Přeskočit na hlavní obsah

VKJM: 4) NA KOLE ROZHLEDNA NEDALOV, STEZKA NAD VINOHRADY, KAPLE HRADIŠTĚK

Poslední, čtvrtý den nás čekala nejkratší etapa, která vedla nejdříve na rozhlednu Nedalov, dále na Stezku nad vinohrady a nakonec ke kapli sv.Cyrila a Medoděje, sv. Václava a sv. Urbana na Hradišťku.

Pod odkazy najdete popis každého, ze čtyř dnů.
0) Úvod
1) Okolo Brna
2) Znojemsko
3) Pod dálnicí (Valtice, Mikulov,...)
4) NAD DÁLNICÍ (Kobylí, Velké Pavlovice,...)

V pondělí, poslední den naší cesty po vrcholech Vrchařské koruny jižní Moravy (VKJM) vyjíždíme jak předešlý den od našeho ubytování U Halmů v Hustopečích před půl desátou. 
Hned na rozjezd nás čeká první kratší stoupání na Kurdějov.

Další, první z dnešních delší stoupání nás čeká za Kurdějovem směrem Nikolčice/Diváky. Stoupání má 2,5 km s průměrným 5,3% sklonem a dává nám už více zabrat.

Přes obci Díváky sjíždíme do Boleratic, kde odbočujeme na rozhlednu Nedánov.

Druhé z dnešních náročnějších výjezdů má sice jen dva kilometry, ale průměrné stoupání má 8,3%.
K rozhledně přijíždíme v 10:30 hodin a v nohách máme teprve 16 kilometrů. 
Dřevěná stavba rozhledny Nedánov s kovovými prvky měří k vrcholu 26 m. Po Pálavě je Nedánov nejvyšší přístupná turistická vyhlídka na jih od Brna.

Její umístění na Nedánově umožňuje návštěvníkům výhled do širokého okolí. Ale nás výhled spíše zklame, protože v okolí jde vidět spíše louky, pole a stromy, teprve až v dáli jde něco vidět, ale moc toho není.

3. ROZHLEDNA NEDÁNOV
48°58'50.006"N, 16°49'10.263"E
Původní rozhledna zde stávala mezi světovými válkami. 26 metrová dřevěná věž sloužila vojenským účelům, ale i turistům jako rozhledna. Ta však zanikla po druhé světové válce. Architektem nové dřevěno-ocelové rozhledny byl Antonín Olšina. 21. května 2006 byl slavnostně položen základní kámen, avšak z důvodu nedostatku financí se stavba protáhla až do roku 2009, kdy byla stavba věže dokončena. Celkově finanční náklady na stavbu rozhledny dosáhly 3 milionů Kč. Na zastřešenou vyhlídkovou plošinu umístěnou v 22 metrech nad zemí vede 105 schodů. Rozhledna stojí vedle místa bývalého průzkumného vrtu hlubokého pět a půl kilometru. Ropa sice nebyla nalezena, ale díky vrtu je znám přesný geologický profil zdejší krajiny. 
Za dobrých klimatických podmínek je vidět Brno s okolními kopci v předhůří Drahanské vrchoviny, jižnímu směru dominují výrazná bradla Pavlovských vrchů. Východ lemují vrcholky Bílých Karpat a jižněji pak i Malých Karpat, pod kterými leží obce a městečka slovenského Záhoří. Na severu a severovýchodě vystupují kopce Ždánického lesa s dominantou vrchu Strážov a zalesněné obrysy pohoří Chřiby. Za dobrého počasí lze spatřit i alpský Schneeberg.

Od rozhledny sjíždíme za Boleratice a poté nás čeká odpočinková desetikilometrová rovina na Kobylí.

Na začátku Kobylí ale musíme opět více šlápnout do pedálů, protože nás čeká třetí, poslední z dnešních větších stoupání.

Stoupání na Kobylí vrch (334 m.) má 2,5 km a průměrný sklon je 6,6 %. Nahoře nás čeká za vraty mezi vinohrady, ale odměna, zajímavá Stezka nad vinohrady, kde po 31 kilometrech přijíždíme v 12:15 hodin.

Neobvykle pojatá rozhledna, která nemá jediný schod, má tvar spirály a na 19 ocelových pilířích se zvolna zvedá do výšky 7,6 metru, přičemž délka je 65 metrů.

Cedulky s rozhledovými osami na podlaze vám pomohou zorientovat se v prostoru.

Z rozhledny, která je obklopena vinohrady je výhled do všech světových stran

Můžete se zde pokochat výhledy na Pálava s Děvínem, Bílé Karpaty s V. Javořinou a V. Lopeníkem, Babí lom u Kyjova, Hodonín a Břeclav, rozhledny Na Podluží, Kraví hora, Slunečná, Maják, Dalibor, Vyšicko, Minaret, hrad Buchlov, za dobré viditelnosti JE Dukovany, Malé Karpaty a Malou i Velkou Fatru a dokonce i vrcholky Alp.


4. STEZKA NAD VINOHRADY - KOBYLÍ VRCH
48°55'38.900"N, 16°54'28.222"E
Stezka nad vinohrady či také Kobylská stezka nad vinohrady je rozhledna východně od obce Kobylí ve výšce 334 m n. m. na kopci Kobylí vrch, který místní nazývají Homole. Vede k ní naučná stezka Kobylí. Byla navržena místním rodákem Jiřím Vojtěškem a Jakubem Rolečkem z brněnského ateliéru Keeo4design. Stavbu prováděla firma Teplotechna Ostrava od července do října 2018 s náklady 2,5 miliony korun, které uhradila obec. Rozhledna byla pro veřejnost otevřena 27. října 2018 a je volně přístupná.
Rozhledna má tvar spirály o délce 65 metrů, která se na 19 ocelových pilířích zvolna zvedá do výšky 7,6 metru. Bylo na ni spotřebováno 11 tun oceli. Nemá jediný schod a na vrchol po nakloněné rovině mohou přijet i lidé na invalidním vozíku, nebo kole.


Od rozhledny nás čeká pozvolné klesání s pár menšími kopečky přes obec Vrbice. 

V 13:15 po 39 kilometrech přijíždíme na vyvýšeninu Hradištěk, kde stojí kaplička, která je zasvěcena sv. Cyrilu a Metoději, sv. Václavu a sv. Urbanu (patronu vinařů). Kaplička ve tvaru románské rotundy, stojící uprostřed vinic, je známá hlavně z filmu Bobule, kde  objevila hned v několika záběrech.

5. HRADIŠTĚK - KAPLE SV. CYRILA A METODĚJE, SV.VÁCLAVA A SV. URBANA
48°52'32.724"N, 16°53'10.904"E
Kaple na Hradišťku vstoupila do širší známosti díky filmu Bobule, kde se objevila v několika romantických záběrech. Stojí na návrší Hradištěk-Zímarky u Velkých Bílovic - největší vinařské obce v ČR. Má tvar románské rotundy a je zasvěcena sv. Cyrilovi a sv. Metodějovi (patroni víry), sv. Václavu (patron české země) a sv. Urbanovi (patron vína). Od kaple je perfektní výhled na okolní rozlehlé vinice a dominantní pálavské kopce.
Kdykoliv kapličku navštívíte, nabídne Vám hru barev vinohradů s úžasnými výhledy a ojedinělou atmosférou vinařské oblasti. Kapličku zdobí řezby od slovenského řezbáře Jana Chovana a malby na stropě představující čtyři roční období.

Od kaple spatřujeme pálavské kopce a okolní vinice.


A protože kaplička byla náš poslední bod letošní vrchařské koruny jižní Moravy, vydáváme se nejkratší cestou zpátky do Hustopečí. 
O kousek dál projíždíme Velké Bílovice, odkud to máme už jen 17 kilometrů zpátky do Hustopečí. A jak jsme si mysleli, že už to máme jen kousek, tak poslední kilometry podél dálnice nám dávají ještě pořádně zabrat, protože jedeme v dost velkém protivětru.

INFO
Vzdálenost: 60,59 km
Čas pohybu: 3:24:45 hodin
Celkový čas: 5:57:00 hodin
Prům.rychlost: 17,8 km/hod.
Nastoupáno: 786 metrů



TRASA- https://ridewithgps.com/trips/52024160

MAPA

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .