Přeskočit na hlavní obsah

FORERUNNER 645 MUSIC

Po špičkových hodinkách série Fenix 5 nebo Forerunner 935 představil Garmin hodinky s menším displejem zato s velkým množstvím funkcí a navíc u verze Music jako první hodinky od Garminu umožňují přehrávání hudby přímo z hodinek do bezdrátových Bluetooth sluchátek.


Co se týká funkčnosti tak mi zde nic nechybělo, navíc oproti mému Fenix 3HR, stejně jako u série Fénix 5 nabízí další funkce jako je např. zhodnocení výkonu, tréninkový efekt (kde je vedle aerobního také anaerobní efekt), celodenní měření stresu, včetně skóre stresu, REM fáze spánku.

Články - Garmin
#návody #funkce #trénink #aplikace #Connect/Connect IQ #bezpečnost/zdraví #Garmin Edge #recenze

Jak jsem zvyklý na větší displeje, tak mi tento připadal poněkud malý, zato menší váha byla příjemná. Z aktivit mi tu chyběla Turistika, někomu může chybět Triatlon.
Forerunner 645/ Music pro svůj menší ciferník budou spíše vhodné pro menší zápěstí a pro ženy.
Designem a velikostí jim konkurují Vivoactive 3, Fenix 5s a 5s Plus. Hodinky mají standardní 20 mm výměnné pásky s rychlým uvolněním.


Jak můžete vidět Forerunner má např. oproti Fenix 5s lepší, jemnější rozlišení, nepatrně větší velikost displeje a menší hmotnost.


Zde ještě velikostní srovnání Fenix 3 HR, Forerunner 235 a Forerunner 645 Music



Na úvodní obrazovku si můžete zvolit některou z již nainstalovaných obrazovek, které se dají ještě různě přizpůsobit (rozvržení, data, zdůraznění barvy, barva pozadí). Nebo si stáhnout vzhled obrazovky z webu Connect IQ. Některé vzhledy obrazovek jsem vyzkoušel na Fenix 3, většina se dá použít i na Forerunner 645.

Čitelnost displeje je velmi dobrá, také je dobré že u těchto novějších typů hodinek je také tučnější font, což zrovna u malého displeje přijde vhod.

Rychlost pohybování v menu je také výborná, velký rozdíl oproti Fenix 3 a o něco lepší také oproti Fenix 5 (s F5 Plus nemám zkušenosti).

Ovládání hodinek se od starších Forerunnerů již trochu liší, ale je podobné jak mají novější hodinky od Garminu např. série Fenix, např. tu ale chybí přiřazení klávesové zkratky k jednotlivému tlačítku, ale zase přes levé horní tlačítko se dá do rychlého (otočného) menu tyto funkce přiřadit (viz foto níže).

Z úvodní obrazovky 
- Podržením levého horního tlačítka se dostanete do rychlého menu, kde najdete např. vypnout hodinky, synchronizovat, peněženka, stopky, nerušit, najít můj telefon (lze nastavit, které položky zde chcete mít)
- Podržením levého prostředního tlačítka se dostanete do nastavení
- Podržením levého spodního tlačítka se vám zpřístupní 
u verze Music hudební přehrávač a to nejen když jste v klidu, ale i při aktivitě.
- Přes pravé horní tlačítko spustíte, jak je u Garminu zvykem, aktivitu.


Co se týče příjmu signálu GPS, tak ten je velmi dobrý. Prakticky než si zavážete boty máte plný signál. Nejrychlejší nalezení signálu co jsem měl možnost testovat v poslední době měl ale cyklistický Edge 520 Plus.

Hodinky jsou menší a tak mají na jednu stranu menší výdrž (než např. řada Fenix), na druhou stranu se ale zase rychle nabíjí, za 70 minut jsem je měl plně nabité.
Udávaná výdrž je až 7 dní v režimu hodinek, až 14 hodin s GPS a až 5 hodin s přehráváním hudby

Pokud sportujete denně a hodinky mají zapnutou GPS včetně notifikací z telefonu, tak se připravte na maximální výdrž 4 dní, což je stále pěkná výdrž na to co hodinky umí.

- 5 dnů s 3,5 hod. GPS

- 6 dnů a 18 hodin s 2 hod. GPS
1 hodina s GPS ubere zhruba necelý den na výdrži (cca 0,7 dne)

Forerunner 645/Music zvládnou kromě venkovního běhu, také trailový běh, běh na běžeckém páse, kolo, kolo uvnitř, plavání v bazénu, lyže, snowboard běžky, SUP, veslování, veslování uvnitř, chůze, síla, kardio, jóga, elipt. trenažér, Stepper.
Nenajdete zde ale (např. oproti sérii Fenix 5, Forerunner 935) multisport (triatlon), turistiku, plavání v přírodě a golf.


Hodinky mají klasický výměnný řemínek, jako u řady Fénix rychlospojkou. Dále bych chtěl zmínit vodotěsnost ATM 5, kde výrobce uvádí použití ve sprše a mírné ponoření. Aktivita jako plavání není ideální s ATM5, a to už vůbec ve slané vodě např. na dovolené, což taky potom Garmin píše ve svém manuálu. Všiml jsem si, že tato obliba uvádět u ATM5 multisport s plaváním a ponorem je velice oblíbená marketingová věc u všech výrobců sporttesterů ne jenom u Garminu. Jen pro porovnání u řad Fenix je ATM10, což je teprve ta pravá vodotěsnost pro plavání bez obavy, abyste hodinky tzv. neutopily.


Vedle poslední verze Connect IQ, je u hodinek je možnost platit přes Garmin Pay (NFC), kdy u nás tuto službu nabízí zatím Moneta a Komerční banka. 

Dále je zde možnost odpovědět krátkými přednastavenými frázemi přímo z hodinek (jen u Androidu), možnost navigovat po nahrané trase, segmenty Strava ale také používat výměnné pásky s rychlým uvolněním (jako Vívoactive 3).

Vedle ANT+, Bluetooth zde najdete také připojení přes Wi-Fi.

Možnost připojení přes Wi-Fi u Forerunneru 645 Music chválím,  Fenix 5/5s nemají Wi-Fi, ale pouze Bluetooth a je to veliká škoda.
Ano možná je to maličkost, ale v těchto maličkostech je síla. Uvedu příklad, v hodinkách si uložíte Wi-Fi síť, kterou si hodinky stále pamatují. Pokud po aktivitě přijdete domů, hodinky okamžitě nahrají nové data přes wifi na server Garmin Connect. Než si dáte sprchu, je nahráno. 
Pokud hodinky disponují pouze Bluetooth jako Fenix 5/5s, hledáte telefon, zapínáte Bluetooth, spárujete s telefonem a nahráváte na server. 
Proto bude Wi-Fi pro řadu lidí pohodlnější.
Wi-Fi je také rychlejší přenos dat a poznáte to hlavně při vydání nového firmwaru, kdy Wi-Fi aktualizuje FW do pár minut. U Bluetooth čekáte i 30 minut, dle vydaného firmwaru. 




Hodinky nabízejí vedle celodenního měření tepu a stresu, vystoupaných pater, krocích, kaloriích, odhad hodnoty VO2 max., odhad laktátového prahu nebo tu také najdete slepou navigaci (bez mapy), možnost přípravy tréninkových plánů nebo například doporučenou doby odpočinku.

Kromě snímače tepové frekvence s hodinkami lze spárovat senzory Varia světla, Varia radar, Varia displej, senzor Running Dynamics Pod, externí snímač kadence běhu/chůze (např. Foot Pod), cyklistické senzory rychlosti a kadence, externí snímač teploty.

Hodinky nejsou kompatibilní ale s elektronickým řazením Shimano Di2, neumožňují připojení cyklistických wattmetrů (a nezměří tak VO2max pro cyklistiku), jako například pedálů Garmin Vector3 a neumí také měřit srdeční tep během plavání (Nepodporují HRM SWIM a HRM TRI pásy). 


Podle vlastních potřeb si můžete nastavit, které další údaje budete chtít zobrazit na hodinkách, některé položky mají také podmenu, kde můžete vidět týdenní přehledy (přes pravé horní tlačítko/ na fotkách viz u tepu a u kroků/)

Nenajdete tu ale graf nadmořské výšky, ten se zobrazuje jen pří GPS aktivitě

Na obrazovkách tak můžete vidět srdeční tep (tepy/min), elektronický kompas,...

...kroky, vystoupané patra, údaje o spálených kaloriích v aktuálním dni, doba strávená střední nebo vysokou aktivitou, týdenní cíl aktivity, teplotu

Na hodinkách můžete také vidět aktuální stav tréninku, a v podmenu pak odhad hodnoty VO2 max., dobu regenerace, tréninkovou zátěž, laktátový práh a předpokládané závodní časy.-

Hodinky měří celodenní úroveň stresu a proto si také můžete zkontrolovat vaší aktuální úroveň stresu a graf za poslední 4 hodiny. Pokud je vaše hladina stresu vysoká můžete si na chvíli odpočinout při relaxačním cvičení.

Můžete se podívat nejen na poslední aktivitu, ale i některou z historie včetně podrobnosti aktivity

Pokud máte hodinky přes Bluetooth spojené s telefonem najdete zde údaje z kalendáře vašeho telefonu, podle nastavení v telefonu vás upozorní např. na příchozí hovory, SMS zprávy, informace ze soc. sítích a najdete tu také předpověď počasí (také týdenní i hodinovou).


Hudba - ovládací prvky přehrávače hudby

Pomocí hodinek můžete také zprávou odpovídat na volání (viz foto) nebo SMS zprávy pomocí připravených frází (jen na telefony s Androidem).


V mobilním Connect si můžete zvolit, které odpovědi chcete mít nachystané v hodinkách na volání a SMS zprávy
  

V mobilním Connect si můžete také např. nastavit Zvukové výzvy např. na srdeční tep, tempo/rychlost a alarmy pro okruhy. 
U Sledování aktivity si jednak můžete sledovat vlastní aktivitu (např. kroky, spánek), zapnout výzvu k pohybu (když budete dlouho v klidu) nebo funkci Move IQ, která automaticky rozpozná vaši činnost (šedé ikonky) a zobrazí ji na časové ose (foto). Pozn. nezobrazuje se ale v seznamu vašich aktivit.

Forerunner 645/Music patří bezesporu k nejlepším běžeckým hodinkám v současnosti. U obou verzí najdete nejnovější optický snímač tepové frekvence ELEVATE, který sleduje váš tep v 1 sekundových intervalech.

Při aktivitě můžete sledovat více datových obrazovek, na kterých si můžete jednak zobrazit 1 - 4 údajů, ale také přidat Virtuálního partnera, slepou mapu, výškový profil, kompas nebo ovládání hudby. Z webu Connect IQ si můžete stáhnout další datová pole, přičemž u aktivity lze zobrazit max. dvě tyto pole (několik tipů které jsem vyzkoušel najdete zde...).


Po aktivitě se na webovém nebo mobilním Connect můžete podívat na podrobnosti vaší aktivity.

Vedle základních informací o trase tu najdete mapu trasy, segmenty (viz níže). Případně za splnění z některého z cílů Odznaky, také si můžete přiřadit k aktivitě vaše Vybavení. Pokud máte stažené z obchodu Connect IQ datové pole, které zobrazí u vaší aktivity také graf, tak se zde objeví.


Můžete se také podívat na podrobnosti vaší aktivity 

Najdete tu také graf tempa (min/km), srdečního tepu, času v zónách srdečního tepu, výškový profil, teploty, zhodnocení výkonu (v reálném čase vyhodnocuje vaši výkonnost v porovnání s vaší průměrnou úrovní zdatnosti), tréninkový efekt  (anaerobní a aerobní) a tempa (kadence vašeho běhu),...



V zimě, u chlupatějších rukou nebo při intervalech není optika tak přesná a proto je lepší použít hrudní pás, díky kterému máte přístup k dalším informacím (Running Dynamic) jako je:
- Délka kroku
- Vertikální poměr (Vertikální poměr představuje vztah nákladů k zisku. Nákladem v tomto případě rozumíme vertikální oscilaci, ziskem pak uraženou vzdálenost)
- Vertikální oscilace (zkušenější běžci mají nižší vertikální oscilaci, která by měla být také efektivnější a snižovat zatížení a dopad na tělo)
- Vyváženost doby kontaktu se zemí (symetrický styl běhu je nejoptimálnější varianta, která je zároveň nejlepší prevencí proti zranění. Většina běžců má při běhu do kopce nebo z kopce tendenci posouvat vyváženost)
- Doba kontaktu se zemí (obecně platí, že zkušenější běžci mají kratší dobu kontaktu se zemí, také by měl být běh efektivnější)
- Některé stažené aplikace z Connect IQ umí zobrazit i další grafy



Do hodinek si můžete nahrát Garmin (zdarma) nebo Strava segmenty (placená verze) a poté můžete v segmentu závodit se svým časem nebo vašich konkurentu na segmentu. (Více k segmentům jsem napsal u recenze Edge 520 Plus, ale je to hodně podobné)
Po jízdě můžete také svůj výkon na segmentu Garmin nebo Strava porovnávat.

Také můžete u Garmin segmentů filtrovat výsledky podle různých kategorií (Přátelé, podle věku, hmotnosti,...)


TRÉNINK
Pokud chcete používat tréninkové funkce, tak na hodinkách stiskněte tlačítko START - vyberte aktivitu, např. běhání venku. 
(Pro dokončení testu je vyžadováno GPS)
Přidržte tlačítko UP.
Vyberte možnost Trénink
- můžete si stáhnout trénink z Garmin Connect
- intervalový trénink
- segmenty
- test laktátového prahu s pokyny
- nastavit cíl
- závodit v aktivitě (z historie nebo staženo)
- váš tréninkový kalendář (je třeba si ho stáhnout z Garmin Connect)


Trénink, spánek, výživa a stres ovlivňují váš výkon. 
Hodinky nabízejí velké množství funkcí které umí zhodnotit tyto údaje jako je např. vliv tréninku na vaši kondici a výkon, zda si díky cvičení udržujete nebo zvyšujete aktuální fyzickou kondici, přehled vaší kardiovaskulární kondice, vytrvalostní možnosti. Umí měřit úroveň vašeho stresu, spánkový režim...
Jakmile všechny tyto informace pochopíte a naučíte je využívat, můžete očekávat zlepšení vašich výkonů a kondice.

A) STATISTIKY VÝKONU

Podrobnější informace o jednotlivých metrikách najdete zde: www.firstbeat.com/en/...

1) VO2 Max.

Hodnota VO2 Max. se odhaduje na základě vaší tepové frekvence a údajů ze snímačů rychlosti

VO2 max. je indikátorem vaší kardiovaskulární kondice. Jak se vaše kondice zvyšuje, tato hodnota by měla růst. Na začátku vám bude tato hodnota růst rychleji, jakmile ale už budete v lepší a lepší kondici, hodnota VO2 Max. se bude posouvat nahoru už čím dále pomaleji nebo vůbec.  U rekreačních běžců se 5% nárůst VO2 max. projevuje o 5 minut lepším čase na 10 km běhu.

Hodnota VO2 max představuje maximální objem kyslíku, který tělo může spotřebovat během jedné minuty. Jedná se jednoduše o nejdůležitější metriku vaší kardiorespirační kondice. 
Čím více kyslíku z vdechovaného vzduchu vaše tělo je schopno využít v zátěži, tím jste efektivnější a můžete rychleji běžet či podávat jiné výkony.
Dostatečná VO2 max. je také spojena s celkovým zdravím a dlouhou životností.

Po jedné z aktualizací by při Trailovém běhu by neměla být měřena hodnota VO2 Max. Ta je nyní měřena jen při Běhu. 
Proč to tak je jsem se nikde nedočetl, ale můj názor je, že při výpočtu se nedokáže zohlednit zda běžíte po rovině nebo do kopce. Jinak řečeno při běhu do kopce váš tep stoupá, zadýcháváte se. Přístroj si tak bude myslet, že máte menší kondici a naměří vám nižší hodnotu VO2 Max.

Také hodnoty VO2 max. a cyklistické VO2 max. (zde potřebujete navíc wattmetr) se mohou lišit.


2) Laktátový práh - tato hodnota vypovídá o vašich vytrvalostních možnostech. Při běhu se jedná o odhadovanou úroveň námahy nebo tempa. 

Laktátový práh určuje úroveň intenzity fyzické aktivity, nad kterou se vaše tělo rychle vyčerpá. U zkušených běžců je to cca 90% jejich maximální tepové frekvence. U méně zkušených běžců se prahová hodnota laktátu obvykle vyskytuje někde pod 90% maximální srdeční frekvence.

Poté, co bylo zjištěno, že vaše laktátová prahová hodnota byla stanovena, můžete jej použít k úpravě tréninkových zón založených na srdeční frekvenci tak, aby odpovídala tomu, co se skutečně děje ve vašem těle.


Údaje o vašem laktátovém prahu nejlépe zjistíte během testu v hodinkách, který je speciálně navržen tak, aby zaznamenal data potřebná k detekci laktátové prahové hodnoty
  

3) Training Effect (Tréninkový efekt) - anaerobní (vytrvalost) a aerobní (intenzita) efekt
    

4) Stav tréninku - ukazuje vliv tréninku na vaši kondici a výkon. Posuzuje se na základě změn tréninkové zátěže a hodnot VO2 max. v průběhu delšího časového rozmezí. 

Máte přehled zda je vaše úsilí produktivní nebo neproduktivní a můžete jej tak využít při plánování dalších tréninků a k zlepšování vaší fyzické kondice.

Pokud bude Tréninková zátěž vzhledem k vaší fyzické kondici a aktuálním tréninkovým zvyklostem
- Vysoká - nemusí mít pozitivní efekt
- Optimální - je ideální pro udržení a zlepšení vaší fyzické kondice
- Nízká - pravděpodobně neuvidíte žádné zlepšení

Zde ukázky mého stavu tréninku postupem času
   

Lépe je to vidět na webu:

5) FTP/kg (u cyklistiky)
Chcete-li získat odhad funkční limitní hodnoty výkonu (FTP), musíte se zařízením spárovat hrudní snímač srdečního tepu a snímač výkonu (wattmetr) a také nejprve získat odhad hodnoty VO2 max.



6) Zátěž VST - tento test najdete mezi aktivitami a je k němu třeba hrudního pásu.
Znalost vaší úrovně stresu vám pomůže rozhodnout, zda je vaše tělo připravené na náročný trénink


B) STATISTIKY O ZDRAVÍ

1) Režim spánku
Hodinky jsou malé a lehké, takže je můžete mít na ruce i přes noc. Můžete se tak dozvědět o času a úrovních vašeho spánku. FR 645 už umí také zobrazit REM fázi spánku (rychlé pohyby očí, zdají se sny).



2) Hmotnost (foto 1) - pokud budete chtít, můžete si zapisovat průběžně vaši hmotnost, případně zadat i vaši váhy, které by jste chtěli dosáhnout.

3) Kalorie (foto 2) - které spálíte během fyzické aktivity (aktivní) + klidové kalorie


4) Celodenní srdeční tep (foto 1) - Klidový srdeční tep může být důležitým indikátorem vašeho zdraví. Pokud se zvýší vaše fyzická kondice mohou hodnoty vašeho klidového srdečního tep klesnout, naopak pokud se zvýší může kromě únavy znamenat také přicházející nemoc.
Maximální tepy daného dne pak budou vyšší ve dnech kdy sportujete.


5) Celodenní stres (foto 2 a 3) - stres a odpočinek se posuzuje na základě variability srdečního tepu (VST)
  

Můžete se také podívat na Zprávy Insight, kde můžete srovnat vaše hodnoty s dalšími uživateli, ať to je běh, cyklistika, plavání, kroky, patra, spánek

Na webu nebo v mobilní aplikaci se můžete podívat na další podrobnosti.

Na stránce Můj den najdete celkový přehled, u Výzvy se můžete zapojit do soutěžení s ostatními uživateli webu Connect

    

V avizované sekci Můj Den se můžete podívat i např. na podrobnosti 
1) srdečního tepu za aktuální den, včetně aktivit za tento den
2) krocích
3) minutách intenzivní aktivity

4) Vystoupaných patrech



V Kalendáři najdete podrobnosti o vybraném dni - aktivitách, spánku, srdečního tepu, míru stresu, hmotnosti,...
    

Déle zde ještě najdete Přehled, kde vidíte aktivity vašich přátel a Oznámení, kde najdete zprávy od Garminu, případně Stravy

HUDBA


Pokud jste si chtěli jít například zaběhat a chtěli u toho poslouchat muziku, museli jste mít u sebe telefon. Na začátku roku 2018 ale Garmin představil právě hodinky Forerunner 645 Music, které jako první umožňují přehrávání hudby přímo z hodinek. 

Až 500 písniček (kapacita 3,5 GB) si nyní můžete do hodinek nahrát z počítače přes PC program Garmin Express nebo si ji stáhnout přes některou ze streamovacích služeb (ale jen placené verze). 


U čeho je třeba se pozastavit je důležitý fakt, na jakých sluchátkách si chcete muziku přehrát a zde je největší kámen úrazu. Ne všechny sluchátka mají ideální rozsah Bluetooth a spojení s hodinkami. Např. mé sportovní sluchátka Sony WS623, které po spárování s Bluetooth fungovaly bez problémů, tak sluchátka no name do 800 Kč se sekaly a spárování nebylo dokonalé. Proto doporučuji při výběru sluchátek si rovnou na prodejně spárovat a vyzkoušet, anebo kupovat na doporučení přátel. Dokonce hraje roli, na jaké ruce hodinky máte a na jaké straně sluchátek se nachází snímač bluetooth.


Do sekce Hudba se dostanete jak v klidovém modu, tak v režimu aktivity přidržením levého spodního tlačítka. V nastavení zdroje hudby si pak můžete zvolit, zda tento widget pro ovládání hudby bude ovládat hudbu v hodinkách nebo v telefonu.

Ze streamovacích služeb byla dostupná jako první iHeartRadio, které je ale využitelná jen v USA. U nás jsme se dočkali až ke konci roku 2018, kdy nejdříve přišla služba Deezer a poté jedna z nejpopulárnějších hudebních streamovacích služeb na světě Spotify s více jak 20 miliony skladeb.

Aplikace Deezer a Spotify lze stáhnout z obchodu Connect IQ prostřednictvím PC programu Garmin Express nebo přes mobilní aplikaci Connect.
Nakonec jen stačí přes Bluetooth připojit sluchátka a poslouchat vaší hudbu. 

- Protože je hudba synchronizována jen přes Wi-Fi tak se k ní přihlašte, pokud již nejste.
- Nyní máte přístup k milionům skladeb, albům a seznamům skladeb u těchto služeb.
- Můžete uložit více než 100 písniček pro poslech v režimu offline, synchronizovat své oblíbené seznamy skladeb.



Deezer a Spotify mohou na hodinkách Garmin používat pouze lidé co mají zakoupenou placenou verzi programu, aby mohli přenášet seznamy skladeb do hodinek pro offline poslech (můžete si ji ale bezplatně vyzkoušet).

- Spotify Premium měsíčně stojí 5.99 Eur, což je v přepočtu asi 155 Kč, Premium pro rodinu pak 8,99 Eur.


- Deezer Premium měsíčně stojí 165 Kč, Family 249 Kč

Synchronizujte podcasty pomocí aplikace Runcasts
- Aplikace Runcasts urychluje a usnadňuje synchronizaci podcastů do hodinek Garmin – odpadá tak nutnost použití iTunes nebo počítače. Díky tomu máte své oblíbené podcasty při běhání vždy s sebou.


Používání Spotify na hodinkách


Stažení hudby přes Garmin Express

Otevřete si Garmin Express - Hudba a klikněte na ikonku Složky (foto 1). Dále si vyberte odkud z počítače si chcete stáhnout hudbu (foto 2 - např. ze složky Music).
 

Foto 3: Z vybrané složky si pak můžete stahovat hudbu do hodinek. Vidíte zde jednak již stažené skladby (č.1) a jednak nové, které když si označíte (č.2) můžete pak odeslat do zařízení (č.3)

Foto 4: Ve spodní části vidíte pak skladby, které máte již nahrané do hodinek (č.1), případně které chcete odebrat (č.2 a 3)
 

Nabízí navíc také možnost propojení se streamovací hudební aplikací Deezer nebo Spotify.




Stažení hudby přes Streamovací službu
- Po stáhnutí aplikaci do hodinek dejte Spravovat - Poskytovatelé hudby - kde si vyberte Deezer nebo Spotify.

Video




Nastavení služby Spotify na hodinkách



Cena:
Forerunner 645: od cca 9 000 Kč
Forerunner 645 Music: od cca 10 900 Kč

Srovnání Forerunner 645/Music - Forerunner 935


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .