Přeskočit na hlavní obsah

GARMIN FÉNIX 5 - PRVNÍ PŘEDSTAVENÍ

Garmin Fénix 3 dosud neměl mezi sportovními GPS hodinkami rovnocennou konkurenci, nyní na veletrhu CES 2017 představil Garmin jejich nástupce Fēnix 5, který nabídne rovnou tři varianty:


VARIANTY
1) Nejmenší Fēnix 5S s průměrem 42 mm., které využijí jednak ženy, ale také lidé s menším zápěstím, pro které byli současné hodinky moc velké.
2) Střední Fēnix 5 o průměru 47 mm.
3) Největší Fēnix 5X s průměrem 51mm. (velikost jak současné Fēnix 3), které obsahují navíc mapy.
Články - Garmin
#návody #funkce #trénink #aplikace #Connect/Connect IQ #bezpečnost/zdraví #Garmin Edge #recenze

První dva Fēnixe lze pak rozdělit do dvou kategorií a to verze s minerálním sklem a safírovým sklem (Sapphire). Třetí Fénix 5X je jen ve verzi se safírovým sklem. Wi-fi mají pouze hodinky se safírovým sklem.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
Garmin Fénix 3 - recenze
Garmin Fénix 5 první zkušenosti
Jaké vybrat hodinky Garmin
Tipy, rady, zkušenosti s Fenix 3/5
Aplikace, datové pole, ciferníky, widgety na CONNECT IQ (Které jsem vyzkoušel na Fénix 3)
Jak upravit stažené aplikace, vzhledy hodinek, datové pole, pomůcky pro Fénix
Jak zobrazit na hodinkách jméno volajícího
Garmin FACE-IT, aplikace na vytvoření vlastního ciferníku
Nový webový Garmin Connect
-----------------------------------------------------------------------------------

Všechny nové modely řady Fēnix 5 jsou standardně vybavené optickým snímačem srdečního tepu a jsou schopné měřit srdeční tep průběžně po celý den. Oproti ostatním hodinkám řady Fēnix je optický snímač u řady Fēnix 5 plně zarovnaný se zadní stěnou hodinek a tudíž ze zadní stěny nevystupuje, tak jak dříve u Fēnix 3.


Proč právě FENIX PĚT?
Podle Garminu plán na samostatnou čtvrtou verzi existoval, ale po velkém update software byli všechny inovace uvolněny pro stávající model Fēnix 3.
Současně také s ohledem na čínský trh, kde v místním jazyce nezní jméno Fēnix 4 nejlépe, bylo rozhodnuto, že nové Fénixy ponesou označení Fēnix 5.



CO PŘINÁŠÍ FENIX 5 NOVÉHO ?

+ Ve všech modelech již v samotném základu je integrovaný optický snímač tepové frekvence, který je u nové řady Fēnix 5 plně zarovnaný se zadní stěnou hodinek a tudíž ze zadní stěny nevystupuje.

+ Displej s vyšším rozlišením než u Fēnix 3 (kromě Fēnix 5S). Udaje na displeji jsou proto ještě snadněji čitelnější.

Fēnix 5 má cca 3x větší výkon než Fēnix 3

+ Fēnix 5X obsahuje barevné turistické a cyklistické mapy, plus mapy golfových hřišť (více níže).

+ Navíc model 5X dostal výborných 12 GB vnitřní paměti, díky které nabízí vylepšené navigační funkce s rozšířenou možnost nahrávání podrobných mapových podkladů. Modely 5 a 5S mají nadstandardních 64 MB paměti (oproti 16 MB u Fēnix 3).

+ Delší výdrž baterií, např. v UltraTrac módu (tzv. úsporném módu). Modely Fēnix 5 a Fēnix 5X nabízí v tomto režimu 75 hodin výdrže, model Fēnix 5S až 40 hodin (tak jak Fēnix 3). UltraTrac mód využívá nižší frekvenci výpočtu a záznamu GPS pozice. V UltraTrac módu je frekvence výpočtu/záznamu GPS pozice 1x za minutu a případně i méně. (Více u jednotlivých modelů).

+ Vylepšený widget pro ovládání hudebního přehrávače (zobrazení ID3 tagů, náhodné a opakované přehrávaní skladeb).

+ Přibylo dlouhodobé vyhodnocování tréninkové zátěže, které umožní lépe plánovat tréninky.

+ Vyhodnocení zvlášť aerobní a anaerobní zátěže.

+ Vylepšená spolupráce integrovaných senzorů.

+ Nový typ tvrzeného minerálního skla.

+ Kompatibilita s oblíbenými Strava segmenty. Tuto funkci nabízejí i nejnovější cyklistické computery. Na segmentech můžete porovnávat např. jak svoje časy, tak i svoje časy s časy přátel, či ostatních uživatelů programu Strava.

+ Podpora skupinového Live sledování (tak jak u Edge 820), díky níž můžete společně s přáteli navzájem sledovat své pozice na trase.

+ Lepší přizpůsobení vzhledu jednotlivých obrazovek, díky větší podpoře vývojářských Connect IQ aplikací.

+ Vůbec poprvé nabídne Fēnix 5 podporu nejen pro bezdrátové ANT+ senzory, ale také pro Bluetooth Smart senzory, které jsou na trhu dostupné jako příslušenství k chytrým mobilním telefonům (například snímače srdečního tepu nebo cyklistická čidla kadence a rychlosti).

- Wi-Fi mají nyní pouze modely se safírovým sklíčkem. (Většina uživatelů stejně spíše využívá spojení s telefonem přes Bluetooth).




ROZDÍLY MEZI MODELY

Základním rozdílem tří nových modelů je velikost.
Největší model označený jako Fēnix 5X (51 mm) je stejně velký jako předchozí generace Fēnix 3 a má navíc velkou paměť 12 GB a také jako jediná umožní zobrazení map na displeji. Střední model Fēnix 5 je znatelně menší (47 mm) a minimalistická verze Fēnix 5S (42 mm) je pro všechny, kteří měli problém s velikostí předchozí generace. U obou posledních modelů je paměť 64 MB.




GARMIN FENIX 5S (průměr 42 mm):
Nejmenší Fēnixy mají hladší tvář než jiné modely Fēnix. Tato verze je určena hlavně pro ženy, ale určitě ji uvítají i vlastníci tenčích zápěstí, které velikost Fēnix 3 odrazovala.

Menší velikost ale znamená menší výdrž oproti ostatním modelům. Výdrž je udávána až na 8 dní s běžným používáním, nebo až 13 hodin se sledováním srdeční frekvence a aktivním signálu GPS.

Fēnix 5S má sice méně bodů (218 × 218) oproti Fēnix 5 / 5X (240 × 240), ale zachovává stejnou barvu (64 barev), z hlediska kontrastu nebo jasu displeje nejsou znát rozdíly ve srovnání s řadou Fēnix ​​3.

Předpokládané ceny:
Fēnix 5S s minerálním sklem 15.990 Kč s DPH
Fēnix 5S Sapphire se safírovým sklem, WiFi od 18.990 Kč s DPH
VELIKOSTNÍ ROZDÍL MEZI 5S A FENIX 3



GARMIN FENIX 5 (47 mm) 
Standardní model Fēnix 5 je elegantnější a také má kompaktnější konstrukci při stejné váze, než jeho předchůdce Fēnix 3.

Hodinky při normálním používání vydrží až dva týdny nebo až 24 hodin se sledováním srdeční frekvence a aktivním signálu GPS, což je zlepšení čtyři hodiny přes model Fēnix 3.

Předpokládané ceny:
Fēnix 5 s minerálním sklem 15 990 Kč
Fēnix 5 TRI Performer s minerálním sklem, hrudním snímačem pro triatlon od 17 990 Kč

Fēnix 5 Sapphire se safírovým sklem, WiFi, od 18.990 Kč
Fēnix 5 Sapphire TRI Performer se safírovým sklem, WiFi, hrudním snímačem pro triatlon 20.990 Kč.
GARMIN FENIX 5X (51mm) 
Největší Fēnix je nejzajímavější model z nové série hodinek, který je pouze ve verzi se safírovým sklem. 
Zaujme hlavně ty, kteří se pohybují v neznámém terénu a rádi využijí mapové podklady. Díky neuvěřitelných 12 GB paměti najdete v hodinkách předinstalovány turistické mapy (Topo Czech), evropské cyklistické mapy (ty, co Garmin dává do Edge 820/1000) a golfová hřiště. Do hodinek půjdou nahrát také OSM mapy. Na displeji tak lze zobrazit mapu, body zájmu a další navigační funkce které nejsou uvedeny v jiných modelech Fēnix. 

Hodinky podporuji tak jak u cyklistických přístrojů plánováni tras pomoci programu BaseCamp.

Fēnix 5X má stejně veliké pouzdro jako Fēnix 3, jen je o 1,5 mm vyšší. Oproti předcházejícím dvou modelům je k dostání pouze v safírové verzi, odolné proti poškrábaní.

Vydrží má být až 2 týdny s běžným používáním, nebo až 20 hodin s sledování srdeční frekvence a aktivním signálu GPS.



edpokládaná cena:
Fēnix 5X Sapphire se safírovým sklem, WiFi, 12 GB paměti a mapovými funkcemi od 19 990 Kč


PÁSEK
Hodinky opět nabízejí možnost výměny pásku, který nyní lze díky speciálnímu uchycení QuickFit™ během okamžiku vyměnit bez nutnosti použití jakéhokoliv nástrojProvedení pojistky navíc vylučuje nechtěné či samovolné odepnutí řemínku a vy se tak nemusíte obávat ztráty hodinek.
I u pětky je opět nabídce několik variant barev a materiálů od sportovnějších silikonových, přes kožené či semišové až po elegantní kovové (z nerez oceli). Lze předpokládat že také půjdou opět využít řemínky třetích stran.

Řemínky pro nové Fēnixy se prodávají ve třech rozměrech: 
Fēnix 5s řemínky o šířce 20 mm.
Fēnix 5 šířka 22 mm.
Fēnix 5X pak má řemínky s šířkou 26 mm stejně jako Fēnix 3.  
  Řemínky s rychlým úchytem od Fēnix 5X půjde i zpětně požít na Fēnix 3 !

FUNKCE
Tak jak předchozí model Fēnix 3 (více zde...) mají všechny modely Fenix 5 např. barevný displejbarometrický výškoměr, GPS/GLONASS, akcelerometr, Blueotooth,... Po spárování s chytrým telefonem (Android, iOS či Windows 10 Mobile) hodinky zobrazují příchozí volání, zprávy, počasí a další notifikace. Můžete jimi také ovládat přehrávání hudby.

Všechny hodinky mají optický senzor tepové frekvence a dokážou ji průběžně měřit během dne, stejně jako kroky či vystoupaná patra po schodech.
Softwarová platforma Connect IQ umožňuje instalaci vlastních aplikací nebo ciferníků. (více o Connect IQ)



POROVNÁNÍ (více zde: garmin.com...)


VIDEO:
rozdil mezi verzi 3 a 5




ODKAZY
- www.garmin.cz/aktualne/nove-produkty/garmin-fenix5.html
- www.dcrainmaker.com/2017/01/hands-on-garmins-new-fenix-5...


FOTOGALERIE

Fēnix 5S - Verze se safírovým sklem
Fēnix 5S - Verze s minerálním sklem


Fēnix 5 - Verze se safírovým sklem
Fēnix 5 - Verze s minerálním sklem

Fēnix 5X - Se safírovým sklem

Foto: Garmin 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .