Přeskočit na hlavní obsah

ZA PRVNÍM BURČÁKEM A PODÉL BAŤOVÉHO KANÁLU

7.-8.9.13
1. den: Za prvním burčákem aneb regionem Modré hory 


rozhledna Slunečná

V pět hodin ráno vyjíždím vlakem z Krnova do Břeclavi, odkud vyrážím na kole do 22 km vzdálených Velkých Pavlovic. Zde jsem se účastnil 6. ročníku "Putování za burčákem v Modrých horách". Počasí přálo a tak se akce účastnilo hodně cyklistů. Za startovací balíček 160 Kč jsem dostal tričko, taštičku s mapou kde se sbírala razítka, za které jsem dostal na každém kontrolním místě vzorek burčáku.  Bohužel mapa neměla měřítko a měla malé rozlišení. Také čísla s razítkovacími a ostatními místy byli na mapě tak, že jsem nevěděl kde konkrétní místo přesně leží. Hledání těchto míst tak nebylo někdy jednoduché, místy totiž ani z cesty nebyli označeny.

Opilé sklepy v uličce Pod starou horou
Z prvního stanoviště rozhledny Slunečná u Velkých Pavlovic jsem nejdříve projel kole sadů do Velkých Pavlovic a poté k zajímavé sklepní uličce "Pod Starou horou" s dominantními „opilými“ sklepy. Dále moje cesta vedla směr Kraví hora, kde mě přivítaly tabule Clo Zoll, Spolková republika Kraví hora a upozornění, že se zde nemá jezdit rychle, protože se tu pohybují děti a ožralí :). Vyjíždím uličkou s vinnými sklepy "Na horní frejdě" a poté již prudce do kopce k dřevěné rozhledně. 

Poté mířím pro další razítko do Němčiček a poté na trochu odlehlé místo Farmu Ovčí terasy. Na jídlo toho zde už bohužel nemají a tak spěchám z kopce dolů do Bořetice, kde zastavuji na pití a polévku do Penzionu Mlýn.
vinné sklípky v Kobylí

Dalším bodem na cestě je obec Kobylí. Zde ve sklepní uličce - Suchořádské zmole potkávám asi nejvíce cyklistů a není čemu se divit. Zdejší "Tetičky z Kobylí" z Klubu přátel historie nabízely typické krajové speciality – „šumajstr“, různé druhy pomazánek, beleše, štrůdl, koláče, apod.. Za razítko si beru vzorek burčáku a také zkouším jejich štrůdl (byl opravdu dobrý).

Z Kobylí už mířím do cíle do Vrbic do oblasti "Pod větrákem", kde se nachází mnoho sklípků a je odtud pěkný výhled do okolí. Najít toto místo ale nebylo snadné, naštěstí zde už proudilo hodně cyklistů a tak se stačilo jen zařadit a po projetí mezi vinicemi a kolem hřbitova jsem byl na místě.
V cíli bylo později také losování o ceny, ale na mě čekalo ještě 50 km přes Kyjov do Uherského Ostrohu.

Foto: https://goo.gl/photos/...


Video:


Trasa:


2. den: Z Uherského Ostrohu podél Baťového kanálu do Kroměříže a dále na Olomouc


Baťův kanál u Babic
Druhý den vyjíždím v devět hodin a po cyklostezce mířím kolem leteckého muzea v Kunovicích do Uherského Hradiště. Vždy jsem jezdil raději přes Staré Město, abych se vyhnul městu, ale dnes chci vyzkoušet i tuto variantu. Cesta vede po cyklostezkách, ale čekání na semaforech a blízké silnice mi nejsou moc příjemné. 

Za městem ale už trasa vede podél Baťového kanálu a díky pěknému počasí se zde plaví i dost lodí. Mezi Uherským Hradištěm a Napajedlami u Babic míjím i pěkné místo s občerstvením, ale zatím je pro ni brzo.


zámek v Napajedlích
V Napajedlích na chvíli opouštím kanál a zajíždím si do nedalekého soukromému zámku. Vstup je zde jen o víkendu pro návštěvníky zámku a restaurace. U Napajedel ještě projíždím také kolem výběhu koní. 

V Kroměříži projíždím náměstí a okolní uličky. Zkouším projet i do zahrad arcibiskupského zámku, ale je zde zákaz nejen jízdy na kole, ale také vedení kola. 

Kroměříž
Z Kroměříže pokračuji již po frekventované silnice a poté kolem Chropyňskému rybníku ke stejnojmennému zámku. Po nezbytném focení pokračuji přes Zářičí kolem zajímavé stavby, penzionu a restaurace U Kryštofa. Několik kol znamená, že to bude asi oblíbené místo.

zámek v Chropyně
Po zjištění, že bych mohl stihnout dřívější vlak přidávám do tempa, nezastavuji se ani na zámku v Tovačově. Ani mě to nemrzí, protože jsem tu letos již byl a stejně si ho fotím z poslední fotografické zastávky na Hradeckém rybníku. Ten je zajímavý také tím, že ho rozděluje cesta jak z jihu na sever, tak ze západu na východ. Na vlakové nádraží v Olomouci přijíždím za pět minut tři hodiny. Chvíli poté co sedám do vlaku se již rozjíždím zpátky do Krnova
Foto: https://goo.gl/photos/...

Video: 



Trasa:


360°záběry:
Pod rozhlednou Slunečná


Rozhledna Kraví hora

Záběry: rozhledna Kraví Hora, autor: Petr Mikeska

U rozhledny Kraví hora



Cyklostezka podél Baťového kanálu



Zámek v Napajedlích



Hájecký rybník u Tovačova

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .