Přeskočit na hlavní obsah

VELIKONOČNÍ VALAŠSKÉ MUZEUM A JURKOVIČOVA ROZHLEDNA V ROŽNOVĚ P.R.

Na Velikonoční pondělí opouštíme Krnova a vyrážíme do Rožnova pod Radhoštěm, kde je naším cílem Jurkovičova rozhledna a největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě - Valašské muzeum v přírodě, které bylo založeno v roce 1925. Naším cílem jsou jeho tři expozice - Dřevěné městečko, Valašská dědina, Mlýnská dolina a také Jurkovičova rozhledna.

Nejdříve vedou naše kroky vzhůru do kopce po zelené značce na Jurkovičovou rozhlednu (480 m.), která leží nad Valašskou dědinou místního skanzenu. Naštěstí moc lidí tu není, ale místní prodavačka lístků nám sděluje, že máme štěstí, protože před dvěma dny jich tu bylo až příliš.

Jurkovičova rozhledna stojí na Karlově kopci a je vysoká 32 metrů, přičemž nejvyšší vyhlídková plošina je ve výšce 19 metrů. V roce 1896 ji navrhl známý slovenský architekt Dušan Sámo Jurkovič (další jeho stavby jsou známé např. na Pustevnách).
Zajímavostí stavby je to, že veškeré kovářské a klempířské práce a většina tesařských prací včetně detailů byly prováděny ručně za použití starých, dnes již téměř nepoužívaných, pracovních postupů.


Z rozhledny je výhled na Rožnov a okolí, obec Vigantice, masív Radhoště,... 


Další naše kroky už vedou do Valašského muzea, které nabízí jedinečnou možnost zjistit, jak se na Valašsku žilo dříve.

Nejvýraznějším rysem současného dění v muzeu je cílevědomé úsilí o oživení zapomenutých tradičních technik, lidového umění a obyčejů i o rekonstrukci společenského života, obchodu i zábavy našich předků. Další okruh aktivit patří lidovému řemeslu a lidovým umělcům.


V Dřevěném městečku vypadá, že je ještě hodně lidí a tak míříme naproti do tzv. Sušáku, což je budova, kde se nachází např. pokladny pro všechny tři části muzea, občerstvení, WC, pokladny. 

Budova Sušáku slouží také jako vstupní prostor Valašské dědiny a Mlýnské doliny, kde vstupujeme jako první.

MLÝNSKÁ DOLINA
Nejmladší areál, kde se nachází funkční technické stavby, které mají převážně vodní pohon. Např. umístění valchy, mlýna a pily je téměř přesnou rekonstrukcí situace, která byla v první polovině 19. století.

VALAŠSKÁ DĚDINA
Ve stejném areálu se nachází Valašská dědina, které je také nejrozsáhlejším místním areálem a kde jsou stavby umístěny v krajině, která svou členitostí připomíná mnohé vesnice na úbočích Beskyd. Najdete zde např. hospodářské usedlosti, salašnické stavby, mlýn nebo kovárnu.

DŘEVĚNÉ MĚSTEČKO
Jako poslední nás čeká návštěva Dřevěného městečka, které leží mimo předchozí areály za silnicí. Je to nejstarší a nejnavštěvovanější zdejší areál a také nejstarším muzeem v přírodě v celé střední Evropě. 

Areál byl otevřen v roce 1925 sourozenci Jaroňkovými a postupně doplňován o další stavby. Dřevěné městečko prezentuje způsob života na malém městě v období od poloviny devatenáctého století až po první čtvrtinu století dvacátého.

V době hlavní sezóny zde probíhají různé programy, což platí i pro nynější velikonoční svátky, kdy např. probíhá velikonoční jarmark s řemeslnými ukázkami, ukázka velikonočních a jarních zvyků apod.


Naše velikonoční výprava :)

FOTO
- https://photos.app.goo.gl/TiZGRtGR5n2SybJr5

ODKAZY (zdroje)

Jurkovičova rozhledna
- http://www.visitroznov.cz/jurkovicova-rozhledna/...

Valašské muzeum v přírodě
- https://www.vmp.cz- https://www.kudyznudy.cz/...


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.