Přeskočit na hlavní obsah

Z JESENÍKU PŘES ČERTOVY KAMENY, LURDSKOU JESKYNI A HORNICKÉ SKÁLY ZPĚT DO KRNOVA (VKJ 2021)

Po delší zdravotní pauze mě přátelé Yvett a a Ajfel (Instagram) vytáhli na vyjížďku za vrcholy Vrchařské koruny Jesenicka (VKJ), kterými jsou - Lurdská jeskyně a Hornické skály.
Po sedmé hodiny sedáme na vlak, kterým přijíždíme po půl deváté do města Jeseník.


Kolem deváté opouštíme Jeseník a začínáme stoupat po cyklotrase 6281 (Za starými osadami) a také po žluté turistické trase.

Na prvních třech kilometrech nás čeká průměrné 8% stoupání k parkovišti u Čertových kamenů. Byli jsme zde turisticky už několikrát, a tak se mi zde nyní moc nechce jít, ale Ajfel se zde vydává a tak ho následujeme.


Z Čertových kamenů je výhled na Jeseník (ale ne tak jak z nedalekého Zlatého Chlumu), Českou Ves a Písečnou.



Ještě chvíli stoupáme a pak už kopírujeme vrstevnici pod vrcholy Bílé skály, Zeleného vrchu a Bleskovce.

Od rozcestí "Prameny Javorník" cca 1,5 km stoupáme do horské osady Rejvíz, kde máme zastávku na občerstvení.

Kousek za Rejvízem přijíždíme po modré a červené turistické trase k rozcestníku, kde červená tur. trasa má odbočku k Lurdské jeskyni, skrývající se v cca 300 metrů vzdálených skalách.

Rejvízská Lurdská jeskyně se nachází v mohutném skalním pásu na úbočí Zámeckého pahorku nad Starým Rejvízem, kde je v jednom z výklenků umístěn obraz Panny Marie s malým oltářním stolem. Místo zmizelo po druhé světové válce, v roce 2006 se ho ale podařilo znovu obnovit.

Od Lurdské jeskyně už pokračujeme po vrstevnici už jen po modré turistické trase k rozcestí "nad Horním Údolím", odkud vede naše stopa po zelené tur. trase k rozcestí "Prameny Opavice. Projíždíme na jedné straně podél lesa a podruhé se nám otevírá pěkný výhled na Horní Údolí s kostelem sv. Jana Křtitele.

Poslední dnešní stoupání nás čeká po zelené, Příčné a červené tur. trase a vede k druhému a poslednímu místu dnešního putování za vrcholy VKJ. 

K Hornickým skalám pod Příčným vrchem musíme opět jít kousek pěšky. Po cestě si vychutnáváme borůvky, kterých je v okolí opravdu hodně. 
Skalní hradba Hornických skal dosahuje celkové délky asi 150 m, z kterých vystupují jakési nadstavby v podobě skalních věžiček. Škoda jen že na vrcholu není prakticky žádný výhled. 

Od Hornických skal nás čeká kilometrové prudší klesání (13%). Povrch cesty se postupně více a více zhoršuje tak, že poslední část už musíme jít pěšky. Vypadá to tu jak by se tu pořádně valila voda. Kameny, haluze, vymleté koleje a taky spadlé stromy.

Dneska máme splněno a můžeme si tak využít sjezd po asfaltové cestě prakticky až domů do Krnova.

SOUHRN
Vzdálenost: 56,5 Km
Nastoupané metry: 645 metrů
Celkový čas: 6:45 hodin
Čistý čas: 3:24 hodin

FOTOGALERIE

TRASA

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.