Přeskočit na hlavní obsah

PODZIMNÍ VYJÍŽĎKA NA SLEZSKOU HARTU

V letošním říjnu je daleko lepší počasí pro podzimní výlety na kole než v loňském roce a proto se s přáteli vydáváme k přehradě Slezská Harta.

Z Krnova vede ke Slezské Hartě cyklotrasa č.503 a tak se po ní vydáváme nejdříve po vedlejší silnici do Zátoru, odkud začínáme stoupat lesní cestou na Leskovec nad Moravicí. Cesta vede většinou po dobře sjízdné starší asfaltové cestě. Nejhorší je úsek v první části, kdy od podjezdu železniční tratě ke ke křižovatce nad Miloticemi nad Opavou vede po kamenité, za mokra obtížněji sjízdnější trati.
Chvíli po překřížení silnice Horní Benešov - Bruntál odbočujeme z cyklotrasy č.503 na cyklotrasu č.6160 po které přijíždíme do Razové, odkud po cyklotrase č.6162 pokračujeme podél v.n.Slezská Harta. Nejdříve ale ještě zajíždíme k přírodní památce Razovské tufity.

V tomto opuštěném, bývalém lomu jsou vidět vrstvy tufitů (žhavých úlomků hornin, které byly vyvrženy při erupci sopky Velký Roudný, napadaly do vody a ztuhly). Těžba v tomto místě probíhala již od středověku a hornina se zpracovávala na různé výrobky, např. schody, mosty, sloupy, podstavce,... (Více....)

Vápenec se v této lokalitě těžil zřejmě po staletí a používal se jak pro stavební účely, tak i k bělení prádla. Vápenec sloužil také pro železnou huť v Roudnu.

Kousek od tohoto místa se v r. 1998 natáčel historický velkofilm Johanka z Arku slavným režisérem Lucem Bessonem, dnes je toto místo na břehu Slezské Harty již zalesněné.

Od Tufitů pokračujeme převážně po nezpevněné, ale dobře sjízdné cyklotrase č.6162. 

Projíždíme kolem místního polního letiště a po chvíli co najedeme na zpevněnou cestu jsme nedaleko kamenné pece, která se sice nachází pár metrů od trasy, ale ukrytá pod stromy. 

Pec pochází z roku 1912, má kruhový půdorys a je cca 4 metry vysoká. Sloužila k pálení vápence - ten se kladl na rošt, pod kterým se topilo. Vypálené vápno sloužilo jak pro stavby, tak pro bělení prádla

V roce 2001 byla pec opravena Klubem Za starý Bruntál a znovu zpřístupněna veřejnosti. V současné době patří pec mezi technické památky. (Více...)

Další naše cesta kopíruje vodní nádrž po zpevněné i nezpevněné cestě až do Leskovce nad Moravicí.

Do Leskovce n.M. přijíždíme kolem kostela sv.Vavřince, kde se zastavujeme na kraji zátoky. Zde se kromě přístaviště a půjčovny lodiček nachází také restaurace U kormidla, kde si dáváme malou občerstvovací zastávku.

Slezská Harta je údolní nádrž na řece Moravici. Vodní plocha tvarem připomíná čínského draka a je členěna četnými zátokami. Podle rozlohy je devátá největší v České republice. Napouštění nádrže začalo počátkem roku 1996, ale kvůli katastrofickým povodním byla nádrž předčasně plná již v roce 1997. Součástí vodního díla je i malá vodní elektrárna, která se nachází na jihovýchodní straně.
Nádrž je určena jak pro koupání, ale i vyjížďky na loďkách, rybaření, jachting a windsurfing.


Z Leskovce n.M. se vracíme zpátky opět po cyklotrase č.503 zpátky do Krnova

INFO:
Vzdálenost: 73,6 km
Nastoupané metry: 632 m.


ODKAZY:
- www.slezskaharta.eu

MAPA:
www.cykloserver.cz/...
- www.relive.cc/...



360° FOTO


FOTO







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .