Přeskočit na hlavní obsah

Z JESENÍKU PŘES ZLATÝ CHLUM, ČERTOVY KAMENY, DRAKOV DO KRNOVA

Z Krnova se ráno vydáváme vlakem do Jeseníku, odkud nejdříve naše cesta stoupá směrem k místním lázním. 


Cílem ale nejsou lázně nýbrž místní balneopark, kde si můžete vyzkoušet tradiční vodoléčebné metody Vincenze Priessnitze, které před více než stošedesátilety s úspěchem ordinoval svým pacientům z celého světa. Balneopark je volně přístupný a nachází se na svahu za informačním centrem.



Po návštěvě parku navštěvujeme ještě kolonádu a poté míříme zpátky z kopce do Jeseníku, odkud začínáme stoupat na Zlatý Chlum. Chvíli stoupáme po asfaltové cestě vedoucí na Čertovy kameny, ale po chvíli již lesní cestou po modré a červené turistické značce. Bohužel po nějaké době ztrácíme značení a tak pokračujeme dál po lesní cestě až narážíme opět na modrou značku, vedoucí již od rozhledny na Zlatém Chlumu na Čertovy kameny. Vydáváme se po ní, ale hodně příkrý svah musíme vyjít pěšky.


Po zastávce na rozhledně s pěkným výhledem na Českou Ves, Jeseník a také Praděd...



... začínáme klesat po turistickém značení zpátky k asfaltové cestě, po které pokračujeme na Čertovy kameny. Od restaurace které se nachází u cesty je to ke kamenům asi 50 m. Cesta nahoru na kameny je zabezpečena řetízky a výhled je zde podobný jak z rozhledny, akorát že pohled je o několik metrů níže.

Z Čerťáků pak po lesní vrstevnicové cestě pokračujeme na "Prameny Javorné", odkud míříme na jih do Rejvízu. Zde zastavujeme u Tkalcovské expozice, před ní pak dostaneme ochutnat palačinky z mouky vyrobené mlýnským kamenem ( tzv. složení dvou kruhových kamenů na sebe).



Z Rejvízu poté pokračujeme lesní asfaltovou cestou do Drakova, kde se konají Lesní slavnosti Lapků z Drakova. Jindy pusté místo se jednou ročně změní na místo, kde vyhrává hudba a hlavně tu najdete např. zručné řemeslníky, jarmareční prodejce, řezbáře, kejklíře a nechybí tu ani stánky s občerstvením.

Od Drakova vede dál naše cesta přes Vrbno p.P., za kterým pokračujeme po cyklotrase č. 6070, která místy vede mimo stopu po kraji pole do Karlovic. V Karlovicích se cyklotrasa stáčí na druhou stranu silnice a pokračuje lesem až do Široké Nivy, odkud již po vedlejší asfaltové cestě se dostáváme do Kunova. Dále již musíme na hlavní silnici, po které pokračujeme do Zátoru, odkud již opět po vedlejší silnici pokračujeme do Krnova.


FOTO
1/2 - https://goo.gl/photos/... 
2/2 - https://goo.gl/photos/...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .