Přeskočit na hlavní obsah

Z OLOMOUCE DO KRNOVA ZA VRCHOLY VKO

Druhý cyklovýlet za vrcholy Vrchařské koruny Oderska (VKO), který vedl z Olomouce do Krnova byl už o poznání náročnější jak ten první od Ostravy do Krnova a také jsme více využili horské kolo.
Necháváme se vysadit přímo na Svatém Kopečku, který leží na úpatí Hrubého Jeseníku v nadmořské výšce 382 m. a od středu Olomouce je vzdálený 8 km. Patří k nejoblíbenějším výletním i poutním místem v regionu a nabízí také ideální podmínky pro sportovní i rekreační vyžití. 

Na začátku objíždíme nejviditelnější bod Svatého Kopečku, Baziliku Navštívení Panny Marie, která se monumentálně tyčí do krajiny nad Olomoucí. Tento barokní kostel je národní kulturní památkou České republiky.

Vzápětí projíždíme kolem Zoologické zahrady a pokračujeme místními lesy k prvnímu dnešnímu vrcholu VKO k vysílači v Radíkově.

Betonová věž televizního a rozhlasového vysílače byla postavena v letech 1972 - 1979 a zlí jazykové tvrdí, že hlavním účelem vysílače bylo provozování vojenských spojení do vojenského prostoru Libavá. Výška anténního systému činí 62 m. nad zemí.


Za vysílačem se nachází Fort Radíkov (pevnost), což je architektonicky a historicky unikátní pevnostní objekt, který se dochoval v jediném exempláři na území ČR. Pevnost byla součástí Císařsko královské Olomoucké pevnosti (více...). Bohužel je zde zavřeno a přes plot nic nevidíme a proto pokračujeme dále v naší cestě.
Po sjezdu do Hluboček, začínáme pozvolna stoupat podél západní části vojenského Újezdu Libavá (rozloha 235,5 km²). Před Hrubou Vodou projíždíme pod železniční trati Olomouc - Krnov - Opava.


Hrubá Voda je větší vesnice, která je známá svým letoviskem pro odpočinek a rekreaci. Najdete zde např. bobovou dráhu, víceúčelové hřiště, bungee trampolíny, naučnou stezku, v zimě si zde pak můžete na sjezdovce zalyžovat.

Dále šlapeme po cyklotrase č.6108, která vede v blízkosti řeky Bystřice.

Na chvíli zastavujeme u našeho dnešního druhého bod VKO - Dvojitého mostu. Na starším, který je delší, ale užší byl později přistaven kratší a širší železniční most.

Ještě než opustíme údolí Bystřice, naskytne se nám pěkný pohled do okolí

Naše cesta pak pokračuje již více do kopce po nezpevněné cestě směr Libavá, po které se jede celkem dobře až na část těsně před Libavou, kdy do ní sjíždíme po cestě, kde jsou vyjeté dost velké koleje.
Přes Libavou projíždíme opět po asfaltu, ale za ní ji opouštíme a začínáme stoupat vstříc třetímu dnešnímu bodu VKO - bývalému muničnímu skladu.


Nacházíme se v bývalé přísně tajné oblasti, která byla pod správou sovětské armády. V ocelových tubusech, které jsou zapuštěné vodorovně do země a které uzavírali obří mnohatunová vrata zřejmě byly jaderné hlavice pro raketový systém. Na Libavé byl rozmístěn asi nejničivější zbraňový systém, který v historii na našem území byl.

Od muničních skladů se vracíme na hlavní silnici, kde se zastavujeme ve Staré Vodě u pěkného kostela sv. Anny a sv. Jakuba Většího.

Za Budišovem n.B. míříme ke spodní části vodní nádrže Kružberk, části Lobník

Podél západní strany nádrže pak pokračujeme směrem další vodní nádrži Slezská Harta, ale ještě předtím si zajíždíme k zaniklé vsi Herčivald/Lesy, což je dnešní čtvrtý vrchol VKO.

Vracíme se zpátky k přehradě, ale přeci jenom už dál od ni po nezpevněné cestě pokračujeme dále.

Po cca 64 km jsme už více nám známe vodní nádrže Slezská Harta.

V blízkosti nádrže míříme do čtyři kilometry vzdáleného Leskovce n.M.

V Leskovci n.M. si ještě zajíždíme k vodě a také si dáváme něco teplého do žaludku.

Od Slezské Harty pomalu stoupáme po cyklotrase č .503, která vede až do našeho cíle, Krnova. Za překřížením silnice mezi Opavou a Bruntálem pak naopak začínáme klesat

Díku kůrovci už trasa nevede hustým lesem jak kdysi, a tak se nabízejí nové výhledy do okolí. Děláme si poslední fotku a spěcháme domů.

INFO
Vzdálenost: 103,3 Km
Nastoupáno: 1411 m.
Čistý čas: 5:41 hodin
Celkový čas: 8:22 hodin

FOTO

- https://photos.app.goo.gl/HkXx3d69PUnRT7Yf6


MAPA
- https://www.strava.com/activities/3419602065



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.