Přeskočit na hlavní obsah

VKJ 15 - KOLEM SLEZSKÉ HARTY NA VELKÝ ROUDNÝ A PŘES UHLÍŘSKÝ VRCH ZPĚT DO KRNOVA

Na další z vrcholů letošní Vrchařské koruny Jesenicka mířím přímo z Krnova přes Horní Benešov do Leskovce n.M., kde zajíždím přímo k v.n. Slezská Harta. Nejprve po jejím břehu a poté v její blízkosti pokračuji až na její hráz, kde mě již čeká kamarád z Opavy Petr Mazur, s kterým pak absolvuji zbytek dnešní cesty.

Po silnicích III. třídy vede naše cesta do Roudna, odkud stoupáme na Velký Roudný. Od parkoviště vede trasa již po nezpevněné cestě, vlastně po trávě :). Nejhorší je pak právě trasa po trávě, kdy procento stoupání začíná na 9% a stále stoupá. V druhé polovině pak překračuje 20 % a končí u 26 % :). To se prostě nedalo vyjet a tak musíme pěšky.

Dřevěná rozhledna na Velkém Roudném byla postavena v roce 2007, je vysoká 20 m. a leží ve výšce 780 m. Z rozhledny je výhled na hřeben Hrubého Jeseníku, na Nízký Jeseník, Krnovsko, Opavsko, Beskydy a Oderské vrchy.



Z rozhledny pokračujeme po silnici přes Volárnu, Novou Pláň, kde opouštíme prostředí Slezské Harty, do Valšova. Zde si dáváme malou občerstvovací zastávku a pomalu stoupáme po vedlejší silnici přes Moravskoslezský Kočov, za kterým lipovou alejí stoupáme na dnešní druhý vrchol.

Křížová cesta na Uhlířský vrch (672 m.) je 500 m. dlouhá a na jejím konci stojí poutní kostel zasvěcený Panně Marii Pomocné.
Přes Bruntál pak dojíždím zpátky do Krnova, Petra čeká ještě cesta až do Opavy.


Fotogalerie: https://photos.app.goo.gl/...

Trasa:


Video:


360° foto - Panoramatické foto
Slezská Harta u Leskovce n.M.



Rozhledna na Velkém Roudném



Pohled z rozhledny na velkém Roudném



Foto:












Komentáře

  1. No, kamarád 🤔. Bolševický troll to je, ale Boží mlýny pořád melou. Sorry Peťo musel jsem

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .