Přeskočit na hlavní obsah

TIP NA VÝLET - ÚVALNO

Kousek od Krnova se nachází na svahu obec Úvalno s cca tisíci obyvateli, která Vám nabídne několik možností na zastavení.

V dolní části obce můžete navštívit kostel sv. Mikuláše, budovu Rychty se zrcadlovým bludištěm, Retro muzeum a rodný dům Hanse Kudlicha, bojovníka za zrušení poddanství a roboty
V horní části najdete rozhlednu a odpočinout si můžete na biotopovém koupališti.
Úvalno se rozprostírá na území o velikosti 2238 ha při severovýchodní hranici ČR v oblasti pohoří Nízkého Jeseníku. První písemná zmínka o jeho existenci se dochovala z roku 1238 pod názvem Chvalno. Obec žije bohatým, kulturně - společenským životem, neboť jsou zde pořádány nejrůznější akce pro děti i dospělé. 
Mapa: https://www.planujvylety.cz/uvalno/...


RYCHTA
Kousek od hlavní cesty, na první křižovatce (u obchodu) se nachází budova Rychty, která představuje kulturní památku z roku 1699, první zmínka, ale pochází dokonce již z roku 1241.
Jedná se o barokní stavbu, která je nyní využívána především jako galerie výtvarných děl, pořádají se zde kulturní akce. Objekt také slouží jako muzeum s množstvím exponátů především z oblasti zemědělství.


ZRCADLOVÝ LABYRINT
Jako první, ale můžete na Rychtě hned za dveřmi navštívit zrcadlový labyrint.

Chystají zde ještě jednu novinku a to dveřní bludiště, zvažuje se také rozšíření zrcadlové bludiště.

Provozní doba Rychy a Labyrintu je 10:00 - 17.00 hod o víkendech a volných dnech, v červenci a srpnu pak každý den, vstupné je dobrovolné. Více...

KOSTEL SV. MIKULÁŠE
Na druhé straně cesty se nachází původní gotický kostel sv.Mikuláše z 2. poloviny 14. století, který prošel v roce 1762 barokní přestavbou.


RETRO MUZEUM
Hned vedle kostela v budově bývalé fary se můžete občerstvit nebo navštívit retro muzeum, které přibližuje zejména mladší generaci dobu, ve které žili naši rodiče a prarodiče. Muzeum vzniklo za přispění místních občanů, kteří do sbírky donesli staré a zapadlé věci z dřívější doby. Některé exponáty jako např. kachlová kamna v kuchyni jsou stále funkční.

Za dalšími zajímavými místy musíte do kopce na kterém se také nachází restaurace, kde se můžete občerstvit.

ROZHLEDNA HANSE KUDLICHA
Kamenná rozhledna byla vybudovaná 21. září 1913, přičemž poslední renovace proběhla v roce 2000. Rozhledna je vysoká 21,5 a vyhlídková plošina leží ve výšce 18 m.
V přízemí rozhledny najdete mauzoleum úvalenského rodáka Hanse Kudlicha, poslance říšského parlamentu, který bojoval za zrušení roboty.


Otevírací doba:
Červenec, Srpen (denně) 9:00 - 12:00 13:00 - 18:00 hod.
Květen, Červen, Září (víkendy, volné dny) 9:00 - 12:00 13:00 - 17:00 hod.
Duben, Říjen (víkendy, volné dny) 10:00 - 12:00 13:00 - 16:00 hod.

PLOVÁRNA NA VÝSLUNÍ
Kousek pod rozhlednou pak najdete přírodní (biotopové) koupaliště s pěkným výhledem

Otevírací doba
Červen - Září (dle počasí) 9:00 - 19:00 hod.

Vstupné
Dospělí: 50 Kč (po 16. hodině 30 Kč)
Děti 6 - 15 let 30 Kč (po 16. hodině 20 Kč)
Děti do 6 let zdarma
https://www.facebook.com/plovarnanavysluni/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .