
Kousek za hranicemi, nad obcí Tisá, se zajíždím podívat na Tiské stěny, které patří k nejstarším turistickým oblastem Labských pískovců.
Toto skalní město je unikátní jak rozlohou, tak rozmanitostí skalních útvarů. Pro návštěvníky jsou vyznačeny dvě okružní trasy přes takzvané Malé a Velké stěny. Vstupné je 50,- Kč dospělí a 25,- Kč děti do 15 let  (ceny r.2024).
Tiské stěny tvoří labyrint pískovcových skal, jejichž skalní jehly se tyčí až do výšky 70 metrů. Nejvyšší bod Tiských stěn je 613 metrů.
Skalní hřib.
360° FOTO
Po krátké obhlídce skalního města mě čekal sjezd, na kterém jsem do Děčína sestoupal 450 výškových metrů. A jak to bývá, z Děčína jsem ale opět musel do kopce, s 300 m. převýšením, na Růžovou vyhlídku. Na kolo to cesta moc není, ke konci jsem musel kolo i místy tlačit.  Vyhlídka je zabezpečená zábradlím, ale je místo, které je fotogeničtější :).
Z vyhlídky se naskýtá jeden z nejkrásnějších výhledů na Labský kaňon. Můžete se rozhlížet pod sebe do údolí Labe od Děčína...
 ...a na okolní skály a věže Růžového hřebene.
360° FOTO
Další mým cílem je vyhlídková terasa Belveder, nejstarší upravená vyhlídka Českého Švýcarska. Pochází z počátku 18. století a původně sloužila k zábavě šlechty. Výhledy zde ale nejsou zdaleka tak pěkné, jak u předešlé Růžové vyhlídky.
Ze skalní terasy, 130 m vysoko nad řekou, můžete vidět kousek řeky, Dolní Žleb s přívozem, boční údolí zvané Koňák a pár protějších skal.
Dále pokračuji přes Arnoltice na Kamenickou Stráň. Za obcí si ještě zaskočím na Kamenickou vyhlídku (pěšky, na kole je zde vstup zakázán). Ze skály je zde výhled na lesy a skalní stěny.
Údolím, nedaleko Dolského mlýna, se vracím zpátky ke kempu, kde přijíždím v 19:10 hod.
INFO
Vzdálenost: 105 km + pěšky 3 km
FOTOGALERIE
- https://goo.gl/photos/QnJ7bEhcyN7oTXoXA
TRASA
- www.strava.com/activities/5068653

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

ITALSKÉ DOLOMITY - 3 DEN: Lanovkou na Punta Rocca (3265 m), Punta Serauta (muzeum bojů o její ledovce v 1. světové válce)

↝ Třetí den jsme si trochu odpočinuli. Využili jsme pěkného počasí a vyjeli lanovkou na hřeben Marmolady  Punta Rocca (3265 m). Panoramatická terasa nám nabídla nádherný 360° vyhled. Na mezistanici  Serauta (2950 m), jsme navštívili muzeum bojů za 1. světové války.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.