Přeskočit na hlavní obsah

MALÁ FATRA 2015 1/2: JÁNOŠÍKOVY DIERY A VELKÝ ROZSUTEC

Po dvou letech pauzy na konci září vyrážíme za turistikou do slovenských hor. Tentokrát jsme si vybrali návštěvu Vratné doliny, která se nachází v Kriváňské Malé Fatře, největšího středisko letní i zimní malofatranské turistiky.
Jako základnu naší víkendové turistiky jsme si vybrali obec Terchová. 
Z Krnova místa našeho ubytování vyrážíme v pátek navečer, bohužel po překročení hranic nás na Slovensku vítá déšť.

Sobotní ráno v Terchové je zatažené, ale naštěstí deště po ránu ustaly a tak se můžeme autem přemístit do nedaleké osady Štefanová. 


Za rozcestím Podžiar vcházíme do nejkrásnějších roklí Malé Fatry a to Jánošíkových dier (resp. diery), které se skládají ze třech částí - dolní, nové a horní (mapa).

Protože naše dnešní cesta vede na Velký Rozsutec procházíme jen přes Horné diery, soutěskou kterou protéká potok Diery, mezi vrchy Velký a Malý Rozsutec. 

(Pokud budete mít čas doporučuji turisticky velmi vděčné Nové diery s četnými vodopády, lávkami a žebříky)

Procházíme vápencovým kaňonem a soutěskami s vodopády a kaskádami, vytvořené horskými bystřinami, které stékají z úbočí Velkého a Malého Rozsutce. Nachází se zde devět vodopádů o výšce 2 až 4 metry nad kterými vedou železné lávky a žebříky, místy je cesta osazena i řetězy.

Před rozcestím "Pod Tanečnicou" se kaňon rozestoupí a lesem přicházíme k rozcestí "sedlo Medzirozsutce". 

Čím výše stoupáme tím se více noříme do mlhy, k tomu nám začíná i poprchávat. Po zdolání krátkého řetězového úseku přicházíme na Velký Rozsutec (1610 m.).

Krásné výhledy jsou nám dneska odepřeny a tak se na vrcholu dlouho nezdržujeme.

Vracíme se kousek k rozcestí, ale nejdříve musíme opět zdolat krátký řetězový úsek.

Na rozcestí odbočujeme směr "sedlo Medziholie". Na začátku nás čeká opět kratší řetězový úsek.

Od sedla nás pak čeká už návratová cesta do osady Štefanová


INFO:
Vzdálenost 11km
Nastoupané metry: 1016 m.

FOTO:


MAPA:

Cestopis z druhého dne: hřebenová trasa - Snilovské sedlo, vrch Chleb, vrch Steny

FOTO:



















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.