Přeskočit na hlavní obsah

JESENÍKY NA BĚŽKÁCH: MRAVENCOVKA - ALFRÉDKA - POD ZELENÝMI KAMENY

Sněhové podmínky jsou stále dobré a tak jsem vyrazil na první běžky v roce 2017. Na západní straně Jeseníku patří k nejoblíbenějším trasy na Paprsku, pro nás z východní strany Jeseníků pak trasy z Nové Vsi u Rýmařova.

Na konci roku 2016 tu bylo ještě málo sněhu a tak jsem byl dvakrát využil trasy na Pradědu (poprvé, podruhé). Trasa z Ovčárny na Červenohorské sedlo je náročnější na převýšení a cesta z kopce do kopce mi moc nesedí. 

Nyní je však situace jiná a tak jsem se Zdeňkem vyrazil do Nové Vsi. Původně jsme ještě přemýšleli jestli zaparkovat na Skřítku ale nakonec jsme se rozhodli pro klasickou variantu.

V Nové Vsi (844 m.) za restaurací Na Vyhlídce nazouváme běžky a vyrážíme směr rozcestí Mravencovka (896 m.). Zatímco Zdeněk to bere po Jesenické magistrále 4, která je zde vlnitá, já to beru méně náročnější trasou, která vede po cestě mírně do kopce až na 3,1 km vzdálené rozcestí.

Z Mravencovky Zdeněk pokračuje na Alfrédku méně příkrou, ale delší trasou (5 km) po Jesenické magistrále 4. Já to beru přímou, ale také prudší cestou (3,1 km). První 2 km je stoupání opravdu náročné (9,5 %), další kilometr už je stoupání jen lehce až na Alfrédku.
(Moje trasa se ukázala rychlejší, neboť Zdeněk mě dojel až před rozcestím Pod Zelenými kameny)

Na Alfrédce (1090 m.) byla až do roku 2002 turistická chata, kdy vyhořela. Dneska jsou po ní jen vidět jen její základy. V současnosti se zde nachází přístřešek a bufet Herdegen, který nabízel občerstvení a jednoduché teplé jídla. Bohužel bufet je až do odvolání uzavřen (EET ?).

Od Alfrédky už vede trasa po vrstevnici zlehka do kopce k 4,6 km vzdálenému rozcestí Pod Zelenými kameny (1141 m.). 

Zdeněk se jede občerstvit dolů na Skřítek, zatímco já se vracím na Alfrédku.

Času mám ale dost a tak si ještě zajíždím na 4,8 km dlouhý rovinatý okruh pod kopcem Ostružná.

Poté co mám za sebou 21 km se spokojeně vydávám od Alfrédky zpátky.

Cestou dolů si trasy se Zdeňkem prohodíme. Já sjíždím po kratším výstupu na Mravencovku delší, ale méně prudší trasou a od Mravencovky pak tou náročnější

VÝŠKOVÝ PROFIL


MAPA:
http://www.cykloserver.cz/...


ODKAZY
- Aktuální informace o stavu tratí v Jeseníkách
- Aktuální stavy běžkařských tras v oblasti Skřítku a Karlova p.P.
- Běžkařské trasy v okolí Nové Vsi
- Upravované trasy v Jeseníkách
- Zimní mapa na mapy.cz

- Mé články z vyjížděk na běžkách

Běžkařské trasy v oblasti Rýmařov - Karlov - Skřítek

FOTO








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .