Přeskočit na hlavní obsah

1/4 MAĎARSKO: HRAD VISEGRÁD

První den našeho pobytu s přáteli v Maďarsku, patřil příjezdu do místa našeho ubytování, města Visegrád. Odpoledne jsme pak navštívili Visegrádskou pevnost. Obec se nachází naproti přes Dunaj městu Nagymaros a 35 km severně od Budapešti. 
ITINERÁŘ
1) ➥ Hrad Visegrád

➥ 1) HRAD VISEGRÁD

Po příjezdu do Visegrádu jsme se ubytovali v apartmánu hotelového komplexu Honti (info na mapách Google).

Po ubytování jsme nejdříve zamířili na oběd do restaurace Schachtel Étterem (info na mapách Google).

Na delší výlet po obědě nemáme dost času, ale přímo zde ve Visegrádu jsou zbytky opevnění, zdvihající se nad řekou Dunaj, ve které sídlili maďarští králové.

K hradu vede modrá turistická trasa, na které se nachází křížová cesta od sochaře - restaurátora Ernő Szakála.


Po čtvrté hodině přicházíme k hradu Visegrád, u které je také parkoviště s autobusovou zastávkou.
Za vstup do hradu platíme vstupné 1 700 Ft., což je pouhých 121 Kč.

Hrad Visegrád je jedním z nejvýznamnějších míst historie Maďarska i celé střední Evropy. Už za Římanů to byl významný bod (severní hranice impéria), a také zde sídlili uherští (maďarští) králové. A to až do ovládnutí dolních Uher Turky, kdy se po opakovaném dobývání v letech 1529 a 1544 hrad proměnil v ruiny.

V roce 1335 se město stalo místem legendárního setkání králů, kdy český král Jan Lucemburský, uherský král Karel I. Robert a polský král Kazimír III. Veliký uzavřeli protihabsburské spojenectví.
V roce 1991 na tuto událost navázalo založení skupiny Visegradské čtyřky.

Zlatý věk zažíval Visegrád v 15. století, kdy byl sídlem krále Matyáše. Kromě mohutného opevnění, měl kolem 350 místností a říkalo se, že se mu v Evropě žádný jiný hrad nevyrovná. Visegrád tak byl i hlavním městem i diplomatickým centrem celého Maďarska. (Foto z muzea uvnitř hradu).

Vnitřní expozice byli zrekonstruovány do dřívější podoby.

Při pohledu na mohutnost stavby lze jen těžko uvěřit, že byla kdysi celá takřka do posledního kamene zničená. Stopy po ní i po královském paláci se archeologům podařilo objevit až na počátku 20. století. Od roku 1934 se začal hrad postupně vykopávat a rekonstruovat.

Hlavním bodem zájmu je dnes Hradní vrch s pevností a palácem, ze kterého jsou výhledy na údolí řeky Dunaj i protější město Nagymaros.

Nejdříve sestupujeme pod hrad, k místu s nádherným výhledem na Dunaj a okolí.


Pokud se nám od Dunaje nezdál hrad tak rozlehlý, tak uvnitř jsme překvapeni a nadšeni tímto místem.




Také z hradu jsou pěkné výhledy do okolí.


Zpátky procházíme přes Šalamounovu věž (Dolní hrad). Tato šestihranná budova kdysi kontrolovala dopravu po řece a v současnosti je v ní muzeum.

Na večeři se stavujeme ještě do bistra Schatzi Sváb (info mapy Google).

FOTOGALERIE
- Fotky Google
- Zonerama


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .