Přeskočit na hlavní obsah

PLÁNOVÁNÍ TRASY NA STRAVA.COM S DOPLŇKEM STRAVA-MAP-SWITCHER

Díky rozšíření "strava-map-switcher" pro webový prohlížeč Chrome, se stal plánovač tras "Strava Route Builder" velmi zajímavý, díky možnosti plánovat trasu na na mapovém podkladu mapy.cz, ale i dalších, např. OpenStreetMap, OpenCycleMap, Outdoors, mtbmap.cz, freemap.sk,...
Díky tomu, že je tak plánování lepší jak na samotných mapy.cz, je to pro mě nejlepší plánovač co jsem vyzkoušel. 

 Úvodní stránka o novinkách a návodech programu STRAVA.COM -  www.petruvblog.cz/p/strava.html

Pokud si chcete vytvořit trasu, otevřete si program Strava.com a v horní liště vyberte: Dashboard - My Routes.

Na stránce "My Routes" (Moje trasy) najdete jednak vámi vytvořené trasy (pokud jste již některé vytvořili) a také nápis "Create New Route", kterým se dostanete právě do "Strava Routes" (Plánovače tras).


A) NASTAVENÍ

► LEVÉ MENU slouží především k nastavení preferencí u vytvářené trasy
 
Routing Preferences (Preference trasy)

- Vytvářet trasu pro kolo, běh nebo chůzi

- Vést trasu nejkratší cestou nebo podle oblíbenosti: U oblíbenosti program využije výběr cest z komunity Strava a naplánuje Vám trasu, kterou cyklisté/běžci nejvíce využívají a jsou tak nejvíce oblíbené. U cyklistiky je ale největší nevýhodou rozmanitost cyklistických aktivit (silnice, MTB, cykloturistika apod.) To znamená, že tato funkce nedokáže přesně určit, která trasa je vhodná pro danou aktivitu. Proto berte tuto funkci spíše orientačně.

- Vytvářet trasu s minimálním, maximálním nebo jakýmkoliv převýšením: U minimálního převýšení se vám program bude snažit najít takovou trasu, na které Vás čeká co nejmenší převýšení. Pokud budete chtít se co nejvíce vyhnout kopcům, tak si tuto funkci určitě zapněte.

- Vést trasu po zpevněném, nezpevněném nebo jakýmkoliv typu povrchu

- Možnost zapnout manuální módRuční tvoření trasy využijete na cestách, které mapa nezná a vy tak musíte tuto cestu ručně "naklikat").

Map preferencs (Preference mapy)
- Personal Heatmap 
- Global Heatmap 
- Zobrazit na mapě Segmenty

Global Heatmap (teplotní mapa) - tento program dokáže využít miliony aktivit, kterou zde nahráli jeho uživatelé. Díky tomu tak můžete vidět, které cesty cyklisté/běžci nejvíce využívají v dané oblasti (viz mapa Global Heatmap) a zahrnout je tak do plánování trasy, především v místech která neznáte. 
Čím tmavší barva, tím jsou trasy více používané

► NAHOŘE si můžete zvolit mapu, které rozšíření "strava-map-switcher" nabízí: OpenStreetMap, OpenCycleMap, Transport, Outdoors, mapy.cz (3 verze), mtbmap.cz, freemap.sk, Základní mapy ČR a kterou budete chtít použít při vytváření trasy.

B) VYTVÁŘENÍ

Vytváření trasy je automatické, stačí klikat na místa na mapě. 
Pokud se chcete vydat cestou, která není v mapě, stačí v levém menu zapnout "Manual mode" a můžete si trasu ručně naklikat.

Na mapě můžete kromě vytvářené trasy vidět:
1) Povrch trasy po které je vaše cesta vedena
2) Výškový profil (i zde je vidět povrch trasy)
3) Můžete si zobrazit také segmenty na trase
4) Zde najdete informace o trase, např. vzdálenost, nastoupané metry.
5) V horní liště můžete obrátit začátek a konec trasy, vrátit se o krok zpět, vymazat trasu a také uložit trasu (Save)

C) ULOŽENÍ TRASY
Poté co vytvoříte trasu, v pravém rohu najdete uložení trasy - "Save" 
Zde můžete 
- Pojmenovat trasu (Route name)
- Přidat poznámku (Description)
- Zvolit typ trasy: Kolo (Silnice, MTB, Cyklokros), Běh (Cesta, Trail), Chůze (Cesta, Trail) (Route Type)
- Zvolit zda tato trasa bude veřejná nebo soukromá (Route Visibility)
- Editovat (Edit Route) nebo uložit trasu (Save to my Routes)

Trasy, které vytvoříte nebo nahrajete na server Strava.com, se automaticky zobrazí ve vašem seznamu tras (Races).


Uloženou trasu si můžete vytisknou (itinerář), exportovat (.gpx, .tcx), upravit nebo duplikovat. také ji můžete sdílet (Fb, Twitter, email)


Z programů, kde můžete plánovat a vytvářet trasy si můžete dnes vybírat. O některých jsem psal již kdysi zde.... Např. Bikemap, Cykloserver,...

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .