Přeskočit na hlavní obsah

OD HLUČÍNA DO KRNOVA ZA VRCHOLY VKO

První vyjížďku za vrcholy Vrchařské koruny Oderska (VKO) jsme zvolili cestu přes Kozmické ptačí louky, památník odboje slezského lidu na Ostré hůrce, zámek Raduň, PP Otická sopka a větrný mlýn v Litultovicích.

Z Kozmic se po desáté hodině vydávám s přítelkyní Yvett a kamarádem Ajfelem směrem k Hlučínskému jezeru, ale místo k němu zabočujeme na druhou stranu, kde přijíždíme k místu zvaném Kozmické ptačí louky, které se nacházejí kousek od řeky Opavy.

Lokalita je jedinečná svým umístěním a současný charakter provedených úprav odpovídá historickému stavu před 100 lety, kdy krajina zde byla mnohem více funkční a harmonická.

Kozmické ptačí louky fungují jako “houba": dokáží v krajině účinně zadržet vodu. Pomáhají nejen v období sucha, ale i při jarním tání, deštích a možných záplavách. Mokřady navíc efektivně pomáhají vyrovnávat teplotu v oblasti.


My se zastavujeme u ptačí pozorovatelny, kde díky obnově původní říční krajiny, můžete pěkně vidět tůně a pestré kvetoucí louky, které jsou vyhledávaným domovem hlavně pro ptáky, obojživelníky, bzučící hmyz i chráněné rostliny.

Po první etapě přestavby této oblasti v roce 2014, kdy zde již v pilotní sezóně zahnízdila řada druhů ptáků, přišla na řadu druhá etapa v roce 2017-18. Bylo vytvořeno celkem jedenáct vodních objektů různých hloubek, velikostí a s pozvolným sklonem břehů. Nové tůně využily i ropuchy zelené nebo skokani. Mokřadní plocha dnes dosahuje 52 hektarů

S ohledem na regeneraci stávajících podmáčených ploch chystá společnost třetí etapu, která se od předešlých odlišuje, protože umožní přirozený rozliv vody do luk. Podpoří bohatou mokřadní květenu a otevře širokou potravní nabídku pro bahňáky, kteří svými dlouhými zobáky vypichují potravu z vlhké zeminy.
Více zde...

Z ptačích luk pokračujeme po cestách na Ostrou hůrku.

Na Ostré hůrce se nachází dnešní druhý bod VKO - Památník odboje slezského lidu.

Od památníku je pěkný výhled směrem Dolní Benešov.

Po cestě pokračujeme až do Nových Sedlic, odkud míříme již po nezpěvných komunikacích na Raduň. Raduňský zámek sice není mezi letošními místy VKO, ale takový pěkný zámek si nemůžeme nechat ujít.

Raduňský zámek stojí na místě původní opevněné tvrze snad již z roku 1320. Za Jiřího Tvorkovského k Kravař byla ve 2. polovině 16. století nákladně přestavěna do podoby renesančního zámku. Za Jana Larische-Mönnicha došlo v letech 1816 – 1822 k poslední velké přestavbě zámku, kdy byl zámek přebudován do tříkřídlé empírové podoby. Roku 1947 došlo k zestátnění zámku a po rozkradení inventáře zde bylo zřízeno zemědělské učiliště, později také např. škola, tělocvična nebo kino. Teprve od roku 1979 v souvislosti s generální opravou blízkého zámku v Hradci nad Moravicí započala památková úprava prostor a vzhledu zámku.


Další naše cesta pak vede opět po zpevněných cestách k dnešnímu třetímu vrcholu VKO k místu zvaném PP Otická sopka. Chvíli nemůžeme najít přesné místo, ale nakonec ho přeci nacházíme.

Od Raduni prakticky pokračujeme po vnějším obvodu města Opavy až ke dnešnímu čtvrtému místu VKO - Kaple sv.Anny.

Poutní kaple sv. Anny stála již v 18. století na kopci za Opavou, kde se propojovaly polní cesty od Jaktaře, Zlatníků, Slavkova, Otic a Opavy. Několikrát byla zničena, poškozena a znovu postavena nebo opravena. Po roce 1960, ale už nedošlo k opravě a kaple zanikla.
Na tomto místě pak byla postavena kovová kaple tvarem a velikosti připomínající poutní kapli. Požehnána byla v roce 2003 a byly obnoveny také každoroční poutě.


Pokud to jde snažíme se dnes jezdit po vedlejších cestách, přičemž některé značky potěší :)

U Štěbořického rybníka si dáváme menší pauzu na občerstvení.

Poslední dnešní bod VKO je větrný mlýn v Litultovicích

Mlýn německého typu zde byl převezen v roce 1878 z nedalekého Sádku a bez problému zde pracoval do druhé světové války. Po válce ještě do roku 1954 šrotoval, pak ale začal chátrat. generální oprava pak proběhla v roce 1969. Od r. 1994 patří mlýn zase rodině Romfeldové. Ta od roku 2003 začala mlýn znovu opravovat, uvnitř najdete původní vybavení. Je také možnost mlýn navštívit více...

Dnešní trasa vedla až na vyjímky po zpevněných komunikacích a tak cesta ubíhala rychle.

O půl páté jsme již skoro na konci dnešní cesty, na kraji Krnova u Petrova rybníka.

INFO
Vzdálenost: 83,,80 Km
Celkový čas: 7:04 hod.
Čistý čas: 4:28 Hod
Nastoupáno 677 m.


FOTOGALERIE
- https://photos.app.goo.gl/6pU9D3asXmonDciY9


MAPA
- https://www.strava.com/activities/3385801215

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.