Přeskočit na hlavní obsah

JARNÍ BÍLÁ OPAVA A NA PRADĚD

Po podzimní a zimní cestě nejkrásnějším údolím Jeseníků, kde protéká horská říčka Bílá Opava, jsem se na jarní výšlap těšil, protože v této době je díky tání sněhu nejvíce vody a říčka se tak mění v bouřlivou bystřinu.

PARKOVÁNÍ, PŘÍJEZD
Návštěvníci, kteří přijedou do Karlovy Studánky autem, mají možnost nechat ho zaparkované u hotelu Hubertus nebo nebo na parkovišti u hlavní cesty při vstupu na lesní cestu do údolí Bílé Opavy, to je však velmi malé a tak lidé parkují i podél cesty. Pro ty, kteří přijedou autobusem, je u hotelu také autobusová zastávka.

KDY SE ZDE VYDAT
Stezka je turistům zpřístupněna od jara do podzimu. V zimě se kvůli sněhu a ledu průchod nedoporučuje.

Nejkrásnější je výlet údolím Bílé Opavy právě z jara, kdy z prudkých svahů stékají spousty drobných potůčků a říčka se mění v bouřlivou bystřinu.


O víkendu návštěvu moc nedoporučuji, protože touto stezkou prochází velké množství lidí, takže jednak není kde zaparkovat a taky není času na focení. Pro zajímavost, v roce 2019 prošlo touto stezkou 182 000 návštěvníků což znamená nárůst za celé desetileté sledování o 55 %


NÁROČNOST
Stezka není vhodná pro malé děti a vyžaduje zvýšenou opatrnost, např. kluzké balvany, skály, žebříky nebo popadané stromy. Také se nedoporučuje v zimě, ale pokud není zrovna stezka zledovatělá a pod sněhem a máte dobrou neklouzavou obuv dá se po modré trase projít.


NAUČNÁ STEZKA BÍLÁ OPAVA
Údolím Bílé Opavy vás provede na 6 kilometrech modrá a žlutá turistická trasa.  Obě mají začátek je v lázeňském městě Karlova Studánka u hotelu Hubertus, kde je také větší parkoviště a zastávka autobusu. 


Na trase najdete 13 informačních cedulí, které podávají zajímavé informace o aktuálním místě. Obě turistické stezky překonávají převýšení asi 500 metrů.

zastavení
název zastavení
1
Vítejte na NS Bílá Opava
2
Vstupte do údolí
3
Lidé na Bílé Opavě
4
Zkrocení Bílé Opavy
5
Cesty vody
6
Vzhůru na vodopády
7
Proč se v tomto lese neuklízí?
8
V polštářích z mechu
9
Ve vodopádech
10
Proč jsou smrky v Jeseníkách jiné?
11
Tady hospodaří Ing. Kůrovec
12
Pod prameny Bílé Opavy
13
Les po vichřici





















Dřevěné mosty, lávky a schodiště umožňují průchod údolím tak, aby břehy bystřiny okolí vodopádů a celá příroda rezervace byla co nejméně poškozována. 

V údolí Bílé Opavy také najdete chráněné jedinečné přírodní úkazy – vodopády, staleté smrkové pralesy, vzácné živočichy, rostliny a jejich společenstva. Území Bílé Opavy bylo již v roce 1963 vyhlášeno za samostatnou státní přírodní rezervaci.

Až půjdete údolím Bílé Opavy na chatu Barborku nebo Ovčárnu, dávejte dobrý pozor, jak se příroda kolem vás s nadmořskou výškou mění. Dole v údolí by přirozeně rostly bukové lesy. Původní jedlové a klenové bučiny však byly v těchto částech Hrubého Jeseníku v minulosti vykáceny a nahrazeny smrkovými monokulturami. Výše v údolí ještě můžeme vidět přirozené horské smrčiny s jesenickým smrkem, které se v této rezervaci zachovaly v původní pralesovité formě.


PO STOPÁCH STEZKY

Cesty, schody, lávky a mostky jsou pro vaši bezpečnost každoročně opravovány a přizpůsobovány měnícímu se toku říčky Bílé Opavy. Proto také nebuďte překvapeni, že zmizela vaše oblíbená lávka, nebo říčka vede trochu jinudy.

První cca 2 kilometry vedou po nenáročné lesní cestě....

 ....až na rozcestí "U Paloučku", kde stezky rozdělují.

Méně náročná modrá turistická trasa vede ještě necelé 4 kilometry na Barborku, kde se také dere na povrch mezi travami a bylinami horských luk, pod nejvyšší jesenickou horou Praděd, říčka Bílá Opava v nadmořské výšce 1280 m.. Také zde je ale občas potřeba překlenout schody, můstky či spadlé stromy.



Nahoře nad Barborkou uvidíte přirozenou parkovitou hranici lesa, která je v Hrubém Jeseníku průměrně 1300 m. Drsné klima zde již neumožňuje růst stromům. Stromy se zmenšují, vlivem mrazu, sněhu a větru se deformují, les řídne, až nakonec ustoupí odolnějším travám a nízkým rostlinám. Vcházíte do světa horských luk.

Žlutá turistická trasa je zřejmě nejnáročnější a nejkrásnější trasa v Jeseníkách.

Na 2 kilometrech čekejte opravdu nejnáročnější, ale také nejkrásnější terén v Jeseníkách, ve kterém budete muset překonávat nejrůznější překážky ve formě kmenů, kluzkých skal, balvanů, chodníků a dřevěných žebříků a lávek vedoucích přes Bílou Opavu. Proto je dobré mít sebou dobrou neklouzavou obuv.




V divočině v údolí Bílé Opavy máte jedinečnou možnost si místy doslova osahat opravdovou, civilizací nedotčenou, horskou bystřinu s vodopády a hlubokými mechovými tůněmi plnými života.

Koryto řeky se na mnoha místech každoročně mění, balvany se v korytě přesouvají, řítí se skalní bloky, na strmých svazích dochází na více místech každoročně ke svahovým sesuvům. Jsou to všechno přirozené pochody.

Ke konci na nejhořejším úseku má Bílá Opava nejprudší spád, proto je zde také největší převýšení a počet žebříků.

Atraktivní podoba říčního koryta i okolních srázů je výsledkem velkého spádu a charakteru hornin, kterými si voda razí cestu.

V horní části najdete největší vodopád Bílé Opavy, kterým je Velký vodopád. Je vysoký 7,9 m. Bystřina tímto vodopádem a navazujícími peřejemi překonává na úseku 40 m. výškový rozdíl 16,4 m.

Díky prudkému spádu se zde nacházejí další četné vodopády, kaskády a peřeje.

Na rozcestí "Nad vodopády Bílé Opavy" se opět spojuje s modrou turistickou trasou....

...aby se po kilometru u rozcestí "Pod Ovčárnou" opět odpojila a dokončila svoji trasu po cca 6 kilometrech na Ovčárně. Můžete ale také pokračovat po modré na Barborku.


A protože nám počasí přálo pokračovali jsme až na Praděd, na který se dá dojít kromě zimy jen po silnici, protože okolí patří do chráněného území.






A jak jsme šli nahoru na Ovčárnu po žluté, zpátky jsme to vzali tentokrát od chaty Barborka po modré turistické trase.




INFO
Vzdálenost: 19 km (GPS mi ukázala 22 km, ale v údolí není dobrý signál)
Celkový čas : 6:25 hodin
Čas pohybu: 4:21 hodin 
Nastoupáno: 730 m.

FOTOGALERIE
- https://photos.app.goo.gl/... (celé album)






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.