Přeskočit na hlavní obsah

VKJ 15 - Z RÝMAŘOVA NA ALFRÉDKU, PŘES SKŘÍTEK NA RABŠTEJN A DO VALŠOVA

V sobotu vyrážím opět s Petrem Mazúrem za dalšími vrcholy letošní Vrchařské koruny Jesenicka, tentokrát na jižní stranu Jeseníků. Dostat se na tuto stranu Jeseníku je docela problém, pokud nejedete autem. Cyklobus jezdí jen o prázdninách a vlak bere kola jen do Bruntálu. Dál do Rýmařova pokračuje již jen jeden vagón. Naštěstí žádný kočárek vlak nevezl a tak s přimhouřením oka se do vlaku vezli čtyři kola.



V Rýmařově projíždíme přes pěkné náměstí a za chvíli jsme v Janovicích, kde vjíždíme do zahrady renesančního zámku, bohužel ne v nejlepším stavu. Ve Staré Vsi projíždíme okolo známé chaty Orientka s lanovým centrem a začínáme stoupat lesní asfaltovou cestou po cyklotrase č.6077 na Mravencovku. Za polovinou cesty míjíme odbočku na nedalekou rozhlednu v Nové Vsi. 



Na Mravencovce (893 m. n. m.), rozcestí turistických značek, pokračujeme doleva. Šotolinová cesta vede dále do kopce, místy s výhledy na Malý kotel.
Před Alfrédkou se povrch zhoršuje a my na ní dojíždíme po nezpevněné lesní cestě. Na rozcestí u bývalé chaty Alfrédka je sice stánek, ale ten je spíše otevřený jen v zimě. 

Po vrstevnicové šotolinové cestě přijíždíme pod Zelené kameny, odkud již prudce sjíždíme k rozcestí Žlutý potok. Zde odbočujeme doprava, kde následuje krátký, ale velmi prudký výjezd (14-18 %). Po kamení, kořenech a pěšině přijíždíme na novější šotolinovou cestu, po které jsme za chvíli na sedlu Skřítek


Kousek se svezeme po silnici a pak po lesní asfaltové cestě sjíždíme k horské chatě Rabštejn. Od chaty se ještě vydávám k nedalekým Rabštejnským skalám, kde kdysi stál hrad. Povrch je více a více kamenitý a tak ještě kousek kolo vytlačím a pak již pokračuji pěšky. Nejdříve kolem skály, která je hojně využívána horolezci a pak již ke skále, v jejíž puklině je umístěn žebřík. 

Délka a úhel sklonu žebříku může odradit nejednoho návštěvníka. Nahoře se ale nachází asi nejlepší skalní vyhlídka v podhůří Hrubého Jeseníku. Odsud lze spatřit nejen hlavní hřeben pohoří, ale také téměř celou Hraběšickou hornatinu a Nízký Jeseník na straně opačné. Pod sebou pak můžete spatřit "Přední skály" a louku s horskou chatou. 

Další naše cesta vedla zpátky do Rýmařova, a již za mírného deště na nádraží do Valšova, kde se rozpršelo úplně, ale jsme již byli pod střechou.
Video:

Trasa: 
www.strava.com/activities/314899626





Foto 360 ° - panoramatické fotky





Foto:













Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Když se snažíme dosáhnout svých sportovních cílů, chceme se cítit odměněni za své úsilí. Odznaky Garmin Connect přinášejí rychlý a snadný způsob, jak sledovat svůj pokrok, získávat body a uznání za své aktivity. Díky bodům můžete soutěžit se svými známými, stoupat v žebříčku a dosahovat vyšších úrovní. Čím více aktivit dokončíte, tím více bodů získáte.  Úrovně odznaků se pohybují od 1 do 10.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE, ODPOJUJE SE BLUETOOTH, HODINKY NEJDOU SPÁROVAT

Jedním z největších problému Garmin je, že doplácí na to, že každý výrobce telefonu, někdy i model má jiné nastavení. Např. některé nastavení automaticky uspávají Connect (a jiné aplikace) a tím pak vaše zařízení, např. hodinky nedostávají potřebné informace z telefonu.

ROZDÍLY MEZI: GARMIN FENIX 8 & EPIX 2 PRO & FENIX E. JAKÉ AMOLED HODINKY VYBRAT ?

⌚ Hlavní vlajkovou lodí Garmin je nyní Fenix 8 Amoled, který postupně více a více poráží verze s MIP ( transflektivním)  displejem. Fenix 8 Amoled, není nejlevnější, přesto si najde mnoho příznivců. Pro ty, kteří hledají jinou variantu s Amoled displejem, se pokusím přijít s menším srovnáním.