Přeskočit na hlavní obsah

VÍVOSPORT - KAŽDODENNÍ POUŽITÍ

Vívosport je vhodný především pro ty lidi, kteří mají zájem pečovat o svou kondici, zdravý životní styl a chtějí něco, co by je motivovalo k tomu, aby zůstali aktivní. Náramek má zabudovaný optický snímač tepu a monitoruje tak celodenní aktivitu, kromě měření tepu také spánek a stres. Díky vestavěnému GPS budete mít přesnější měření vzdáleností, rychlosti a trasu si pak můžete prohlédnou na mapě.

MENU
1) První pohled
2) KAŽDODENNÍ POUŽITÍ
3) Sportovní aktivity
4) Zkušenosti
5) Nastavení


 
 
 

Články - Garmin
#návody #funkce #trénink #aplikace #Connect/Connect IQ #bezpečnost/zdraví #Garmin Edge #recenze

První motivační prvek kdy Vás bude Vívosport efektivně motivovat k pohybu jsou AUTOMATICKÉ CÍLE, které Vám Aplikace Garmin Connect nastaví na základě Vaších předchozích aktivit - kroky, patra a minuty intenzivní aktivity a s těmito cíli můžete soupeřit. Např. pokud pokud budete chodit více a překračovat stanovené denní cíle, aplikace Vám navýší denní cíl kroků a naopak.

Na obrazovce je velkým písmem znázorněn aktuální počet kroků, pater, týdenní u minut int.aktivity, menším písmem pak Váš cíl (foto 1-3). Kliknutím na displej u kroků a pater si můžete zobrazit vaše včerejší údaje (foto 4), u minut intenzivní aktivity aktuální dnešní údaj. U kroků a pater tak každý den začínáte automaticky od nuly, u minut intenzivní aktivity pak od pondělí.

Pokud s automatickými cíli nebude spokojeni můžete si tyto cíle nastavit ručně.



Další prvkem je VÝZVA K POHYBU, která Vás bude nutit do pohybu při neaktivitě.
Jakmile se nebudete hodinu hýbat náramek zavibruje a zobrazí se výzva k pohybu. Po každých 15 minutách neaktivity se na náramku k prvnímu delšímu dílku, zobrazí další menší dílek.


Na displeji náramku můžete sledovat
Čas/Datum, Kroky, Vystoupaná patra, Minuty intenzivní aktivity, Kalorie (kcal), Vzdálenost, Počasí, Oznámení, Srdeční tep, Stres. 

Pokud jste připojeni přes Bluetooth k kompatibilnímu telefonu (iOS, Android, Windows Phone) tak můžete navíc přehrávat hudbu v telefonu, ovládat kameru VIRB nebo přijímat inteligentní oznámení, např. připomínky schůzek, upozornění ze soc.sítích, SMS, emaily nebo hovory, které lze z náramku přímo přijmout nebo odmítnout (foto vpravo) a nemusíte tak např. při aktivitě vytahovat telefon.

Informace na displeji si pak můžete prohlížet posunutím nahoru nebo dolů na displeji náramku.



Na podrobnosti se můžete dostat po kliknutí na displej. 
U jednotlivých položek si můžete zobrazit 
- včerejší údaje u kroků, kalorií, pater a vzdálenosti (foto 1)
- předpověď počasí na další tři dny (foto 2)
- u zpráv: SMS, email, aktualizace z aplikací v telefonu, ze sociálních médiích (více níže),...nebo upozornění z kalendáře v telefonu (foto 3-4)
- graf srdečního tepu za poslední hodinu s nejvyšším a nejnižším tepem (foto 5)
- graf stresu za poslední hodinu (foto 6) a možnost spuštění dýchacích cvičení pro zklidnění.

Jak jsem zmínil kromě zmíněného upozornění z kalendáře na náramku lze dostávat aktualizace ze sociálních médiích nebo dalších aplikací z telefonu. např. Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, ...

Pokud jste připojeni s telefonem přes Bluetooth můžete ovládat hudbu, která se bude přehrávat ve vašem telefonu. (Pro iOS je výchozím hudebním přehrávačem aplikace Apple Music).

Otevřete si v mobilu aplikaci Connect (foto níže)
1) Klepněte na tlačítko "Nabídka" (3 řádky) v levém horním rohu.
2) Klepněte na "Nastavení" (ikona ozubeného kola)

3) Klepněte na "Výchozí přehrávač hudby"
4) Vyberte si výchozí přehrávač hudby (u mě YouTube)


Pak již stačí kliknout na obrazovku hudby (viz foto vpravo) a otevře se Vám v mobilu Váš přehrávač hudby. Můžete si skladbu zastavit nebo listovat mezi skladbami dopředu nebo dozadu. (U Youtube před přehráváním musím zvolit seznam skladeb)



VIRB kameru bohužel nemám, takže jsem tuto funkci nemohl vyzkoušet.

V náramku je i funce MoveIQ, která umí automaticky rozpoznat Vaší aktivitu a zobrazit ji na časové ose. To umožňuje pohybové čidlo, které rozpozná vaši sportovní aktivitu (kolo, běh, chůze) i když nemáte zapnuté GPS. 

Nezobrazuje se však v seznamu sportovních aktivit (ty mají zelenou ikonku), zprávách a příspěvcích. Pokud by jste ale chtěli mít tyto aktivity také uložené ve vašich sportovních aktivitách je to možné nastavit. Stačí si zapnout funkci "Automatické zahájení aktivity" a nastavit dobu trvání aktivity předtím, než ji MoveIQ oficiálně zaznamená jako sportovní aktivitu. Pokud tedy např. překročíte stanovenou hranici 10 minut, bude tuto aktivitu již vést jako sportovní aktivitu.

Zde na obrázku: zelená ikonka - zaznamenaná aktivita, šedá ikonka - aktivita zaznamenaná pomocí funkce MoveIQ (zvýrazněné červeně)
V mobilním Connectu je to stejné


Optický měřič tepu Elevate Vám slouží také k odhadu stresu a VO2 max.


STRESOVÉ SKÓRE 
Kliknutím na displej u Stresu (foto 1) se Vám zobrazí graf stresu za poslední hodinu (foto 2) nebo po přetažení obrazovky možnost spuštění dýchacích relaxačních cvičení pro zklidnění (foto 3). Stačí nastavit čas (foto 4) a po spuštění se držet pokynů na displeji (foto 5,6)

Stresové skóre se zobrazuje v reálném čase na základě údajů o variabilitě
srdeční frekvence (foto). Pokud bude vaše skóre stresu příliš vysoké, vyzve Vás náramek k provedení dýchacích cvičení (foto 5,6 výše).

Jak můžete vidět na grafu níže, tak se stres nezobrazuje (nezaznamenává) v době když jsem byl aktivní (práce, sportovní aktivita, ...). K zaznamenání skóre stresu tak potřebuje aby jste byli v klidu (u televize, počítače, knížky,...).  Můžete si také sami spustit test, který trvá cca 30 sekund (jste li předtím v klidu, tak i méně). Když jsem zkoušel u testu lehce pohybovat rukama, napsalo mi to, že jsem příliš aktivní.

Vaše stresové skóre je zobrazeno na stupnici od 1 do 100. Čím nižší číslo máte, tím více jste v lepším rozpoložení a lépe tak připraveni na trénink.
Pokud se dostanete do stresu a Vaše skóre vyskočí nad šedesátku, můžete si spustit dechová cvičení, která by vás měla zklidnit.


Svůj celodenní stres si můžete prohlédnout v desktopovém nebo mobilním programu Connect. Uvidíte, kolik času jste odpočívali, jak dlouho trvalo vaše nízké, střední nebo vysoké přetížení.

Již více v menu náramku najdete další ukazatel
VO2 max., který představuje maximální objem kyslíku (v milimetrech), který můžete spotřebovat za minutu na kilogram tělesné hmotnosti při maximálním výkonu. 

Jednoduše řečeno, hodnota VO2 max. je ukazatelem Vaší sportovní zdatnosti a se zlepšující se aerobní kondicí by se měla zvyšovat. Pokud to tomu tak nebude vypadá to, že Váš trénink nefunguje a měli by jste v něm udělat proto změnu.

Vívosport používá optické měření tepu, což nemusí být tak přesné jako data z hrudního pásu.

Jak vidíte na grafu tak se mi hodnota VO2 max. od začátku používání náramku (optické měření) zvýšila z 41 na 47 (oproti z 49 na 51 u Fenix 3, kde používám hrudní pás). Ten slabší začátek ale bude spíše začátkem používání po jiném majiteli. 
Vedle grafu Vo2 max. můžete vidět i váš fitness věk a srovnání s ostatními uživateli



V menu náramku pak najdete další informace, již zmíněný VO2 Max, nebo vaše rekordy (pro každou aktivitu zvlášť) a poslední aktivity.


Dále zde najdete také stopky, odpočítávání a budík (ten se nastavuje v mobilní aplikaci Connect)
Pokud máte rádi VÝZVY, můžete se také zapojit do srovnání s přáteli. Například vytvořit výzvu kdo uběhne, ujede na kole, ujde nebo uplave nejvíce kilometrů za týden či měsíc (foto 1). Nebo můžete přijmout výzvu od přátel případně se přidat k automatické výzvě.



PŘEHLEDY INSIGHT Vám sdělí jak jste na tom v porovnání s ostatními uživateli ohledně spánku, kroků, pater případně běhu, kola nebo plavání. Můžete porovnávat podle pohlaví, věku, nebo času (měsíční perioda).


Díky rozsáhlým datům komunity Garmin, monitorováním a analýzou Vašich dat poskytují Zprávy Insight statistické informace, doporučení nebo motivační zprávy.

MENU
1) První pohled
2) KAŽDODENNÍ POUŽITÍ
3) Sportovní aktivity
4) Zkušenosti
5) Nastavení

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .