Přeskočit na hlavní obsah

PO BRUNTÁLSKÝCH SOPKÁCH ZA VRCHOLY VKK

Na Velikonoční svátky se vydáváme s přáteli za dalšími vrcholy letošní Vrchařské koruny Krnovska, kterými dnes jsou sopky v blízkosti Bruntálu.

Jesenické sopky jsou z geologického hlediska velice mladé. Uhlířský vrch, Venušina sopka a Velký Roudný soptily ještě před 1,5 - 2 miliony let.
Sopky začaly vznikat počátkem pleistocénu (na přelomu třetihor a čtvrtohor) jako stratovulkány, které prorazily silné spodnokarbonské vrstvy dosahující stáří okolo 320 miliónů let. Sopky tedy vznikaly v období, kdy naší krajinou začínal kráčet člověk neandrtálský, známý jako lovec mamutů a jsou tak nejmladšími geologickými útvary v České republice.


Z krnovského náměstí vyrážíme v 9:00 hod., odkud pokud možno po vedlejších cestách přijíždíme do Bruntálu.

Bruntál již známe a tak ho jen projíždíme a míříme na první dnešní sopku, na jehož vrcholu stojí barokní kostel Panny Marie Pomocné.

Uhlířský vrch (671,7 m.) je přírodní památka. Těžba zde odkryla jedinečný profil (výška lomových stěn dosahuje až 40 metrů), na kterém lze pozorovat jednotlivé vrstvy se všemi druhy sopečných vyvrženin.

Výhledy jsou zde pěkné, jak směrem na naši další cestu Venušinu sopky nebo Velký Roudný...

..tak na jesenické pohoří s Pradědem, kde ještě leží sníh.

Z Uhlířského vrchu pokračujeme směr Mezina, kde po necelých šesti kilometrech přijíždíme kolem půl dvanácté k druhé sopce dnešního dne.


Venušina sopka (643 m.) je také jak ostatní Bruntálské sopky typickým stratovulkánem v jehož činnosti se střídalo explozivní vyvrhování pyroklastického materiálu s výlevy lávy.


Další naše cesta vede k v.n. Slezská Harta, kde na lesních cestách musíme občas překonat překážku v podobě spadlých stromů.

V Nové Pláni si od silnice odskakujeme blíže vodě a také si dát pauzu na občerstvení.

Pokračujeme po jižní straně Slezské Harty, kde nás dnes čeká poslední sopka a také nejtěžší stoupání, které vede jednak po trávě a jedna sklon kopce je příliš velký.

Velký Roudný (780 m.) je nejmohutnější a také nejvyšší sopkou Nízkého Jeseníku. Také je morfologicky nejvýraznějším stratovulkánem této oblasti, zároveň se řadí k nejlépe zachovalým vulkánům Českého masívu.

Výhledy jsou ale z rozhledny parádní, jak na v.n. Slezská Harta tak na pohoří Jeseníků s Pradědem.

Z Velkého Roudného zkoušíme poprvé sjet po východní straně kopce, místy je to trochu horší, ale dá se to na horském kole sjet. O něco dál pak projíždíme přes hráz v.n. Slezská Harta.

Máme za sebou dnešní cíl tři vrcholy Vrchařské koruny Krnovska a tak obracíme směr a vydáváme se proti větru na cestu domů přes Staré Heřminovy, Velké Heraltice, Skrochovice

O půl šesté pak po 100 km přijíždíme zpět do Krnova

INFO:
Vzdálenost: 101 km
Nastoupané metry: 1457 m.
Čas pohybu: 5:41 hod.
Uplynulý čas: 8:58 hod.

FOTOGALERIE
https://photos.app.goo.gl/Jq91wuELqU8giNnc8 

TRASA:
https://connect.garmin.com/modern/activity/3570928878
https://www.strava.com/activities/2302439619

ODKAZY
- https://www.treking.cz/regiony/jesenicke-sopky.htm

- http://www.rymarovsko.cz/turisticke-zajimavosti/...

MAPA:


360° FOTO

Uhlířský vrch


Venušina sopka


Velký Roudný 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.