Přeskočit na hlavní obsah

PO MODRÉ NA BISKUPSKOU KUPU A PŘES POLSKO ZPÁTKY

Využívám poslední ze slunečných dnů a vydávám se za posledním z vrcholů mé letošní Vrchařské koruny Jesenicka na Biskupskou kupu

Ráno se vydávám vlakem do Jindřichova, odkud pokračuji do Petrovic. Tentokrát ale nevolím klasickou cestu po cestě na Petrovy boudy a poté po kamenité cestě k vrcholu, ale z Petrovic od kostela po modré turistické trase.

Po chvíli jsem si už začal nadávat, že jsem mohl tušit co to bude za kopec, když už vzdálenější cesta přes Petrovy boudy je dost prudká.


Ze začátku po louce se to ještě dalo, ale v druhé polovině už se stoupání blížilo k 20 % a tak jsem už musel slézt z kola

Povrch cesty většinou nebyl úplně nejhorší, ale to dvouciferné stoupání bylo prostě proti.


V jednom místě jsem ztratil značení, ale náhradní cesta byla taky dobrá.
Po návratu na značenou cestu, kdy jsem byl už kousek pod vrcholem byli vidět prořídlé lesy, díky kácení nemocných stromů, napadených kůrovcem.


O kousek dál jsem se napojil na kamenitou cestu od Petrových boud a o pár metrech jsem byl už na Biskupské kupě

Biskupská kupa (889 m), někdy též Biskupská kopa (polsky Biskupia Kopa, německy Bischofskoppe), je kopec ležící 2,5 km severovýchodně od Zlatých Hor na česko-polské hranici. Hraniční horou je už od středověku. Od roku 1229 rozdělovala biskupství olomoucké a biskupství vratislavské, po slezských válkách panství Habsburků a Hohenzollernů. Více...


Na vrcholu kopce stojí nejstarší rozhledna v Jeseníkách, která byla postavena roku 1898 tenkrát na hranici mezi Rakousko - Uherskem a Pruskem. Z rozhledny je pohled na rovinaté Polsko s jezery Nyskie a Otmuchowskie, město Zlaté Hory, hřebeny Hrubého Jeseníku s nejvyšší horou Pradědem i nedalekou rozhlednu Zlatý Chlum.


Po návštěvě rozhledny (30 Kč vstupné) sjíždím po prudké kamenité cestě již po polském území...

..až k nedalekého turistické horské chatě „Pod Biskupią Kopą”, (Schronisko PTTK „Pod Biskupią Kopą” im. Bohdana Małachowskiego). Zde se pohybuje více lidí a tak si udělám jen pár fotek a pokračuji dále.

Místo lepší, ale delší cestě volím zkratku, ale povrch je dost rozbitý. Naštěstí o něco dále se napojuji na správnou lesní cestu, po které sjíždím až do Jarnultowku.


Po cestě pokračuji dále do obce Pokrzywna, kde projíždím kolem zábavního parku "Zaginione Miasto ROSENAU" (Ztracené město Rosenau).


Hned naproti si ještě dělám pár fotek v rybářské baště "Łowisko Na Wyspie" a pokračuji na Debowiec

Dlouho ale nejedu a zatáčím doprava přes kopec do české obce Jindřichov.

Z Jindřichova po cestách pokračuji přes Město Albrechtice, zámku v Linhartovy zpět do Krnova

INFO
Vzdálenost: 50,5 km
Nastoupané metry: 830 m.

FOTO
- Google foto
- Zonerama foto



MAPA


360° FOTO









FOTO























Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.