Přeskočit na hlavní obsah

VÍVOSPORT - ZKUŠENOSTI

Vivosport je jeden z nejlépe vybavených fitness náramků a velmi dobře padne na zápěstí. Co mi ale nesedí je malý displej, na kterém jsou zobrazované informace hůře čitelné při aktivitách nebo např. u emailů a zpráv, ale je to zkrátka daň za velikost. Jinak displej je dobře viditelný, podsvícení lze zapnout jen gestem ruky. Líbilo se mi, že hovory lze přes náramek přijmout nebo odmítnou a nemusíte tak např. při aktivitě se zdržovat telefonem.

MENU
1) První pohled
2) Každodení použití
3) Sportovní aktivity
4) ZKUŠENOSTI
5) Nastavení

 
 

Články - Garmin
#návody #funkce #trénink #aplikace #Connect/Connect IQ #bezpečnost/zdraví #Garmin Edge #recenze

Po prvních zkušenostech jsem musel provést pár změn v nastavení.

V aplikaci Connect v části "Nastavení zařízení" -"Oznámení a upozornění" jsem vypnul upozornění "Připojení Bluetooth", protože mě tato funkce na náramku vždy upozorňovala jakmile jsem se vzdálil od telefonu. Kdyby to bylo jedno upozornění, ještě by se to dalo snést, ale zvukové a vibrační upozornění mě upozorňovalo každou chvíli, dokud jsem se opět nepřiblížil k náramku.


Aplikace Connect vám podle předchozích aktivit nastaví Automatické cíle na základě vašich předchozích aktivit - kroky, patra a minuty intenzivní aktivity s kterými můžete denně soupeřit. 
Jakmile splníte denní cíl, objeví se vám animace ke splnění cíle. Nelíbí se mi, že se tyto animace zobrazují i u aktivity. Navíc oproti Fénix 3 se mi na Vívosportu zobrazuje upozornění ne jednou, ale pokaždé když překročím násobek cíle. Když jsem běžel do kopce tak na náramku skákali informace, že jsem 2x, 3x,... překonal denní cíl v patrech. Když už to bylo podesáté, tak mi to už hodně vadilo, protože místo např. tempa jsem viděl informace o splněném cíli. Proto jsem v "Nastavení uživatele" upravil "Počet pater"

Největší problémy ale byli s citlivostí displeje náramku.
Ve výchozím nastavení displej není uzamčen a tak se může stát, že se nechtěnými dotyky spustí na náramku různé funkce např. při oblékání, dotykem ruky jiných předmětů, sprchování,...
První špatná zkušenost byla během spánku, kdy se díky peřině na náramku přepínali funkce, měnilo nastavení nebo náramek co chvíli svítil. 
Na dobu kdy chodíte spát je proto také dobré si aktivovat "Noční režim", kdy vás nebude budit žádné oznámení (hovory, zprávy,...), 

V menu jsem si proto pak u "Automatického zámku" aktivoval "Během aktivity", kdy je displej aktivní jen u aktivity. Pro odemknutí displeje stačí dvakrát poklepat na obrazovku.

Aktivní displej je dobré mít při aktivitě, aby se dalo přecházet mezi obrazovkami. Neplatí to ale pro všechny, u plavání mi šplouchající voda často přerušovala aktivitu. Párkrát se mi to stalo i u fotbalu, při dotyku s protihráčem.

V menu náramku si můžete vybrat mezi čtyřmi variantami automatického zámku - Vypnutý, Vždy zapnutý, Během aktivity a Neaktivní.



Po těchto drobných úpravách jsem se zaměřil na sportovní aktivity

Ikonku sportovních aktivit jsem nenašel na úvodní obrazovce, protože je trochu ukrytá v hodinkách a spuštění aktivity vyžaduje více kroků. Pro výběr vybraného sportu se musí podržet úvodní obrazovka a v menu kliknout na symbol aktivity a poté si až vybrat ze sportů.


To že se k náramku nedají připojit další čidla mi až tak nevadilo kromě připojení hrudního pásu, protože u mě optické sledování tepu není až tak moc přesné. Náramek jsem zkoušel v zimě což také přesnosti moc nepřidá. Při venkovním běhu chvíli trvalo než náramek začal ukazovat přibližné hodnoty jak ty ze srdečního pásu (červená linka: Fénix 3 vs Vívosport).

U běhu jsem si všímal jak náramek rychle reaguje na změnu tempa. Bohužel rychlost není jako např. u Fénix 5, ale přibližně jako u staršího Fénix 3. Nakonec mi to až tak nevadilo, protože písmo na displeji je malé, takže jsem ho už ani moc nesledoval.

Ukázka porovnání tempa


U jízdy na kole nebylo co vytknout, snad jen že na displeji není možné zobrazit aktuální nadmořskou výšku a nastoupané metry.

Ostatně právě graf nadmořské výšky není úplně přesný

Ještě jednou porovnání  z běžek:

Výškový profil u Fénixe 3 (foto 1) je daleko hladší a přesnější jak u Vívosportu (foto 2). Srdeční tep (červená čára) ukazuje u Fénixe 3 (hrudní pás) vyšší údaje jak u Vívosportu (optika), což je ale pochopitelné, protože bylo cca  -4 °C


U Silového tréninku jsem se snažil jezdit cviky, které by mohl náramek poznat. U některých se to podařilo u menší části ne. Je jasné že je těžké rozpoznat algoritmus každého cviku.

Jestliže u venkovních kroků byli výsledky Vivosportu a Fénix 3 podobné, ve vnitřních prostorách (halové sporty) u Vivosportu byli poloviční.

U "Denního shrnutí" (foto) je dobře u spánku vidět, že nový optický snímač tepu Elevate už umí měřit tep po sekundě, místo po minutě jako např. u Fénix 3.

I když je náramek poměrně malý, GPS systém funguje dobře. Na začátku mě mrzelo, že v náramku nelze uložit oblíbenou pozici pro rychlejší načítání satelitů, ale po nějaké době se mi načítání satelitů na náramku velice zrychlilo a GPS signál jsem tak měl velice rychle (cca do 15 sekund).

Ohledně výdrže Vivosport slibuje až sedm dní v režimu hodinek s celodenním měřením tepu a osm hodin v režimu GPS.

První dva testy byli se zapnutými upozorněními
1. test: 5,5 dne v režimu hodinek, 1 hod. v režimu GPS
2. test: 3,5 dne v režimu hodinek, 3 hod. v režimu GPS
3. test: 4 dny v režimu hodinek, 2,5 hod. v režimu GPS
4. test: 2 dny + 2 hod. v režimu hodinek, 4,5 hod. v režimu GPS

Když jsem testoval výdrž, došla mi baterie při aktivitě. Doufal jsem, že se mi aktivita uložila, bohužel jsem ji pak v náramku ani v Garmin Connect nenašel. Bylo to pro mě nepříjemné překvapení proto jsem udělal ještě stejný test. Naštěstí v druhém případě se mi jíž se aktivita uložila.



MENU
1) První pohled
2) Každodení použití
3) Sportovní aktivity
4) ZKUŠENOSTI
5) Nastavení

Komentáře

  1. Mam dotaz k vivosport , kdyz si dam ostatni aktivitu a jezdim na veslarskem trenaru tak mi to nepocita do intenzivni aktivity, zpetne tam nejde dopsat pocet zaberu. jde to nejak dopsat\, me se to nepodarilo ani pres mobilni aplikaci ani pres webovou. diky martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, zkoušel jsem se ptát a bohužel mi nikdo nedovedl poradit :(. Zkus si to dát jako Kardio, jestli to nejde u tohoto programu

      Vymazat
  2. Ahoj KArdio taky neslo, ale dnes jsem koupil Fenix5 Plus tak to otestuju :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Fenix 5 Plus jsou parádní, mají přímo aktivitu veslování a počíta to i přesně záběry a lze pak doplnit ručně vzdálenost a dopočte to tempo. Jediné co je blbě i u jiných aktivit je teplota, ta je ovlivněna asi teplotou těla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Pluska jsou špička :), ty už umí hodně věcí

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .