Přeskočit na hlavní obsah

NAUČNOU STEZKOU BÍLÁ OPAVA A NA PRADĚD

První říjnový víkend jsme vyjeli autem do Karlové Studánky, kde jsme zaparkovali na neplaceném parkovišti přímo u začátku naučné stezky. Z parkoviště jsme se vydali pěšky po naučné stezce, údolím Bílé Opavy. Stezka je značena jako modrá a žlutá turistická cesta. Na sedmi informačních tabulích zde nabízí i základní informace o přírodě a zajímavostech této jedinečné rezervace.



Pohled na údolí Bílé Opavy, včetně doporučení (parkování, náročnost,...) najdete pod tímto odkazem: www.petruvblog.cz/2020/05/jarni-bila-opava-na-praded.html

Bílá Opava pramení v sedle mezi Petrovými kameny a Pradědem v nadmořské výšce 1 280 m. Postupně se spojuje se Střední a Černou Opavou. Údolí se svým kaňonovitým charakterem je atraktivní, po modré tur. značce zvládnou trasu i větší děti.

Na rozcestí turistických tras se vydáváme po žluté, náročnější turistické trase, která vede přímo po březích Bílé Opavy, kde se vyskytuje řada skalních stupňů a vodních kaskád. 

Žlutá turistická trasa údolím Bílé Opavy měří asi šest kilometrů a lemují ji peřeje, kaskády a vodopády. Turisté musí zdolat několik žebříků, mostků a přechodů prudkých svahů. V horním úseku panují poměrně extrémní podmínky, ani v létě tam teplota nepřesáhne deset stupňů. Zdroj

U vodopádů Bílé Opavy vede cesta trochu výše, takže pokud bude chtít někdo zajít až pod vodopády musí k nim sejít po strmém břehu. Vodopády měří 8 m. a skládají se ze dvou stupňů. 

Kousek za vodopády se pak opět schází žlutá a modrá turistická tras. Na rozcestí pod Ovčárnou žlutá tur. trasa vede právě k Ovčárně, my však pokračujeme po modré tur. trase k chatě Barborka. Od parkoviště je to zde asi 5,30 km s převýšením cca 460 m. 

Dále pokračujeme již po asfaltové cestě až na vrchol Praděd (1491 m.). Na Pradědu mi ukazovala GPSka 7,8 km.

Po krátké přestávce pak pokračujeme dolů na Barborku, opět po modré a žluté turistické trase. 

Od rozcestí ale už nejdeme po těžší žluté tur. trase, ale po méně náročné modré tur. trase až dolů na parkoviště.

Info:
Vzdálenost: 16,6 km
Čas pohybu: 3:05 hod.
Nastoupáno: 652 m.
Prům. rychlost 5,4 km/hod.

Fotogalerie: https://goo.gl/photos/...

Mapa: https://www.gpsies.com/...











Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.