Přeskočit na hlavní obsah

CHORVATSKO - MAKARSKA

V letošním roce padla volba dovolené na Makarskou riviéru.
Itinerář
1) MAKARSKA
2) MAKARSKA - PODGORA A ZPĚT / BRÁNA BIOKOVO
3) MAKARSKA - OMIŠ - MAKARSKA
4) MAKARSKA - SVETI JURE - MAKARSKA
5) OSTROV BRAČ: SUMATRIN - BOL A ZPĚT
6) MAKARSKA

1) MAKARSKA

První den v sobotu využíváme nádherného počasí a tak jen odpočíváme u pláže.


2) MAKARSKA - PODGORA A ZPĚT / BRÁNA BIOKOVO

Druhý den nám to přeci už nedá a vydáváme se na kolech z Makarské na jih. Zkoušíme kam podél pobřeží až dojedeme až přijíždíme až na konec cesty, kde nacházíme nudistickou pláž. Po opláchnutí se kousek vracíme a pokračujeme po lesní cestě před Tučepi. 


Dál pokračujeme již opět podél pobřeží přes Podgoru do Čaklje.
Zpátky se vracíme stejnou cestou až před Makarskou, odkud pokračujeme po hlavní cestě.
Navečer se ještě vydávám z Makarské do kopce až k bráně parku Biokovo.


TRASA

1) Makarska - Podgora-Čaklje a zpět:
25,9 km, nastoupáno 330 m., trasa http://ridewithgps.com/trips/921133

2) Makarska - Biokovo a zpět:
19,02 km, nastoupáno 384 m, trasa http://ridewithgps.com/trips/921134


FOTO
- https://goo.gl/photos/...

3) MAKARSKA - OMIŠ - MAKARSKA


V pondělí se vydáváme na sever, náš cíl je město Omiš. Nejdříve musíme strpět cestu po magistrále, naštěstí na konci sezóny není na ní provoz tak velký. Od Baška Voda začínáme stoupat až k serpentinám za Carevici, v kterých odbočujeme na Omiš. Dále pokračujeme z kopce již po prázdné silnici až k rozcestí za obcí Slime, kde odbočujeme doprava a po chvíli jsme u mostu. Ten se ale opravuje a nechtějí nás přes něj pustit. Nakonec se je nám podařilo přemluvit a my tak můžeme pokračovat po severně od řeky Cetiny


Nejdříve vystoupáme pár metrů a poté pokračujeme po vrstevnici až za obec Gata. Zde se nám předstírá krásný výhled na řeku Cetinu, která v Omiši vtéká do moře. 

Po krásném sjezdu do Omiše se jdeme vykoupat, aby jsme o chvíli pokračovali tentokrát po jižní straně řeky Cetiny. 

Ze začátku jedeme v její blízkosti, pak se však vydáváme od řeky a také do pěkného kopce. Poté nás čeká jedno klesání a opět cesta do kopce až k serpentinám před Carevici. Zpět do Makarské se pak dostáváme opět po magistrále

INFO
Vzdálenost 89,9 km

Nastoupáno 1268 m

FOTO
https://goo.gl/photos/...

TRASA


4) MAKARSKA - SVETI JURE - MAKARSKA

I v úterý slunko pěkně hřeje, ale my míříme na nejvyšší vrchol pohoří Biokovo Sveti Jure


Prakticky skoro z nuly se vydáváme do výšky 1762 m. Část naší výpravy se vydává na cestu nahoru již před čtvrtou hodinou ranní za tmy, naše skupina pak ale odjíždí až za světla. 32 km prakticky stále do kopce dává zabrat, na chvíli tak zastavujeme v restauraci Vrata Biokova. Poté pokračujeme opět nahoru, navíc poslední kilometry se cesta ještě zvedne. 





Po krátké zastávce na vrcholu si to již svištíme zpět na Makarskou.


INFO
Vzdálenost 64,5 km
Nastoupáno 1793 m.

FOTO
https://goo.gl/photos/...

TRASA


5) OSTROV BRAČ: SUMATRIN - BOL A ZPĚT

Ve středu, pátý den našeho pobytu vyhrává cesta po ostrově Brač před výletem na lodi. Ráno nastupujeme na trajekt, který nás doveze do Sumatrinu na ostrově Brač. 


Z něj stoupáme vnitrozemím přes Gornij Humac, kde odbočujeme na Bol. Po posledním kopci už nás čeká parádní sjezd až do Bolu. Původně jsem chtěl jet na Vidovu Goru a přijet do Bolu od západu, ale čas a fyzické síly jsou proti mým plánům. V Bolu zajíždíme až na jeho okraj na známou pláž Zlatni Rat. 

Po koupání a obědě už ale musíme vyrazit na cestu zpátky. Stoupání z Bolu není tak prudké jak se zdálo při sjezdu a tak se jede dobře, navíc poté už nás čeká cesta z kopce až do Sumatrinu. 

Za stmívání pak dorážíme zpět na Makarskou.

INFO

Vzdálenost 55,9 km
Nastoupáno 955 m.

FOTO
https://goo.gl/photos/...

TRASA


6) MAKARSKA
Poslední dva dny už nám nepřeje počasí, jeden den se přeci jenom vydávám na poslední objížďku po městě.


FOTO

https://goo.gl/photos/...




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .