Přeskočit na hlavní obsah

Z JESENÍKU PŘES ZLATÝ CHLUM, ČERTOVY KAMENY, REJVÍZ, KARLOVICE DO KRNOVA

Využívám krásného sobotního počasí a mířím ráno vlakem do Jeseníku. Na nádraží my sice lístek moc nechtěli prodat kvůli výluce, ale po mé informaci, že u spěšných vlaků bude k dispozici náklaďák pro převoz kol apod. mi ho nakonec prodají.
Cesta proběhla bez problémů a před devátou vystupuji na nádraží v Jeseníku. Nejdříve stoupám 3 km ke zdejším lázním, odkud pokračuji přes areál s venkovními vodními procedurami, tzv. Balneopark k nejdominantnější zdejší sochařské kompozici Bráně. "Brána" se nachází na jižním svahu a je součástí "Cesty života", která je tvořena jedenácti kamennými objekty.
Od "Brány" se mi naskýtá nádherný pohled přes Jeseník na Jesenické kopce. Na jednom okraji spatřuji Zlatý Chlum a na druhé straně zase Praděd.

Cestou zpátky do města se na chvíli zastavuji na pěší zóně a užívám si zdejšího prostředí. Následně pokračuji přes centrum, odkud pokračuji již pěkně do kopce. Za rozcestím "Pod Čertovými kameny" odbočuji ze silnice a po nezpevněné cestě mířím dále vzhůru. Cesta vede lesem, na jednom místě se mi ale otevírá i pěkný pohled na polskou nížinu, kde lze dohlédnout k jezeru Nyskie. Místy je cesta více kamenitá a to hlavně na samém konci výjezdu, kdy i sklon kopce se více zvedne.


Kamenná rozhledna Zlatý Chlum (875 m.) měří 26 metrů a nabízí krásné pohledy. Od jihu na celé pásmo Hrubého Jeseníku od Pradědu až k Šeráku. Město Jeseník, za kterým lze spatřit vrcholky Kralického Sněžníku, dále obce Česká Ves, Písečná. Za nimi pak mezi vrcholky hor Otmuchovské jezero a na severovýchodě polskou nížinu. U rozhledny se lze i občerstvit.
Další moje cesta vede zpátky k rozcestí, kde jsem opustil silnici a asi kilometr po ní stoupám k restauraci Čertovy kameny (694 m.). Již pěšky pokračuji kousek ke skalnímu útvaru Čertovy kameny (německy Harichstein), který je spjat s prastarou pověstí. Výstup na vrcholek je zajištěn řetězy, z plošiny na vrcholku je pěkný pohled na severní stranu do údolí říčky Bělé, táhnoucí se od Jeseníku do Mikulovic a dále do polských rovin.
Po vrstevnicové, již nezpevněné cestě vede moje cesta k rozcestí "Prameny Javorové", kde odbočuji doprava a již po asfaltové lesní cestě stoupám na Rejvíz. Na konci obce ještě zajíždím k chatě Orlí vrch, s restaurací, hřištěm, ale i Eko-farmou.

Po cyklotrase č.55 klesám po lesní asfaltové silnici naučnou stezkou údolím Lapků z Drakova přes bývalou osadu Drakov do Mnichova u Vrbna p.P..
Po cyklotrase č.6070, která vede po severním okraji Vrbna p.P. pokračuji po nezpevněné cestě do Karlovic.
Na jejím konci u Schaumannova dvora odbočuji do lesa, kde mě čeká po lesní asfaltové silnici poslední dnešní stoupání. Za boudou ještě odbočuji mimo cestu a o chvíli jsem na posledním dnešním vrcholu tzv "Mořském oku" u Karlovic. Za rozcestím u "kamenné boudy", mě pak už čeká jen sjezd kolem zámku v Hošťálkovech a po cyklotrase č.55 dojezd do Krnova.
Trasa:

Trasa:

Foto 360 ° - panoramatické fotky
Lázně Jeseník

Cesta na Zlatý Chlum

Rozhledna Zlatý Chlum

Pohled z rozhledny Zlatý Chlum

Pohled z Čertových kamenů

U "Mořského oka" nad Karlovicemi

Foto:












Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

ITALSKÉ DOLOMITY - 3 DEN: Lanovkou na Punta Rocca (3265 m), Punta Serauta (muzeum bojů o její ledovce v 1. světové válce)

↝ Třetí den jsme si trochu odpočinuli. Využili jsme pěkného počasí a vyjeli lanovkou na hřeben Marmolady  Punta Rocca (3265 m). Panoramatická terasa nám nabídla nádherný 360° vyhled. Na mezistanici  Serauta (2950 m), jsme navštívili muzeum bojů za 1. světové války.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.