Přeskočit na hlavní obsah

Z JESENÍKU PŘES ZLOTY STOK, KAMIENIEC ZABKOWICKI, ZIEBICE, STRZELIN DO WROCLAWI

První den mého výletu do Polska jsem se vydal z Jeseníku do Bílé Vody, odkud to bylo coby kamenem dohodil do polské obce Zloty Stok, proslavenou těžbou zlata. Poté vedla moje cesta na sever kolem paláce v Kamieniec Zabkowicki, pěkného centra v Ziebice a přes Strzelin do čtvrtého největšího města Polska Wroclawi.
1.DEN: Z JESENÍKU PŘES ZLOTY STOK, KAMIENIEC ZABKOWICKI, ZIEBICE, STRZELIN DO WROCLAWI
2. DEN: Po Wroclawi, městu architektury, trpaslíků a kostelů
3. DEN: Wroclaw - Strzelin - Nysa - Glucholazy


------------------------------------------------------------
Ale popořadě :). Ranním vlakem jsem se přepravil do Jeseníku, odkud jsem pokračoval po prázdnějších silnicích přes Vápennou, Žulovou, kolem Javorníku a podél hranic do Bílé Vody, kde jsem přejel do Polska.

Hned za hranicemi jsem se ocitl v obci Złoty Stok (Zlatý svah), kde se dříve těžilo zlato. Na kraji obce odbočuji a nejdříve projíždím kolem Středověké hornické osady (Średniowieczna Osada Górnicza). Je to velmi přesná replika středověkého osídlení, který se skládá ze zařízení postavených v měřítku 1: 1, přičemž všechna zařízení zde fungují.

O kousek dál jsem už u muzea Zlatého dolu, kde se dá jednak navštívit důl, projet se lodí v podzemí, zkusit si rýžování zlata, nebo si zakoupit upomínkovou cihličku, certifikát a mnoho dalšího.

Hory obklopující Zloty Stok obsahovali ložiska rud zlata a arzenu, které byly těženy hornickými důlními metodami již ve 13.století. Hornictví dosáhlo největšího rozmachu v první polovině 16.století a existovalo zde až do roku 1961 Více...

V obci ještě zajíždím k pěknému římskokatolickému kostelu a poté již měním směr na sever. 

Rychlebské hory se mi vzdalují...

...a po cca 10 km jsem v obci Kamieniec ZąbkowickiKdysi pruské město je známé především svým palácem a bývalým cisterciáckým klášterem, které jsou už vidět z dálky.


Poté co projedu vstupní bránou jsem u cisterciáckého kostela od kterého pokračuji až k zámeckému kostelu. 
Od kostela stoupám k zámku "Pałac Marianny Orańskiej" architektonickou perlu v evropském měřítku s ohromující zahradou. Prohlídky zde začínají každou hodinu a vstupné činí 25 Zl - www.palacmarianny.com.pl.

V roce 1838 začala v kopci nad městem stavba paláce, který měl sloužit jako letní rezidence nizozemské princezny Marianny Oranžské. Po milostném skandálu princezny palác předává v roce 1853 svému synovi a v roce 1872 po 33 letech je oficiálně ukončena stavba paláce. V roce 1945 potomkové Marianny jsou nuceni uprchnout před Rudou armádou, která pak z paláce vyváží majetek a umělecká díla. O rok později v objektu vypukl požár a rezidence se stává zříceninou. V padesátých letech pak pokračuje devastace paláce. V roce 2012 se palác vrací obci v katastrofálním stavu. Po provedení velké rekonstrukce je v roce 2013 palác otevřen veřejnosti. Více zde...(cz)

Na konci města se ještě ohlédnu na dominanty města a na zajímavou architekturu zdejší čtvrti...

... a pokračuji po vedlejších cestách do 19 km vzdálené obce Ziębice, které tak jak předchozí obce patřila do roku 1945 Německu, což je vidět na řadě cihlových domů, které jsou charakteristické pro architekturu tehdejší doby.

Do centra obce projíždím kolem brány "Brama Paczkowska" na zdejší náměstíčko s pěknou radnicí a o kousek dále k pěkné Bazilice "Mniejsza pw. św. Jerzego".

Další v plánu mám návštěvu bývalého cisterciáckého kláštera v 8 km vzdálené obci Henryków, ale přístup je asi kvůli nějakým úpravám uzavřen a proto pokračuji dále po poloprázdných cestách.

Po chvíli jsem v obci Biały Kościół, kde si odskakuji pro fotku ke kostelu "Kościół NMP".

Na září dnes slunko opět velmi hřeje a tak je třeba také udělat pár zastávek na občerstvení :)

Poslední větší obec před Wroclawí je Strzelin, na jehož začátku projíždím kolem velkého cukrovaru, a pak po cyklostezce dál k centru.

Staré centrum města bylo sovětskými dělostřelci v roce 1945 z 90 % zničeno a nastoupila panelová výstavba. V roce 2011 byla rekonstruována renesanční věž bývalé radnice, ale zbytek centra působí dost prázdně a chladně.

Na kraji náměstí si dávám celkem dobrou točenou zmrzlinu (mají i kopečkovou) a pak zajíždím k Rotundě "Świętego Gotarda", která byla pravděpodobně postavena v první polovině třináctého století (ale někdy se datuje i o století dříve) a jejíž původ je spojen s Českou republikou resp. Moravou.


Srzelin (česky Střelín), je obec kde žila velká česká menšina v Polsku a přes kterou vede železniční trať Varšava - Praha. Je zde také nejhlubší žulový lom v Evropě s hloubkou 123 m. a patří mezi centra cukrovarnického průmyslu.

Z Strzelina to mám 35 km na jižní okraj Wroclawi, kde mám domluvené ubytování. S blížící se Wroclawi začíná cesta více a více houstnout, přitom není nijak široká. Na úzké cestě se nejede moc dobře, ale nakonec s úspěchem přijíždím do mého cíle

INFO:
Vzdálenost: 134,5 km
Nastoupané metry: 690 m.

FOTOGALERIE:


VIDEO:


MAPA:
- Cykloserver.cz
- Strava.com



360° FOTO








FOTO:





























Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.