Přeskočit na hlavní obsah

RYCHLEBSKÉ HORY NA MTB - BORŮVKOVÁ HORA, HRANIČKY,...

Pondělí 6. července je sváteční den a tak se s mým parťákem na cestách Petrem Mazúrem vydáváme dobýt další vrchol Vrchařské koruny Jesenicka a to Borůvkovou horu.
Ráno sedáme na vlak a po dvou přestupech v Jeseníku a Lipových Lázních jsme před desátou v Javorníku. Petr jede už nahoru k rozhledně , ale já pokračuji ještě kousek po cestě směrem na Travnou k bývalé vápence. Po nezbytném focení se kousek vracím a pokračuji po cyklotrase č. 6044 také už k rozhledně.
Nejdříve vede lesní cesta po asfaltu, ale poté již po šotolině až k většímu rozcestí cest "Letiště" (734 m.). Zde chvíli hledám správný směr, ale nakonec po té správné cestě pokračuji i přes poslední prudší úsek až k rozhledně na Borůvkové hoře.
Rozhledna Borůvková hora (899 m.) má výšku 25,4 m. a na vyhlídkovou terasu ve výšce 24 m. vede 155 schodů. Rozhledna poskytuje kruhový výhled a tak za dobrého počasí je výhled na Otmuchovské a Nyské jezero v Polsku, Rychlebské hory, Kralický Sněžník, Šerák, Praděd, Smrk a vůbec velkou část Jeseníků. Jedná se o nejnovější rozhlednou v oblasti, stojící na hraničním vrcholu hlavního hřebene Rychlebských hor. Nová stavba nahrazuje původní historickou rozhlednu z konce 19. století. Vedle věže se nachází i malá kamenná chata pro turisty a kiosek s občerstvením. Samotná Borůvková hora je důležitou křižovatkou turistických cest.

Z Borůvkové hory se vracím po stejné cestě na rozcestí "Letiště" (734 m.)

odkud po cyklotrase č.6222 pokračuji na hlavní cestu, po které kolem restaurace Celnice sjíždím kousek k prudké levotočivé zatáčce, kde ale pokračuji prudce do kopce doprava. Po štěrkové cestě, v blízkosti hranic, pokračuji přes Zálesí, horní okraj Nových Vilémovic až do bývalé osady Hraničky (696 m.). Pěkné místo se smutnou historií je dnes pusté, ale přeci jenom zde zahlédnu zřejmě skautský tábor.

Z Hraniček pak už mířím na Lánský vrch (423 m.) u obce Žulová. Jeho nepřehlédnutelnou dominantou je na vrcholu velký stůl a dvě židle, které sem umístil neznámý recesista v roce 2007. Z vrcholu se nabízí kruhový výhled především na Rychlebské hory, ale i část Hrubého Jeseníku.


V Žulové si zajíždím udělat fotku ke kostelu sv.Josefa s kterým se mi vejde do záběru i nedaleká Boží hora (525 m.) na jehož vrcholu se nachází novogotický kostel Panny Marie Bolestné.
Po silnici pak přijíždíme nad obec Lipová-lázně, odkud odbočuji na cyklostezku, po které přijíždím až do Jeseníku, kde na vlakovém nádraží naše cesta končí.

Fotogalerie:

https://goo.gl/photos/vn6wtfNt8Q1nhutq7
https://www.zonerama.com/Link/Album/1210479


Video:

Trasa:

Foto 360 ° - panoramatické fotky








Foto:










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .