Přeskočit na hlavní obsah

BÍLÝ KÁMEN 2019

Na cyklo-turistickou akci Bílý kámen, která se koná ve vojenském prostoru Libavá, který je jinak celoročně uzavřen, jsem se chystal už několik let, ale až letos se mi díky kamarádům podařilo poznat zdejší zajímavé místa.
Po zhruba hodině, co nám trvá cesta, jsme před devátou hodinou již v obci Libavá, která se nachází na severní části tohoto vojenského prostoru.

Míst na parkování je zde dost, daleko horší to ale asi bude na jižním okraji, kde se nachází větší města např. Olomouc, Přerov, Lipník n.B. a odkud tak proudí více lidí.


Vojenský areál je v den konání akce otevřený v době 7 - 16 hod. a vstupné je 40 Kč, přičemž přilba je povinná.


Z Libavé se vydáváme přes Smilov mezi cvičišti, ale po asfaltové silnici na rozcestí Velká Střelná, kde si doplňujeme tekutiny. (Vojenské objekty se nesmí fotit a tak je zde nemůžete vidět).

Celkem svižně pokračujeme dále kolem zámečku Bores dál na Jestřábí, kde ale než dojedeme uděláme menší zajížďku k rozhledu Strážisko, odkud je vidět do širokého okolí, např. na Olomoucko, ale vidět jsou i v dáli Jeseníky.

Cesta po asfaltovém, případně kostkovém podkladu ubíhá rychle a tak jsme po desáté hodině už u jižního okraje vojenského prostoru. U občerstvovací stanice, kde je poměrně dost lidí odbočujeme na nedaleký Bílý kámen.

Po nezpevněné cestě je to cca 800 m. k Bílému kameni, který se nachází v prudké stráni na vrchu starého lomu obklopen lesním prostorem, odkud je jeden průsek, kde je vidět až do Olomouce.

Tento kus skály obestřen mnoha pověstmi (jde přibližně o sedm známých verzí) o chudém tátovi rodiny, zlém čertu a chytré ženě, která přetřením černého kamene na bílý zachránila muži jeho duši před peklem.

Od Bílého kamene se kousek vracíme zpátky, aby jsem již po nezpevněné cestě pokračovali k prameni Odry.

K prameni Odry, který leží ve výšce 633 m. je to od cesty pár kroků, ale cesta je dost podmáčená. Pramen se nachází pod malým altánkem, voda, ale zde není pitná.

U Kozlova na chvíli opouštíme vojenský prostor, cesta po hlavní silnici nebyla moc příjemná, ale naštěstí moc aut zde nejelo. Po asfaltové cestě se pak vracíme pěknou přírodou na rozcestí Velká Střelná.

A protože máme ještě málo najetých kilometrů vydáváme se ještě na menší zajížďku. Nejdříve vede naše cesta příjemně po asfaltu lehce z kopce, ale stoupání zpátky do Libavé už dává zabrat a navíc vede již po štěrkové cestě.

Před druhou hodinou a po 50 kilometrech jsme zpátky v Libavé, kde si ještě zajíždíme k větrnému mlýnu.

Akce se letos zúčastnilo 4.968 platících cyklistů a turistů a několika stovek dětí ve věku do deseti let - tři plné autobusy umožnily účast i důchodcům a rodinám s malými dětmi.

FOTOGALERIE:
https://photos.app.goo.gl/YbAec5RgtULiq8xb7

MAPA

https://www.strava.com/activities/2333201345


Historie:
Po odchodu sovětské armády počátkem let devadesátých se stále více ozývaly hlasy zejména od starších obyvatel Velké Bystřice po obnovení tradice jarních pochodů na Bílý Kámen. To se nakonec díky dobré konstelaci mezi bystřickou radnicí, velitelem 2.armádního sboru a velením libavské posádky podařilo a na jaře 1994 mohl vzniknout 1. ročník tohoto pochodu.

Vstupy do vojenského újezdu jsou povoleny:
1. u sjezdovky Ski Areál Hlubočky od vlaku ČD Hlubočky zast.
2. od obce Mrsklesy
3. od Velkého Újezdu a Daskabátu
4. 200m severně od Kozlova směrem k prameni Odry
5. od železniční zastávky Smilov ve směru na Velkou Střelnou
6. ve Městě Libavá od Domašova
7. za Městem Libavá směrem ke Smilovu
8. v Nových Oldřůvkách nad Budišovem
9. v Kovářově od Potštátu
10. ze Zeleného kříže nad Kozlovem
11. u obce Luboměř nad Střážnou - nový vstup (2019) na Bílý kámen!


ODKAZY
- http://bilykamen-libava.cz
- http://bilykamen-libava.cz/ke-stazeni/...


Zdroj: https://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/bily-kamen-je-tady-libava-se-opet-na-den-otevre-turistum-20170427.html


Zdroj: https://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/bily-kamen-je-tady-libava-se-opet-na-den-otevre-turistum-20170427.html

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .