Přeskočit na hlavní obsah

DYNAMIKA BĚHU

Sledování klíčových prvků vašeho běžeckého stylu a kondice vám pomůže získat lepší představu o aktuální úrovni vaší výkonnost.
Vybraná zařízení Garmin shromažďují během vašeho tréninku data, aby vám mohla tato vyhodnocení a fyziologické údaje poskytnout. Pokud byste rádi lépe porozuměli statistikám, které vám vaše zařízení ukazuje, pak jste tady správně. 

OBSAH:
1) Tempo běhu (kadence) - počet kroků za minutu
2) Délka kroku - vzdálenost od jednoho došlápnutí ke druhému
3) Vertikální oscilace - představuje míru „odrazu“ v každém kroku při vašem běhu
4) Vertikální poměr - poměr výšky kroku k jeho délce
5) Zhodnocení výkonu - v reálném čase vyhodnocuje vaši výkonnost v porovnání s vaší průměrnou úrovní zdatnosti.
6) Doba kontaktu se zemí - poměr kontaktu se zemí u levé a pravé nohy
7) Běžecký výkon - díky aplikaci Running Power dostanete přesnější a relevantnější výpočet tréninkové zátěže.


1) TEMPO BĚHU (Kadence)

Jednoduše řečeno je to počet kroků za minutu (počítají se obě chodidla). Jedná se o běžně používanou metriku běhu, která vám toho může o vaší formě hodně prozradit. 
Při stabilním tempu například rychlejší kadenci a kratší délce kroku vede ke zvýšení efektivity běhu.

Podle průzkumu společnosti Garmin mívají zkušenější běžci vyšší kadenci cca 180 kroků/min., přičemž vyšší běžci mívají kadenci o něco nižší. Pro porovnání, ti lepší běžci v mém okolí mají tempo běhu lehce nad 170 kroků/min.

Při nižší kadenci zůstává noha déle na zemi a nese tak déle hmotnost běžce, svaly jsou namáhány delší dobu.

U vyšší kadence se sníží doba kontaktu nohy se zemí, tedy i zapojení velkých svalových skupin a tím i spotřeba energie ve svalech i potřeba kyslíku. Snižuje se tak riziko zranění v mnoha místech těla např. kotník, kolena a kyčle.


U méně trénovaných běžců, kteří se budou pokoušet zrychlit kadenci běhu se délka kroku zkrátí, u trénovaných běžců se délka kroku se při zvýšení kadence většinou zachová.


Vyšší kadence a kratší doba kontaktu nohy se zemí je spojena s nižší vertikální oscilací

Porovnání zkušeného a hobby běžce na stejné trailové trase

2) DÉLKA KROKU

Délka kroku je vzdálenost od jednoho došlápnutí ke druhému. Měří se v metrech.

Je to také další klíčový prvek pro měření vaší běžecké formy, tedy to, jak daleko se každým vykročením levou a pravou nohou dostanete. 

Tento údaj se zobrazí po skončení vašeho běhu nebo jako datové pole v rámci aktivity, které si můžete při běhu zobrazit. 

Později si můžete tyto údaje podrobněji prohlédnout ve službě Garmin Connect a podívat se, jak se délka vašeho kroku mění v závislosti na tempu, kadenci, převýšení a dalších metrikách. 

Délka vašeho kroku závisí na řadě faktorů včetně morfologie těla, svalové síly a pružnosti.

3) VERTIKÁLNÍ OSCILACE


Představuje míru „odrazu“ v každém kroku při vašem běhu, respektive jak moc skáčete. Měří se u trupu a s přesností na centimetry vám sdělí, jakou vzdálenost urazíte při každém kroku směrem nahoru a dolů. 
Mnoho běžeckých trenérů věří, že nižší vertikální oscilace je efektivnější. Pokud totiž máte oscilaci 15 cm, pak skáčete zbytečně mnoho a zbytečně ztrácíte energii

4) VERTIKÁLNÍ POMĚR


Vertikální poměr je poměr výšky kroku k jeho délce. Zobrazuje se hodnota v procentech. Nižší hodnota obvykle označuje lepší běžeckou formu.

Vertikální poměr odráží vaši běžeckou efektivitu v závislosti na tom, jak dobře se s každým krokem odrážíte směrem dopředu. Vyjadřuje míru „odrazu“ ve vašem kroku vydělenou délkou kroku a vyjádřenou v procentech.

Nízká hodnota vertikálního poměru znamená malé náklady a velký přínos. Takový běh je tedy efektivnější.

Společnost Garmin provedla průzkum u mnoha běžců různých úrovní. Testování ukázalo, že zkušenější a rychlejší běžci mají obvykle nižší vertikální poměr. Vertikální poměr nezávisí na výšce běžce.


Porovnání zkušeného a hobby běžce


5) ZHODNOCENÍ VÝKONU


Když běžíte, funkce hodnocení kondice analyzuje vaše tempo, srdeční tep a odchylky srdečního tepu, aby v reálném čase vyhodnocovala vaši výkonnost v porovnání s vaší průměrnou úrovní zdatnosti. Tato analýza může trvat 6 až 20 minut od začátku aktivity.

Při hodnotách nad 0 (ideálně do plusu) lze ten den pokračovat v tréninku s vyšší zátěží. Pokud je index 0 a níže, jste již v únavě a i když se tak necítíte, tak lze očekávat, že nedokončíte například velmi těžký trénink.


U nových přístrojů Garmin tato analýza pokračuje a fittness level se pak projeví i v grafu (viz foto). Graf nezačíná od počátku aktivity kvůli prodlevě, kterou Garmin potřeboval k měření a analýze.


6) DOBA KONTAKTŮ SE ZEMÍ (DKZ)

Vyváženost doby kontaktu se zemí zobrazuje poměr kontaktu se zemí u levé a pravé nohy. Zobrazuje se hodnota v procentech. Na displeji je například hodnota 53,2 se šipkou doleva nebo doprava.

Tato funkce sleduje vyváženost doby kontaktu se zemí (DKZ) u levého a pravého chodidla a měří tak souměrnost vašeho běhu.

Pro většinu lidí je lepší souměrnější běžecký styl, protože nerovnováha může vést ke zranění. Hobby běžci, u kterých nejsou takové návyky jak u těch zkušenějších je ale normální že vyvážení dopadu nohou bude dál od poměru 50/50.

Podle testování Garminu má většina běžců má při běhu do kopce nebo z kopce tendenci posouvat vyváženost DKZ mimo očekávanou hodnotu 50/50. U některých běžců zase vyváženost DKZ ovlivňují minulá zranění. 


7) BĚŽECKÝ VÝKON (Running Power)


Aplikace Running Power (můžete stáhnou na Connect IQ) zohledňuje hned několik faktorů, poskytuje tak přesnější a relevantnější výpočet tréninkové zátěže.

Aplikace čerpá z metrik, jako jsou tempo, vertikální oscilace, sklon a dokonce i místní údaje o síle a směru větru, a vypočítává sílu, kterou působíte při běhu na zemi. Pokud znáte množství energie, kterou vydáváte každou minutu a každý kilometr svého běhu, umožní vám to lépe si rozvrhnout tempo a vyhnout se tak příliš rychlému vyčerpání.

Pokud budete-li znát své tělo a svůj výkon při běhu za různých podmínek, můžete tato data sledovat a pak šetřit svou energii. V případě maratonu a jiných dlouhých tratí vám tato dovednost umožní vyladit váš trénink i výkon během samotného závodu.

Až se po skončení běhu podíváte na svůj graf, všimněte si, jak při stoupajícím výkonu s určitým zpožděním stoupá i srdeční tep. Právě eliminace tohoto zpoždění v reakci na změny (jako jsou proměnlivé tempo, kopce či vítr) představuje jednu z výhod použití výkonu namísto srdečního tepu při efektivním plánování vašeho běhu. Běžecký výkon navíc tolik nezávisí na fyziologických faktorech, jako jsou úroveň hydratace nebo míra odpočatosti, které naopak mají přímý dopad na srdeční tep.

Další

V obchodě Connect IQ je možné stáhnout další aplikace, které analyzují Váš běh

Např. zde u datového pole Flexirunner je Running economy je měřítkem toho, kolik energie potřebujete k pokrytí určité vzdálenosti. 



VÍCE:
www.gone4.run/2017/05/dynamika-behu-co-proc-jak-metriky.html

www.garmin.com/cs-CZ/runningdynamics/#stride-length

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .