Přeskočit na hlavní obsah

VKJ 15 - Z RÝMAŘOVA NA ALFRÉDKU, PŘES SKŘÍTEK NA RABŠTEJN A DO VALŠOVA

V sobotu vyrážím opět s Petrem Mazúrem za dalšími vrcholy letošní Vrchařské koruny Jesenicka, tentokrát na jižní stranu Jeseníků. Dostat se na tuto stranu Jeseníku je docela problém, pokud nejedete autem. Cyklobus jezdí jen o prázdninách a vlak bere kola jen do Bruntálu. Dál do Rýmařova pokračuje již jen jeden vagón. Naštěstí žádný kočárek vlak nevezl a tak s přimhouřením oka se do vlaku vezli čtyři kola.



V Rýmařově projíždíme přes pěkné náměstí a za chvíli jsme v Janovicích, kde vjíždíme do zahrady renesančního zámku, bohužel ne v nejlepším stavu. Ve Staré Vsi projíždíme okolo známé chaty Orientka s lanovým centrem a začínáme stoupat lesní asfaltovou cestou po cyklotrase č.6077 na Mravencovku. Za polovinou cesty míjíme odbočku na nedalekou rozhlednu v Nové Vsi. 



Na Mravencovce (893 m. n. m.), rozcestí turistických značek, pokračujeme doleva. Šotolinová cesta vede dále do kopce, místy s výhledy na Malý kotel.
Před Alfrédkou se povrch zhoršuje a my na ní dojíždíme po nezpevněné lesní cestě. Na rozcestí u bývalé chaty Alfrédka je sice stánek, ale ten je spíše otevřený jen v zimě. 

Po vrstevnicové šotolinové cestě přijíždíme pod Zelené kameny, odkud již prudce sjíždíme k rozcestí Žlutý potok. Zde odbočujeme doprava, kde následuje krátký, ale velmi prudký výjezd (14-18 %). Po kamení, kořenech a pěšině přijíždíme na novější šotolinovou cestu, po které jsme za chvíli na sedlu Skřítek


Kousek se svezeme po silnici a pak po lesní asfaltové cestě sjíždíme k horské chatě Rabštejn. Od chaty se ještě vydávám k nedalekým Rabštejnským skalám, kde kdysi stál hrad. Povrch je více a více kamenitý a tak ještě kousek kolo vytlačím a pak již pokračuji pěšky. Nejdříve kolem skály, která je hojně využívána horolezci a pak již ke skále, v jejíž puklině je umístěn žebřík. 

Délka a úhel sklonu žebříku může odradit nejednoho návštěvníka. Nahoře se ale nachází asi nejlepší skalní vyhlídka v podhůří Hrubého Jeseníku. Odsud lze spatřit nejen hlavní hřeben pohoří, ale také téměř celou Hraběšickou hornatinu a Nízký Jeseník na straně opačné. Pod sebou pak můžete spatřit "Přední skály" a louku s horskou chatou. 

Další naše cesta vedla zpátky do Rýmařova, a již za mírného deště na nádraží do Valšova, kde se rozpršelo úplně, ale jsme již byli pod střechou.
Video:

Trasa: 
www.strava.com/activities/314899626





Foto 360 ° - panoramatické fotky





Foto:













Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .