Přeskočit na hlavní obsah

CESTA PO RAKOUSKÝCH KOPCÍCH 2017 - 3/3: Z BRUCKU PO GROSSGLOCKNERSTRASSE A NA EDELSWEISSSPITZE

Na závěr našeho pobytu si necháváme vysokohorskou silnici Grossglocknerstrasse, odkud to máme nahoru až na Edelsweitssspitze 30 km. Původně jsme chtěli zůstat déle, ale počasí tu tento rok na konci června nepřeje. Předpovědní modely tu ukazují skoro samé přeháňky.
ITINERÁŘ
1. Den: Taxenbach - parkplatz Goldwaschen 
2. Den: Mittersill - Krimml - Gerlospass - přehrada D.S. - Königsleiten a zpět
3. DEN: Z BRUCKU PO GROSSGLOCKNERSTRASSE A EDELWEISSSHUTTE ⤵


3. DEN: Z BRUCKU PO GROSSGLOCKNERSTRASSE A EDELWEISSSHUTTE

Z Bruck am Grossglocknerstrasse se vydáváme vzhůru dnešní výzvě v osm hodin.
Ze začátku cesta utíká rychle, využívám i cyklostezku vedle silnice, která je ještě v místech kdy silnice vede skoro po rovině.
Za obcí Fusch am Grossglockner se cesta od 10 km zvedne s 10% sklonem až k mýtné bráně.
Přijíždím zde v devět hodin a jak se dozvídám pozdě k tomu abych si mohl změřit čas po"Glocknerkönig-Strecke" od mýtné brány Ferleiten až před parkoviště Fuscher Törl na vrcholu Grossglocknerstrasse. To lze jen před 9:00 a po 15:00 hodině.
Cesta hned od začátku má přes 10% a už vím, že dá dnes pořádně zabrat
Vítr dnes nepřeje a fouká převážně proti. Vrcholy kopců jsou sice převážně pod mraky, ale i tak výhledy stojí zato
Kromě větru je počasí dnes dobré, ale k přibývající výšce teplota klesá pod 10°C. Vítr začíná sílit a na ty moje vysoké ráfky to není moc dobré :)
Vrchol stoupání už mám před sebou, ale vím, že to bude zhruba ještě kilometr
Před vrcholem se ještě zdržím focení u spodní restaurace pod vrcholem
Na vrchol silnice u parkoviště Fuscher Törl přijíždím před jedenáctou hodinou
Po osmi rocích jsem si tak zopakoval tento výjezd (tenkrát to bylo na trekovém kole na začátku září)
Výhledy jsou odsud fantastické
Po focení mířím kousek níže na parkoviště, odkud mě čeká ještě 1,5 km stoupání po dlážděných kostkách s 11% stoupáním na Edelweissspitze (2571 m.)
Na vrcholu v restauraci Edelweisshutte si dáváme oběd a po jedné hodině začínáme klesat zpět do Brucku. Bohužel nahoře se vítr docela hodně opírá do mých vysokých kol a tak musím pomalu, více to rozjedu až v dolní polovině sjezdu.
Kolem druhé jsme v Brucku, kde mi teplota ukazuje 29°C, což je velký rozdíl oproti vrcholu.
INFO
Vzdálenost: 61,2 km
Nastoupáno: 1748 m.
FOTO

VIDEO
MAPA
FOTO
















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .