Přeskočit na hlavní obsah

KYJOVSKEM NA KOLE

 🍷 V půli července jsme s Yvett a Ajfelem vydali opět po roce na jižní Moravu. Prvním naším cílem bylo Kyjovsko s Bukovickým mlýnem, rozhlednou Soudek, Jarohněvickým rybníkem, areálem Kamenné brány, zámky Milotice, Bzenec a rozhlednou Súsedská.

Jižní Morava 2023
1) KYJOVSKO ⤵

1) KYJOVSKO ⤵
Z Kyjova jsme nejdříve vystoupali k areálu větrného mlýna holandského typu u obce Bukovany. Ten je zdaleka viditelnou dominantou v okolí.
Celý areál je vystavěný v tradičním stylu moravského Slovácka.
Vedle mlýna se nachází o délce 650 metrů cesta českých panovníků, která dává návštěvníkům možnost poznat historii naší země. Cesta je tvořena 78 pískovcovými sochami, jejíž piedestaly nesou jména panovníků a informaci o období, kdy vládli. Brána slouží také jako rozhledna.
Cesta začíná praotcem Čechem a končí Karlem I.
Od obce Bukovany vedla cesta nahoru a dolů až k rozhledně Soudek.
Rozhledna Soudek, leží na Mutěnické vinařské stezce, mezi vinicemi ve výšce 252 m.
Místo je oblíbeným místem díky své malebné krajině tzv. Moravského Toskánska.
Prakticky již po rovině projíždíme kolem Jarohněvického rybníka, nedaleko města Dubňany. Někde pod jeho hladinou se nachází zatopené šachty, pozůstatky po hornické činnosti v této oblasti.
Rybník objíždíme po cyklostezce Mutěnka.
U cyklostezky se nachází areál Kamenné brány, který vznikl v roce 2015-2016. Komplex je sestaven v systému posvátné geometrie. Její uspořádání, tvar a vzdálenosti jsou převzaty z prastarých, dochovaných staveb a návodů z konce pravěku až do dnešní doby.
Po chvíli opouštíme cyklostezku a pokračujeme do obce Milotice, kde se na chvíli zastavujeme v pohostinství Pohoda.
Na kraji Milotic zajíždíme k zámku Milotice, nazývaný perla jihovýchodní Moravy. Zachovaný komplex barokních staveb a zahradní architektury nechal v letech 1719–1743 vybudovat Karel Antonín Serényi.
Přes obec Vacenovice pokračujeme směr Bzenec.
Z Bzence vyjíždíme ke kapli sv. Floriána a Šebestiána.
V pojízdném vinném baru Široko Daleko, přímo na vrcholu viniční tratě Pod Starým hradem si děláme krátkou zastávku na ochutnávku místních vín.
Pohled zpátky na Bzenec.
Zpátky v Bzenci se zastavujeme u zámku Bzenec. Dnešní podoba zámku je již třetí v jeho historii. Původně zde stávala tvrz, která po zániku bzeneckého hradu měla šlechtě vytvořit důstojné panské obydlí. Od roku 2002 je majetkem obce, který se snaží zámek renovovat po "řádění" posledního majitele.
Poslední dnešní stoupání z obce Žádovice k rozhledně Súsedská (pohled zpátky).
Nejdříve ve stoupaní k rozhledně míjíme vyhlídku Žádovice.
Na vrcholu stoupání jsme u rozhledny Súsedská. Ta leží na patě "společného" kopce tří obcí s výškovou kótou 310 m. A právě v těsné blízkosti tohoto vrcholu se rozhledna nachází. Je zpracována ze soudobých konstrukčních materiálů – betonu a oceli, má výšku 21 m a celkově 99 schodů.
Účastníci našeho výletu na jižní Moravu :)
Vedle rozhledny se nachází další vyhlídkové místo.
Cestu po Kyjovsku jsme ukončili, v místě našeho startu, v Kyjově.
INFO
Vzdálenost: 81 Km
Nastoupané metry: 945 m.
VIDEO SHORTS

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .