Přeskočit na hlavní obsah

Z JESENÍKU NA ŠERÁK, PODÉL ŠUMNÉHO POTOKA A NA REJVÍZ

Sobotní MTB výlet mě opět přivedl do Jeseníků, tentokrát mě čekalo náročné stoupání na Šerák a další stoupání v blízkosti Šumného potoku. Krásná příroda, pěkné výhledy a také pěkné počasí přispěli k vydařené akci.
Ráno jsme vyrazili vlakem z Krnova do Jeseníku, bohužel opět zde bylo málo míst pro kola a tak jsme byli vděčni, že nám uschovali kola aspoň v nákladním prostoru. Nedovedu si představit kdyby nás jelo více a přitom je to vlak do turistického regionu.



V Jeseníku sedáme na kola a pomalu stoupáme do Domašova, kde za restaurací odbočujeme doprava. Nejdříve spatřujeme krásné panoramata okolních kopců, aby jsme o něco dál vjeli již do lesa. 

Příjemný chládek v horkém dni bereme s potěchou. 10,5 km dlouhé stoupání s průměrným 7,8 % sklonem je na Šerák náročnější než na Praděd. Nabereme zde výšku o 811 m. a dostáváme se do 1325 m.n.m. Obzvlášť poslední 3 km, kdy se z asfaltové silnice stane šotolinová (od rozc. "Bystrý potok") a prům. sklon zde dosahuje 9,7 % dá opravdu zabrat.

Po krátké občerstvovací zastávce na občerstvení a focení krásných panoramat se rozhodne z Šeráku pokračovat po modré tur.trase k "Obřím skalám". Ze začátku to ještě jde, ale po chvíli musíme slézt z kol a sejít pěšky, trasa je pro kola nesjízdná. 

Po necelém kilometru se nám otevírá pěkný výhled na "Obří skály". 

O chvíli jsme už u rozcestníku "Obřích skal" a po zpevněné cestě nás čeká 9 km sjezd, kdy ztratíme 590 m., do Adolfovic (390 m.n.m.).


Z Adolfovic míříme již opět nádhernou krajinou k Šumnému potoku. Nejdříve jedeme v jeho blízkosti, poté však již stoupáme v jeho údolí , aby jsme ho u rozcestí "Pod Orlíkem" ho opustili. Na 14 km jsme nastoupali 570 m s prům. stoupáním 4,7 % a dostali se do 950 m.n.m.

Lesní cestou poté klesáme kolem "Opavské chaty" na Rejvíz, odkud po pauze na jídlo pokračujeme po vrstevnici a po modré tur. trase přes rozcestníky "Nad Horním údolím" a "Prameny Opavice", kde se napojujeme na asfaltovou cestu, po které klesáme, místy po bočních cestách přes Heřmanovice, Holčovice, M.Albrechtice zpět do Krnova

Info: Vzdálenost: 96,2 km, nastoupáno 1626 m, sestoupáno 1745 m, prům. rychlost 18,8 km/hod.

Trasa:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .